ΔΙΕΘΝΗ

Την κατάσταση, σ’ ότι αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής, παρουσιάζει Επιτροπή της ΚΣΣΕ

Την κατάσταση, σ’ ότι αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής, παρουσιάζει Επιτροπή της ΚΣΣΕ

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσίασε σήμερα έκθεση, σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής στα κράτη-μέλη του Οργανισμού, στα κράτη-παρατηρητές, τη Λευκορωσία και τις χώρες των οποίων τα κοινοβούλια έχουν καθεστώς συνεργασίας.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, που συνέταξε ο γενικός εισηγητής για την κατάργηση της θανατικής ποινής, Ρουμάνος βουλευτής των Σοσιαλιστών Titus Corlatean, υπογραμμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 106 χώρες στον κόσμο, που έχουν καταργήσει πλήρως τη θανατική ποινή.

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί με τις χώρες-παρατηρητές του Καναδά και του Μεξικού και του Κιργιζιστάν, του οποίου το κοινοβούλιο έχει την ιδιότητα του εταίρου για τη δημοκρατία στη Συνέλευση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οκτώ κράτη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή μόνο για τα συνήθη εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ (παρατηρητή της Συνέλευσης) και του Καζακστάν, ενώ είκοσι οκτώ προβλέπουν τη θανατική ποινή στη νομοθεσία τους, αλλά δεν την εφαρμόζουν, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου (του οποίου το κοινοβούλιο έχει καθεστώς εταίρου για τη δημοκρατία ) και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αυτό σημαίνει ότι, συνολικά, 142 κράτη, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου του κόσμου, έχουν καταργήσει την θανατική ποινή νομικά ή στην πράξη.

Τέλος, υπάρχουν 56 κράτη που την εφαρμόζουν συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας (κρατών μελών παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης), της Λευκορωσίας και της Παλαιστίνης (των οποίων το νομοθετικό συμβούλιο έχει καθεστώς εταίρου για τη δημοκρατία).

Ο εισηγητής αναφέρει ότι η παγκόσμια τάση είναι προς την όλο και μικρότερη χρήση της θανατικής ποινής. "Αυτή η τάση κατάργησης είναι ακόμη πιο έντονη στην Ευρώπη, όπου καθοδηγείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στις γειτονικές χώρες, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά", καθώς στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουν ακόμη κάποιες προσκλήσεις, για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία βοήθησε να μετατραπεί η Ευρώπη σε ηπειρωτική χώρα χωρίς θανατική ποινή, με τη θέσπιση μορατόριουμ για τις εκτελέσεις και τη δέσμευση, για την κατάργηση της θανατικής ποινής ως προϋπόθεσης για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης "δεν θα δεχτεί καμία οπισθοχώρηση σ’ αυτό το θέμα αφού, η επαναφορά της θανατικής ποινής θα ήταν απλώς ασυμβίβαστη με τη συνεχιζόμενη παραμονή  του κράτους στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top