ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιγμα Τράπεζας Κύπρου στον επιχειρηματικό δανεισμό

Άνοιγμα Τράπεζας Κύπρου στον επιχειρηματικό δανεισμό

Tη νέα στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου ως προς την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων - πελατών της, στις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά την κρίση, ανέλυσαν στον επιχειρηματικό κόσμο εμπειρογνώμονες και η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, στην ημερίδα «Μαθαίνοντας από την κρίση: Η Τράπεζα έρχεται πιο κοντά στις μεγάλες επιχειρήσεις – πελάτες της».

Οι ομιλητές έστειλαν το μήνυμα ότι η Τράπεζα Κύπρου μπορεί και θέλει να δανείσει τις βιώσιμες επιχειρήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα για νέα δάνεια, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μεγαλύτερης επένδυσης και ανάπτυξης σε τομείς της οικονομίας που έχουν προοπτικές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Τζον Χούρικαν τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας σε μια προσπάθεια να αλλάξει η συζήτηση από τη λιτότητα στη δημιουργία ευημερίας.

Έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα μακροχρόνιο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, αναφέροντας ότι «θέλουμε να δανείσουμε για να συμβάλουμε στην ευημερία της χώρας». Έκανε επίσης έκκληση για σοβαρή συζήτηση όσον αφορά την επιλογή των τομέων, που θα δημιουργήσουν πλούτο, προσθέτοντας ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα «είναι μυωπική».

Ο κ. Χούρικαν σημείωσε ότι στόχος της Τράπεζας είναι να εξυπηρετεί ένα κράτος που ευημερεί, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα ευημερεί και η τράπεζα.

«Μπορούμε να δανείσουμε και είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε», ανέφερε στην παρουσίασή του ο Διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Νικόλας Σπαρσής», τονίζοντας την ανάγκη για επικέντρωση σε τομείς με προοπτικές όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία, ώστε ο νέος δανεισμός να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Αυτό που χρειάζεται είπε, είναι μια τράπεζα που να δημιουργεί κέρδη τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικονομία.

Για τους μεγάλους πελάτες, ο κ. Σπαρσής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια πρόσωπο με πρόσωπο σχέση και είπε ότι η τράπεζα επενδύει στην εκπαίδευση του προσωπικού της. Είπε επίσης ότι η τράπεζα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς των πελατών αυτών, αλλά και στα επιχειρηματικά τους πλάνα, ώστε να είναι βέβαιη ότι υποστηρίζει βιώσιμες επιχειρήσεις.

Μείωση του χρόνου αναμονής για νέα δάνεια

Για το μικρότερο δανεισμό ο κ. Σπαρσής είπε ότι η Τράπεζα προσπαθεί να μειώσει δραματικά το χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα. Όπως ανέφερε, η υπόσχεση της Τράπεζας είναι η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα στις 3 μέρες αν πρόκειται για απόρριψη και στις 10 μέρες αν πρόκειται να χορηγήσει το δάνειο. Ο στόχος αυτός πρόσθεσε, πιθανόν να είναι εφικτός τον επόμενο μήνα. Είπε επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου θα υποστηρίξει τους επιχειρηματικούς πελάτες της σε δύσκολους καιρούς, αφού, όπως είπε, η τράπεζα και οι επιχειρήσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Αναλύοντας τους στόχους της τράπεζας ως προς τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, είπε πως αυτοί είναι οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, η μεγαλύτερη κατανόηση των επιχειρήσεων, η δίκαιη μεταχείριση των πελατών, ο επαγγελματισμός και η ταχύτητα των υπηρεσιών και η υπεύθυνη χρηματοδότηση για υποστήριξη της ανάπτυξης.

Η Τράπεζα θεωρούσε τα ακίνητα μετρητά

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος παραθέτοντας στοιχεία που προέκυψαν από υπολογισμούς της Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία ο δανεισμός στην Κύπρο το 2005 ήταν 191% του ΑΕΠ, όταν το 2012 έφτασε στο 373%. Ο δανεισμός των επιχειρήσεων από 73% το 2005 ανήλθε στο 127% το 2012. Το 2014 ο συνολικός δανεισμός της Κύπρου ήταν στο 284% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν στο 105%. Από το συνολικό δανεισμό (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) το 46% σχετίζεται με τον τομέα των ακινήτων. Την ίδια ώρα, το μερίδιο δανεισμού του τομέα των κατασκευών ήταν 24% όταν η αξία συνεισφοράς του στην οικονομία έφτανε μόλις το 3%. «Η τράπεζα θεωρούσε πως η γη ήταν μετρητά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μεγαλύτερη ωστόσο αλλαγή στην οποία προέβη η Τράπεζα, είπε, ήταν η δημιουργία διεύθυνσης αναδιαρθρώσεων. Αναφερόμενος στα στοιχεία των αναδιαρθρώσεων, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών της τράπεζας Εβαν Χάμιλτον ανέφερε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 οι αναδιαρθρώσεις δανείων έφτασαν τα €5. 247 εκ.  από τα οποία το 66% αφορούσε εταιρικούς πελάτες και το 32% είχε σχέση με τον κατασκευαστικό τομέα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα αμοιβαία οφέλη των αναδιαρθρώσεων τόσο για την τράπεζα όσο και για τις επιχειρήσεις, έναντι της διαδικασίας των εκποιήσεων. Είπε επίσης ότι κάθε αναδιάρθρωση παίρνει χρόνο και ότι οποιαδήποτε μεγάλη αναδιάρθρωση μπορεί να πάρει τουλάχιστον 12 μήνες.

Ο Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος, μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Σπανός ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου προσπαθεί να μετεξελιχθεί και έχει όλα τα φόντα να το πράξει, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

Στον επιχειρηματικό τομέα, είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ο τραπεζίτης να γνωρίζει τη φύση της εργασίας του πελάτη του και ο δανειστής να λειτουργεί ως ποιοτικός έλεγχος του δανειζομένου. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό απλό έγγραφο για τους όρους της δανειακής σύμβασης, σε συνδυασμό με επιχειρηματικό πλάνο για τα μεγάλα δάνεια και τριμηνιαίες αξιολογήσεις για την πορεία του δανείου.

Χούρικαν: Δεν μας ανησυχεί ενδεχόμενο Grexit

Μια αρνητική εξέλιξη στον τομέα της Ελλάδας θα ρίξει μια αρνητική σκιά και στην Κύπρο, ωστόσο είναι κάτι που μπορούμε να διαχειριστούμε, ανέφερε ο Τζον Χούρικαν σε ανοικτή συζήτηση στην ημερίδα.

Όπως είπε, η έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πολύ περιορισμένη και τα δύο τραπεζικά συστήματα έχουν πλέον ξεχωρίσει. Το ίδιο είπε, ισχύει και για τις οικονομίες Κύπρου και Ελλάδας, αφού δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες συνδέσεις στον τομέα των επιχειρήσεων.

 

Αναφέροντας ότι πολλοί στην ΕΕ βάζουν μαζί την Κύπρο και την Ελλάδα ως ελληνόφωνα κράτη, ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Κύπρο βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα η χώρα μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Όσον αφορά τον τομέα των επιχειρήσεων ο κ. Χούρικαν είπε ότι η φωνή των επιχειρηματιών πρέπει να ακουστεί. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη προσβασιμότητα μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου, αν πραγματικά η Κύπρος θέλει να μετεξελιχθεί σε επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη να παρασχεθούν φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέα που θα είναι επωφελείς για τον τόπο μακροπρόθεσμα.

Είπε επίσης ότι το κλειδί για την ανάκαμψη είναι η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η αναζωογόνηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top