Εάν θέλουμε ανοιχτές, ανεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητες, η εκπαίδευση είναι απλώς ζωτικής σημασίας, είπε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Γραμματέας Marija Pejčinović Burić, μιλώντας την Τρίτη 26/11 στη συνάντηση των Υπουργών Παιδείας στο Παρίσι.
Υπογραμμίζοντας την σημασία της προώθησης της ψηφιακής εκπαίδευσης και της διδασκαλίας της ιστορίας στην Ευρώπη, η ΓΓ του ΣτΕ υπενθύμισε ότι «όταν δημιουργήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν από 70 χρόνια, στηρίχθηκε στη βαθιά πεποίθηση ότι έπρεπε να μάθουμε από το παρελθόν και να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον».
Γι’ αυτό και το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστήριξε μια ποικιλία εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, όπως ο Χάρτης Εκπαίδευσης για τη Λαϊκή Ιθαγένεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε.
Σήμερα, ωστόσο, συμπλήρωσε, σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη ανταποκρίνεται πραγματικά στους στόχους μας.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, τόνισε, ότι το ψηφιακό περιβάλλον μπορεί να εκθέσει σε κατάχρηση, εγκληματικότητα και παραπληροφόρηση - και οι νέοι ανησυχούν ιδιαίτερα γι’ αυτό.
Πώς μπορούμε λοιπόν να οικοδομήσουμε τις δεξιότητες για τον δημοκρατικό πολιτισμό σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο, αναρωτήθηκε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπενθύμισε ακόμη ότι πρόσφατα, η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε μια σύσταση που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης για τον πολίτη. Με τη σύσταση αυτή καλούνται τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές τους στο θέμα της εκπαίδευσης.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η διδασκαλία της ιστορίας, που αναφέρεται ήδη στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Συνέλευση που εγκρίθηκε στο Παρίσι το 1954, είναι ένα από τα επιτεύγματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οπως σημείωσε, με την άνοδο του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ιστορική εκπαίδευση αποτελεί μια έγκαιρη συνεισφορά στην ισορροπία του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Κατέληξε λέγοντας ότι «αποφασίσαμε να αναζωογονήσουμε την προσέγγισή μας και αυτή η διαδικασία είναι τώρα σε εξέλιξη και τώρα θέλουμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση μεταξύ της διδασκαλίας της ιστορίας και της κουλτούρας της δημοκρατίας».
Χωρίς να γνωρίζουμε και να κατανοούμε την ιστορία, κινδυνεύουμε να μην κατανοήσουμε τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία, δεν υπάρχουν πλέον ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπάρχει πλέον σεβασμός για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όχι περισσότερη ανθρωπότητα, τόνισε.
Χωρίς να γνωρίζουν και να κατανοούν την ιστορία, οι νέοι κινδυνεύουν να γίνουν ευκολότεροι θύματα για όσους αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις, διαχωρισμούς και μίσος, κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις