Στο άκουσμα της είδησης στις 11 Νοεμβρίου ότι 56χρονος Ελληνοκύπριος προχώρησε σε κατάληψη φυλακίου της Εθνικής Φρουράς στα Κελιά, προκαλώντας κινητοποίηση της Αστυνομίας, κάποιοι έκαναν με το μυαλό τους… τραβηγμένα σενάρια.
Του Φάνη Μακρίδη
Η αλήθεια, σύμφωνα με τον ίδιο τον ‘καταληψία’, τον 56χρονο Σίμο από τη Λάρνακα, είναι πολύ διαφορετική.
«Είμαι ανίκανος για εργασία εδώ και χρόνια λόγω σοβαρού αυχενικού προβλήματος, δεν μου είχε καταβληθεί Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 4-5 μήνες, αφού κακώς θεωρούσαν πως δεν ήμουν δικαιούχος, ενώ δεν είχα μόνιμη κατοικία» μας είχε αναφέρει στην πρώτη μας επικοινωνία ο κ. Σίμος, εν μέσω έκδηλης συγκίνησης, θέλοντας να μας αφηγηθεί τα καθέκαστα.
Πρόσθεσε ότι δεν έκανε κατάληψη, αλλά πως διέμενε στο φυλάκιο επειδή αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο. Και πρόσθεσε για τα επίμαχα γεγονότα: «Όταν είχαν έρθει αστυνομικοί για να μου πουν ότι πρέπει να φύγω, δεν με αντιμετώπισαν όπως έπρεπε. Δεν μου έδειξαν ανθρωπιά, ούτε καν μου παρουσίασαν κάποιο ένταλμα. Με έπνιγε το δίκαιο. Είχα μαζί μου ένα πλαστικό μαχαιράκι από το Jumbo, όπως αυτά που χρησιμοποιούν τα παιδιά στα πάρτι για να τρώνε. Με έπιασε το παράπονο που με αντιμετώπιζαν έτσι και άρχισα να μιλώ έντονα και να τους λέω ότι θα με κάνουν να αφαιρέσω τη ζωή μου. Αυτοί πανικοβλήθηκαν, άρχισαν να τρέχουν κι εγκατέλειψαν το περιπολικό. Πέταξαν και τα κλειδιά κάτω. Λες και είχαν να κάνουν με εγκληματία. Όταν την επομένη ήρθε άλλος αστυνομικός και μου μίλησε με ανθρωπιά, το όλο θέμα έληξε».
Ο 56χρονος μας ανέφερε τα πιο πάνω στην πρώτη τηλεφωνική μας επικοινωνία. Τα όσα μας έλεγε, έβγαζαν νόημα. Οι κουβέντες του είχαν ειρμό και λογική. Ήταν ένας άνθρωπος εξαθλιωμένος που γεύτηκε το πικρό ποτήρι της ζωής. Η φωνή του διακοπτόταν από κλάματα. Δεν θέλει να ζητιανεύει, δεν θέλει να βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση. Επρόκειτο για τα δάκρυα ενός ανθρώπου που θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια.
«Σας παρακαλώ εξετάστε την περίπτωσή μου άμεσα γιατί δεν αντέχω άλλο. Ζητιανεύω για ένα πιάτο φαγητό» έγραφε σε μια επιστολή του προς την υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Προνοίας.
Από το 2010…
Ο κ. Σίμος από τα τέλη του 2014 ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του. Είχε ήδη σταματήσει να δουλεύει ως ελαιοχρωματιστής από το 2010 λόγω σοβαρού αυχενικού προβλήματος.
Επέλεξε να φύγει από το σπίτι για να βρει την ψυχική του ηρεμία, διαμένοντας αρχικά στο αυτοκίνητό του.
Ένιωσε πως η στήριξη από το κράτος ήταν επιβεβλημένη. Ωστόσο, στις προσπάθειές του έβρισκε εμπόδιο την περιουσία που είχε γραμμένη πάνω του, αλλά στην ουσία ανήκε στον οικονομικό οργανισμό από τον οποίο είχε λάβει δάνειο.
