Ο προπονητής που πριν από μερικά χρόνια έχασε σε δέκα ημέρες τρεις τίτλους με γκολ στις καθυστερήσεις, πανηγύρισε το Κόπα Λιμπερταδόρες σε έναν τελικό που έχανε ως το 89ο λεπτό! Η μπάλα ξεπλήρωσε τα χρωστούμενα στον Ζορζέ Ζεσούς…
Ο τελικός του Κόπα Λιμπεραδόρες (σχεδόν) είχε ολοκληρωθεί. Στο 89ο λεπτό η Ρίβερ Πλέιτ ήταν μπροστά με 1-0, όλα έδειχναν χαμένα για τη Φλαμένγκο.
Οι σπίκερ έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν το κλισέ περί των διαδικαστικών τελευταίων λεπτών και πολλοί οπαδοί της βραζιλιάνικης ομάδας γέμισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη φωτογραφία του προπονητής τους.
«Αν ψάχνετε για ποιο λόγο δεν θα πάρουμε το τρόπαιο, κοιτάξτε στον πάγκο μας» ήταν το μήνυμα που επαναλαμβανόταν διανθισμένο σε αρκετές περιπτώσεις με ύβρεις, σε άλλες με κατάρες, σε λίγες με χιούμορ.
Το 2013 η Μπενφίκα έφτασε μία ανάσα από ένα φανταστικό τρεμπλ. Με τον Ζεσούς στον πάγκο τους, οι «αετοί» είχαν (σχεδόν) καπαρώσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο στην Πορτογαλία και έπαιξαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και σε δέκα ημέρες ο Πορτογάλος προπονητής έζησε τον απόλυτο εφιάλτη.
Στις 12 Μαΐου 2013, η πορτογαλική ομάδα πήγε στο «Ντραγκάο» για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και θα κατακτούσε τον τίτλο ακόμα και με ισοπαλία. 1-1 ως το 92ο λεπτό, ο Κέλβιν έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, η Πόρτο επικράτησε με 2-1 και η ομάδα της Λισαβόνας έμεινε χωρίς το πρωτάθλημα.
Τρεις ημέρες μετά, στο Άμστερνταμ, η Μπενφίκα αντιμετώπισε την Τσέλσι στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Και έχασε και αυτό το τρόπαιο εξαιτίας του γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς.
Η… κατάρα χτύπησε τον Ζεσούς και τους παίκτες του και στον τελικού του κυπέλλου Πορτογαλίας, στις 26 Mαΐου στο «Οέιρας». Ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 78’, η Γκιμαράες πέτυχε δύο γκολ σε δύο λεπτά και σήκωσε το τρόπαιο.
Ο Ζεσούς έπεσε στα γόνατα, έβαλε τα κλάματα και αυτό το αδιανόητο… χατ τρικ των αποτυχιών είχε ολοκληρωθεί με αδιανόητο τρόπο.
Είτε ήταν η κατάρα του Μπέλα Γκούντμαν (ο οποίος είχε καταραστεί τη Μπενφίκα να μην κερδίσει ευρωπαϊκό τρόπαιο για τα επόμενα εκατό χρόνια όταν απομακρύνθηκε από τον πάγκο της μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για δεύτερη συνεχόμενη φορά) αυτή που στοίχειωνε τον Πορτογάλο προπονητή είτε όχι, έπρεπε να ταξιδέψει ως ένας σύγχρονος (ποδοσφαιρικός) εξερευνητής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να ανακαλύψει μια νέα ζωή και εκεί να γεννηθεί και ο ίδιος ξανά.
Να διώξει την κατάρα; Να απαντήσει και όσους τον αμφισβητούσαν; Δεν ήταν πολλοί, αλλά υπήρξαν και αυτοί. Αν και, βέβαια, ποδοσφαιριστές οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του, μόνο αποθεωτικά λόγια έχουν να πουν γι’ αυτόν.
Ο Πάμπλο Αϊμάρ λέει ότι ο Πορτογάλος είναι μαζί με τον Μαρσέλο Μπιέλσα και τον Χοσέ Πέκερμαν ο προπονητής από τον οποίο πήρε τα περισσότερα εφόδια της καριέρας του.
«Τον θαυμάζω απεριόριστα. Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει στις προπονήσεις, είναι απίθανο να συμμετέχεις ως παίκτης ή να τις βλέπεις ως θεατής» είναι τα λόγια του Αργεντινού, ο οποίος είναι σήμερα προπονητής στην Κ17 της πατρίδας του.
«Το να παρακολουθείς μια προπόνηση του Ζεσούς, είναι σαν να βλέπεις μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο» σχολιάζει ο Πορτογάλος φιλόσοφος Μανουέλ Σέρτζιο.
«Είναι ο πιο σημαντικός τίτλος στην καριέρα μου. Είναι σαν να πήρα το Τσάμπιονς Λιγκ στην Ευρώπη», ήταν τα πρώτα λόγια του μετά τον θρίαμβο στη Λίμα. Όταν πήρε, τον περασμένο Ιούνιο, την απόφαση να αφήσει τη «Γηραιά Ήπειρο» και να πάει στη Βραζιλία όλοι ήταν εναντίον του.
Ο μάνατζερ του είχε την άποψη πως θα έβαζε ταφόπλακα στην καριέρα του, πως όλοι θα τον ξεχνούσαν. Ο Ζεσούς αποφάσισε χωρίς να επηρεαστεί από όλους τους άλλους και έφτιαξε βαλίτσες για τη Βραζιλία.
Το ξεκίνημα στη Φλαμένγκο κάθε άλλο παρά ιδανικό ήταν καθώς η ομάδα πήρε τη νίκη μόνο σε ένα από τα πέντε πρώτα παιχνίδια του Ζεσούς στον πάγκο της. Σήμερα έχει αήττητο 26 αγώνων και το πιο σημαντικό τρόπαιο στη Λατινική Αμερική!
Από την άλλη, βέβαια, και η απόφαση του βραζιλιάνικου συλλόγου να προσλάβει έναν προπονητή κόντρα στη φιλοσοφία της προκάλεσε, επίσης έκπληξη.
Ωστόσο, η διοίκηση του συλλόγου είχε ένα πλάνο και αυτό δεν αφορούσε μόνο τον άνθρωπο που θα καθόταν στον πάγκο της.
Η απόκτηση του Φιλίπε Λουίς και του Ραφίνια, του Μπαρμπόζα (Γκάμπι-γκολ, αν τον προτιμάτε), ο οποίος γύρισε μετά από μια καταστροφική σεζόν στην Ίντερ, αλλά και του πιτσιρικά Πάμπλο Μάρι από τη Μάντσεστερ Σίτι ήταν η απόδειξη πως η Φλαμένγκο ήθελε να κάνει κάτι σπουδαίο φέτος.
Να κάνει, δηλαδή, αυτό που είχε να πετύχει από το 1981 όταν για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι το Σάββατο πανηγύρισε το Κόπα Λιμπερταδόρες, τότε που ακόμα ο σπουδαίος Ζίκο αλώνιζε με τη φανέλα της μέσα στο γήπεδο.
Εκεί που όλοι όσοι ήταν γύρω του έβλεπαν ταφόπλακα στην καριέρα του, ο Ζίκο είδε την πιο μεγάλη ευκαιρία. Όχι μόνο για να κατακτήσει τίτλους, αλλά για να δικαιωθεί ο τρόπος παιχνιδιού του.
Επέβαλε πρώτα απόλυτη πειθαρχία στα αποδυτήρια (ο ίδιος έλεγε στους δημοσιογράφους ότι στην Ευρώπη υπήρχε η άποψη ότι αν έχεις περισσότερους από τέσσερις Βραζιλιάνους σε μια ομάδα τότε είναι σαν να τη διαλύεις) και κατόπιν άρχισε να φτιάχνει μια ομάδα απόλυτα δυναμική στην επίθεση. Αυτή είναι η φιλοσοφία του έτσι κι αλλιώς. Επίθεση και θέαμα.
Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του από τη Φλαμένγκο, πριν από έξι μήνες δηλαδή, ο Ζεσούς είχε μιλήσει για τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, ανάμεσα στη Λίβερπουλ, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, και στην βραζιλιάνικη ομάδα, ως κάτοχο του τίτλου στη Λατινική Αμερική.
Σαν να ήξερε ότι το… κάρμα θα άλλαζε, θα ήταν μαζί του. Σαν να πίστευε ότι η μπάλα θα του ξεπλήρωνε τα χρωστούμενα. Αυτή τη φορά τα δύο λεπτά δεν ήταν από τον παράδεισο στην κόλαση, αλλά ανάποδα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, άλλωστε, κόλαση και παράδεισος μαζί.
Πηγή: sdna.gr – Photo credits: Getty Images
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις