Προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και ο Αντώνιο Γκουτέρες, έχουν εμπεδώσει πως το κυπριακό θα μείνει στον πάγο μέχρι τον Απρίλη λόγω των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Τι μας είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ: «Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης με κίνητρο την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος εντός του προβλεπτού ορίζοντα είναι ύψιστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων και ότι το στάτους κβο είναι μη βιώσιμο».
Αλλά από την άλλη, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (25/11) κατά το άτυπο δείπνο του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες, η έναρξη της προσπάθειας για σύγκληση άτυπης πενταμερούς θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο, αφού παρέλθουν οι «εκλογές».
Οπόταν, τα περί «αίσθησης του κατεπείγοντος» είναι λόγια του αέρα, αφού στην προκείμενη περίπτωση, όπου ο στόχος είναι η εξεύρεση μιας «δίκαιης και βιώσιμης» λύσης στο κυπριακό, μπαίνουν εμπόδιο οι παράνομες εκλογές, που μάλλον μόνο για εμάς είναι παράνομες.
Πώς γίνεται, οι εκλογές ενός μη αναγνωρισμένου μορφώματος, να λαμβάνονται στα υπόψη από τον ΟΗΕ, από την στιγμή που ο ίδιος ο οργανισμός το κήρυξε παράνομο.
Προσέξτε. Δεν πρόκειται για εκλογές της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πρόκειται για τις εκλογές της «ΤΔΒΚ». Μάλλον, ο Αντώνιο Γκουτέρες, θα έχει κατά νου, και έτσι θέλω να πιστεύω, πως πρόκειται για τις εκλογές μιας εκ των δύο κοινοτήτων του Κυπριακού Συντάγματος. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Και εδώ ξεκινάει όλη η παρερμηνεία του κυπριακού προβλήματος. Εμείς συνομιλούμε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτοί κάνουν εκλογές ως «ΤΔΒΚ» και παγώνουν την διαδικασία. Εμείς μιλάμε για μετεξέλιξη, αυτοί μιλούν για παρθενογένεση.
Προκαλεί θυμό, η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι παρερμηνεύσεις, αφού πολλές φορές χαθήκαμε στις μεταφράσεις. Ζωτικά ζητήματα, όπως η επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο.
Όλες αυτές οι δηλώσεις για το κυπριακό, οι συναντήσεις, οι διαβουλεύσεις, όλα αυτά τα χρόνια έχουν υποβαθμίσει επικίνδυνα το πρόβλημα και ξεχνάμε τους στόχους και τις επιδιώξεις μας. Φτάσαμε στο σημείο να επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε σε όρους αναφοράς.
Ας έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού, πως κάθε ορισμός, κάθε λέξη θα έχει συνέπειες στην επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις