Η ευθύνη της Κυβέρνησης, σε σχέση με τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου, είναι συλλογική και δεν μπορούν να έχουν μόνο ευθύνες οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Κληθείς, στο περιθώριο περιοδείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, κατά πόσο το πόρισμα ετοιμάστηκε από την Επίτροπο Διοικήσεως μαζί με την Υπουργό Εργασίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος δεν θα σχολιάσει κάτι περαιτέρω, "πέραν από τη δήλωση που κάναμε χθες".
Υποδεικνύοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει να εγγραφεί και να συζητηθεί το πόρισμα στη Βουλή, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως το κόμμα θα παραχωρήσει, το ερχόμενο Σάββατο, διάσκεψη Τύπου, όπου θα θέσει τις θέσεις και προτάσεις του για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Υπάρχει, συνέχισε, άμεση ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση για " μεγάλη ολιγωρία", ενώ σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του άτυχου 14χρονου, είπε πως "είναι συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησης ".
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ευθύνη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε πως "πάντα ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της θητείας του".
"Δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση, σε όλα τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν, να ψάχνει κάποιους λειτουργούς για να τους φορτώσει ευθύνες και να μην αναλαμβάνει και η ίδια τις δικές της ευθύνες ως Κυβέρνηση", συμπλήρωσε.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι "όταν ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα με το ποιος ευθυνόταν, έλεγαν ότι ο ΠτΔ έχει την ευθύνη για το καθετί, ενώ τώρα μόνο οι λειτουργοί έχουν ευθύνες. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό".
Κυπριακό: Αναμένουμε αξιοποίηση του χρόνου μέχρι επανέναρξη διαπραγματεύσεων
Αναφερόμενος εξάλλου στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι έχει τεράστια σημασία, αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί κατά την τριμερή, να γίνουν κτήμα του συνόλου του κυπριακού λαού και να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να εξηγήσουν οι δυο ηγέτες, τα οφέλη μιας σωστής λύσης, στη βάση της ΔΔΟ.
"Στην ίδια του τη δήλωση ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τους δυο ηγέτες να αξιοποιήσουν το χρόνο μέχρι να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να εξηγήσουν στον κόσμο τη σημαίνει ΔΔΟ γιατί η λύση - μια σωστή λύση βέβαια - θα έχει τεράστια πλεονεκτήματα για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και γιατί η μη λύση θα οδηγήσει σε επικίνδυνες περιπέτειες", είπε ο κ.Κυπριανού.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, αναμένουμε ότι θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα από τους δυο ηγέτες.
Αναγκαία η οικονομική στήριξη του κράτους προς τα δημόσια νοσηλευτήρια
Τα δημόσια νοσηλευτήρια χρειάζονται την οικονομική στήριξη από το κράτος, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται, δήλωσε εξάλλου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με αφορμή την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου έτυχε σχετικής ενημέρωσης.
"Όλοι παραδεχόμαστε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και έχει τεράστια σημασία να στηριχθούν από την Κυβέρνηση, από την Πολιτεία γενικότερα, για να μπορέσουν να διαδραματίσουν αυτόν τον σημαντικό ρόλο που έχουν", είπε.
Συγκεκριμένα, ο κ.Κυπριανού ανέφερε πως πέραν από τα γενικά προβλήματα του τομέα της δημόσιας υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού παρουσιάζονται προβλήματα σε σχέση με την έλλειψη χώρου και ιατρικού προσωπικού στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, "ένα ζήτημα με το οποίο ασχολείται η διεύθυνση του νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποια άλλα προβλήματα μικρότερης εμβέλειας".
Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίηση του "γιατί είναι προφανές ότι υπάρχει διάθεση από τη διεύθυνση του νοσοκομείου να εργαστεί για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα" και τόνισε πως "χρειάζεται να υπάρχει και η απαραίτητη οικονομική στήριξη από το κράτος, από την Κυβέρνηση δηλαδή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα".
Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λεμεσού-Πάφου, του ΟΚΥπΥ, Χρίστος Νικολάου, αναφέρθηκε στο "τεράστιο πρόβλημα" που αντιμετωπίζουν οι Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αφού ο αριθμός των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες κλίνες.
"Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η στένωση, σε περίπτωση που έχουμε ένα τροχαίο ή ένα σοβαρό επεισόδιο, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα", είπε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται μια ή δυο φορές την εβδομάδα, "σε πολύ μεγάλη έξαρση και είναι κάτι που πρέπει να λύσουμε".
Την ίδια ώρα υπέδειξε πως, το Τμήμα Επειγόντων Περαστικών είναι για επείγοντα περιστατικά και θα πρέπει το κοινό να αντιληφθεί ότι από την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ, λειτουργεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.
"Εδώ είναι το στοίχημα. Υπάρχουν οι προσωπικοί γιατροί, κάποια από αυτά τα περιστατικά θα έπρεπε να τα λύνουν, ενώ οι Πρώτες Βοήθειες θα έπρεπε να είναι για επείγοντα περιστατικά. Δυστυχώς, θα μας πάρει λίγο ακόμα χρόνο να το συνειδητοποιήσουμε (οι ασθενείς)", συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο αυτά τα προβλήματα στοιχίζουν ζωές, ο κ. Νικολάου απάντησε "πιθανότητες πάντα υπάρχουν".
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις