ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος προσηλωμένη στη βιώσιμη ναυτιλία, τόνισε η Υφ. Ναυτιλίας στη συνέλευση του IMO

Η Κύπρος προσηλωμένη στη βιώσιμη ναυτιλία, τόνισε η Υφ. Ναυτιλίας στη συνέλευση του IMO

Την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βιωσιμότητα της διεθνούς ναυτιλίας, τόνισε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ολομέλεια της 31ης Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (26/11), στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, η κ. Πηλείδου είπε ότι η Κύπρος προάγει μέσω ενεργής συμμετοχής και συνεργασίας την ασφαλή, προστατευόμενη από απειλές, βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλία.

Η Υφυπουργός δεσμεύθηκε επίσης ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συνεισφέρει θετικά στο έργο του IMO για το όφελος της διεθνούς ναυτιλίας.

Η κ. Πηλείδου εξήρε το έργο του Οργανισμού την τελευταία διετία, με ειδική μνεία στην πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που είχαν τεθεί το 2016

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εποικοδομητική στάση της Κύπρου ως προς τη μείωση εκπομπής επικίνδυνων ρύπων από πλοία, στην ανάγκη κατάλληλης εκπαίδευσης των ναυτικών και προστασίας του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας.

Στάθηκε, τέλος, με έμφαση στην πρόκληση που συνιστά η επίτευξη ισότητας μεταξύ των φύλων στη ναυτιλία, λέγοντας ότι η Κύπρος στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του IMO να ενδυναμώσει τον ρόλο των γυναικών.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κα Πηλείδου είπε ότι «η ναυτιλία είναι το καθαρότερο και πιο αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς του διεθνούς εμπορίου, όμως για να παραμείνει αυτό μια πραγματικότητα πρέπει να αγκαλιάσουμε την καινοτομία, ούτως ώστε να βρούμε τις λύσεις για προστασία του περιβάλλοντος, για τη χρήση της τεχνολογίας προς όφελος των ναυτικών και των πληρωμάτων και των εταιρειών, ιδιοκτητριών ή διαχείρισης. Σίγουρα η Κύπρος θέλει να παίξει ρόλο σε όλα αυτά, όπως επίσης και στον κύριο πυλώνα για το 2019, ο οποίος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στον τομέα της ναυτιλίας».

Αναφορικά γενικότερα με τον ρόλο της Κύπρου στη ναυτιλία και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, η Υφυπουργός σημείωσε ότι «η Κύπρος θεωρείται ένα από τα δυνατά ναυτιλιακά κράτη παρόλο το μικρό μέγεθος της χώρας μας, λόγω του ότι έχουμε έναν πολύ μεγάλο στόλο, τον 11ο μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά και λόγω των πολλών ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίες διαχειρίζονται ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου στόλου. Επομένως, η Κύπρος έχει ρόλο στον IMO όχι μόνο λόγω του ότι είμαστε ένα σημαντικό ναυτιλιακό κράτος, αλλά και επειδή η συνεισφορά μας στον Οργανισμό είναι συνεχής. Και αυτό θεωρείται παρά πολύ σημαντικό όσον αφορά την πιθανή επανεκλογή μας στο Συμβούλιο του IMO, αλλά και τις εργασίες όλων των επιτροπών που χειρίζονται τα θέματα που αναφέραμε πριν».

Η Συνέλευση του IMO πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή των 174 κρατών-μελών. Φέτος άρχισε τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Τα μέλη εγκρίνουν το πρόγραμμα εργασιών για τη διετία, καθώς και τον προϋπολογισμό αυτών.

Επίσης, εκλέγεται το 40μελές Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, στο οποίο η Κύπρος διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή της.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης η Υφυπουργός Ναυτιλίας έχει σειρά διμερών επαφών, όπως ενδεικτικά με ομολόγους της από τη Γαλλία, τον Παναμά και τη Μαλαισία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top