Σε μια σχετική του επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, έγραφε: «Αναφορικά με το θέμα της ακίνητης ιδιοκτησίας, σας πληροφορώ ότι έλαβα δάνειο 110.000 ευρώ από την ΣΠΕ Μακράσυκας για εξόφληση άλλων οικιστικών δανείων και για σπουδές παιδιών, που εξασφαλίστηκε με υποθήκη της οικίας μου και εγγυητές. Όπως θα δείτε και στη συνημμένη επιστολή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω του ότι δεν μπορούσαμε να καταβάλουμε τις καθορισμένες δόσεις, ο λογαριασμός έχει προχωρήσει σε δικαστική διαδικασία, ενώ το υπόλοιπο του δανείου έχει ανέλθει σε 146.398,14 ευρώ. Παρακαλώ όπως επανεξεταστεί η αίτησή μου λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, αφού εκ των πραγμάτων η ακίνητη ιδιοκτησία για την οποία απορρίφθηκε δεν μου ανήκει τελικά…».
Τον Φεβρουάριο του 2018 κι ενώ το μερίδιο από το ακίνητο που του ανήκε πωλήθηκε έναντι του χρέους, νοίκιασε παλαιά οικία στα Λιβάδια όπου διέμενε με μια γυναίκα από τη Ρουμανία, η οποία έζησε τα πάνδεινα στην Κύπρο. «Η Φλώρα έχασε τον γιο της υπό αξιοπερίεργες συνθήκες πριν από επτά χρόνια, δεν το ξεπέρασε ποτέ και βρέθηκε κι αυτή σε δύσκολη θέση. Έχει διαβήτη τύπου Α. Είναι φίλη. Την προσέχω και με προσέχει. Παθαίνει συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας και τη βοηθώ να τα ξεπερνά» μας είπε ο κ. Σίμος.
Τον περασμένο Ιούλιο του έκοψαν το επίδομα, ενώ ο ιδιοκτήτης τον απειλούσε με έξωση. Τη συνέχεια μας την περιγράφει ο κ. Σίμος με τα ακόλουθα λόγια: «Αναγκάστηκα να διαμένω στο εγκαταλελειμμένο φυλάκιο. Το έφτιαξα, πρόσθεσα τσίγκους και έμεινα. Μετά το επεισόδιο τον Νοέμβριο, όταν η Αστυνομία με απομάκρυνε από εκεί, ευαισθητοποιήθηκε η Υπουργός και άρχισα να λαμβάνω πάλι επίδομα. Την Πέμπτη (12/12) έλαβα χρήματα ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ μου δόθηκε και ένα μικρό ποσό ως Χριστουγεννιάτικο δώρο. Επιστρέψαμε στην οικία στα Λιβάδια, αλλά χρωστάμε ενοίκια, αφού μου είχαν κόψει το επίδομα».
Ζητήσαμε από τον κ. Σίμο να μας πει τι ακριβώς ζητά πλέον από το κράτος, για να μας απαντήσει ως ακολούθως: «Ο σπιτονοικοκύρης μας ανέφερε ότι θα μας διώξει αρχές του χρόνου από το σπίτι που νοικιάζουμε. Έχουν συσσωρευτεί οφειλόμενα ενοίκια. Ζητώ να μου καταβληθούν αναδρομικά τα χρήματα που δικαιούμαι από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και τα ποσά που αντιστοιχούν με το βοήθημα για το ενοίκιο. Κακώς μου τα έκοβαν, αφού θεωρούσαν ότι είχα περιουσία πάνω μου που στην ουσία δεν μου ανήκε. Την πώλησε η τράπεζα έναντι του χρέους που είχα. Αν το κράτος με βοηθήσει, τότε θα έχω μια αξιοπρεπή ζωή. Θέλω να πω ότι ήδη έχω κάνει πολλά βελτιωτικά έργα στο σπίτι στα Λιβάδια που ενοικιάζουμε. Έκανα πάγκους στην κουζίνα, αποχωρητήρια, μπάνια. Ευελπιστώ ότι η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα δείξει ευαισθησία και θα δουν το αίτημά μου με την ανάλογη προσοχή. Δεν την φταίω για τις δυσκολίες που αντιμετώπισα μέχρι τώρα, που έχαναν τα χαρτιά μου, και τον φάκελό μου. Η κα Αιμιλιανίδου δεν μπορεί φυσικά να ελέγχει απόλυτα όλους τους λειτουργούς του γραφείου ευημερίας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Αλλά πρέπει να δει το αίτημά μου και να απονείμει δικαιοσύνη…».
*Να σημειωθεί ότι ο κ. Σίμος μας έδωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις