Ως ένα άκυρο έγγραφο χωρίς καμία ισχύ χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.
Από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, όπου πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίμαχη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην τεθεί σε ισχύ.
«Η Τουρκία απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Επιπλέον, τόνισε ότι «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα και πρόκειται να ακυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».
Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία ενεκρίθη από την τουρκική Βουλή, σύντομα θα καταρρεύσει «όχι μόνο γιατί είναι παράνομη αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη», όπως είπε.
Αναφορικά με τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συγκεκριμένη συμφωνία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».
Τέλος, όσον αφορά την απέλαση του Λίβυου Πρέσβη από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μπορεί μεν ο Πρέσβης της Λιβύης να επιστρέφει στη χώρα του, ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς «ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις έντονες επιφυλάξεις του, την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο», όπως επισήμανε ο ίδιος.
«[Σ]τη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τελικά αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη. Η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους, η φωνή μας ακούγεται, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι «η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις