Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος μέχρι την τελευταία.
Της Γεωργίας Παπαλλή (Κλινική Διαιτολόγος)
Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε λαμπερές, δυνατές και υγιής, κρατώντας το βάρος σας αλλά και του εμβρύου σας στα σωστά επίπεδα.
Οι ανάγκες σας σε θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη είναι φυσικά αυξημένες κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνης, γι’ αυτό πρέπει να είστε σίγουρες ότι τρέφεστε σωστά ώστε να τις καλύπτετε. Και πάντα να θυμάστε: Ό, τι περνάει από το πιάτο σου, περνάει και στους δυο σας!
Όσο αφορά το σωματικό βάρος που αυξάνεται κατα αυτή την περίοδο, θα πρέπει να πουμε οτι κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό σωματότυπο και άλλες ανάγκες, όμως σε γενικές γραμμές ειναι λογικό να ειμαστε συμβιβασμένες με την ιδέα της αύξησης βάρους. Τα κιλά που συστήνεται να πάρει μια έγκυος εξαρτόνται απο το βάρος της ίδιας πριν την εγκυμοσύνη και συσγκεκριμένα ειναι ανάλωγα με τον δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή την αναλογία βάρους προς ύψους).
Συγκεκριμένα αν μια γυναίκα με βάση τον δείκτη μάζας σώματος της θεωρείται λιποβαρής θα πρέπει να πάρει 12,5-18 κιλά. Εαν μια γυναίκα έχει φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να πάρει 11,5-16 κιλά, αν μια γυναίκα ειναι υπέρβαρη θα πρέπει να πάρει 6,8-11,5 κιλά και τελος εαν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη θα πρέπει να πάρει 5-9 κιλά. Αυτό ίσως σας ακουστεί περίεργο ομως έτσι είναι. Το βάρος μιας εγκύου θα πρέπει να αυξηθεί όσο το λιγότερο εαν η στην εγκυμοσύνη ξεκινά ήδη με αυξημένο βάρος.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεται πως η εγκυμοσύνη δεν ειναι η αφορμή να φάτε ότι δεν τρώγατε πριν και επισης σε καμία περίπτωση δεν τρώτε για ΔΥΟ. Κανονικά το πρώτο τρίμηνο οπως συστύνουν και όλοι οι ειδικοί, δεν πρέπει η γυναίκα να παρει κιλά γιατι πολυ απλά το εμβρύο δεν χρειαζεται θερμίδες, οποτε να έχετε υπόψη πως οτι κιλά παίρνετε το πρώτο τρίμηνο, μένουν στη γυναίκα. Αρα το το πρώτο τρίμηνο δεν χρειάζεται να πάρετε κιλά. Απο εκεί και πέρα σίγουρα θα πάρετε κάποιο βάρος γιατι στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες αυξάνονται κατα 300 θερμίδες και επίσης αυξάνεται και το βάρος του μωρού.
Η συναισθηματική αλλαγή αλλά και η αλλαγή των ορμονών επηρεάζει πολύ τις εγκυμονούσες, γι αυτό και έχεις ακούσει κάποιες να ζητούν συγκεκριμένα φαγητά για κατανάλωση, και άλλες να ανακατεύονται στο άκουσμα τους! Όλα είναι μέσα στο χορό τον ορμονών. Μπορείτε εννοείται να καταναλώνετε αυτά που επιθυμείτε , αφήνοντας στην άκρη το φόβο και την ανησυχία του βάρους, αρκεί να έχετε πρόγραμμα και να διατειρέιστε στα φυσιολογικά πλάισια, μιας και το πιο σημαντικό είναι κυρίως το να τρώτε σωστά.
Οσο αφορά την διατροφή της εγκύου να πουμε πως κατα την περίοδο αυτη έχει τη μεγαλύτερη σημασία απο ποτε. Η διατροφή της εγκυμοσύνης θα πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά το μωρό αλλά και για να παρέχει στην έγκυο ευεξιά.
Θα πρέπει να καταναλώνετε ποκιλία τροφίμων σε μικρά και συχνά γεύματα ωστε το μωρό να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Προσπαθείστε να τρώτε 2 φορές την βδομάδα όσπρια, 1-2 φορές ψάρι (λιπαρά ψάρια όμως οπως ο σολομός και ο τόνος 1 φορά την βδομάδα), 2 φορές άσπρο κρέας δηλαδή κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι και 1 φορά κόκκινο κρέας.
Επίσης προσέξτε να καταναλώνεται πηγές φολικού οξέος καθως είναι απο τα πιο απαραίτητα θρέπτικα συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Καλές πηγές φολικού οξέος είνια τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το συκώτι, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, οι φράουλες και το ψωμί ολικής αλέσεως.
Αποφύγετε φαγητά που είναι πιθανές πηγές μικροβίων (όπως η Λιστέρια και η Σαλμονέλλα), γι αυτό θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα μουχλιασμένα τυριά και οποιαδήποτε γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται απο μη παστεριωμένο γάλα. Επίσης αποφεύγετε ωμά ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή καθως και κρέας, ωμά αυγά ή φαγητά με μισοψημένα αυγά οπως σουφλέ ή μαγιονέζα, και επίσης προσοχή στα πουλερικά ή κρέατα που δεν εχουν ψηθεί καλά.
Επίσης, όσο αφορά την καφεϊνη, περιορίστε την κατανάλωση της στο ελάχιστο, δηλαδή στα 200 μιλιγκράμς την ημέρα που σημαίνει 1-2 φλιτζάνια καφέ ή 2-3 φλιτζάνια τσαγιού. Προσπαθηστε να αποφυγετε τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτα και τη σοκολάτα που επίσης περιέχουν καφείνη. H καφεΐνη είναι διεγερτική και διουρητική ουσία , που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεσαι νευρική και να προκαλέσει αϋπνία ή και καούρες αφού προκαλώντας την παραγωγή του οξέος στο στομάχι.
Όσο αφορά το ακλοόλ, οι αποψεις διύστανται, ομως παρόλο που χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για την συσχετιση χαμηλής ή μετρια καταναλωση αλκοολης κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης με τις αρνητικες συνεπειες για το έμβρυο, ως διαιτολόγος συστήνω τη μηδενικη κατανάλωση αφού αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή. Με τον ιδιο τρόπο που φτανουν οι ουσιες στο έμβρυο (με τον πλακουντα δηλαδή) έτσι φτανει και το αλκοολ και το συκωτι του εμβρύου έχει μειωμένη ικανοτητα να μεταβολίσει, να αποβάλει δηλαδη απο τον οργανισμό του την αλκοόλη.
Το νεράκι είναι η καλυτερη επιλογή για να ενυδατώνεστε σωστά, να αποφεύγετε τις κατακρατήσεις υγρών και για να μειώνετε την πιθανή δυσκοιλιότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις