Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη.
Το πιο πάνω ανέφερε την Πέμπτη (21/11) ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, λέγοντας ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αντιμέτωπος με δύο ποινικές υποθέσεις στο δικαστήριο, από το γραφείο του Επάρχου Λευκωσίας και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για «καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων» και ζήτησε τον τερματισμό του διορισμού του κ. Παπαδούρη.
Την Πέμπτη συνεχίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου η συζήτηση της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2017 όσον αφορά τον έλεγχο της Προεδρίας και του Προεδρικού Μεγάρου, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, του Προϊστάμενου Διοίκησης Προεδρίας Θεοδόση Τσιόλα, της Προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβιβάστου Ηλιάνας Νικολάου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε τα μέλη της για επιστολή που έστειλε προς τον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας, στις 10 Οκτωβρίου, όπου αναφέρει ότι ο κ. Παπαδούρης θα έχει προσωπικό όφελος από την στρατηγική για την ανάπτυξη ορεινών Κοινοτήτων, λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην περιοχή. Επίσης αναφέρεται ότι είναι ιδιοκτήτης μεγάλου αριθμό ακινήτων, κυρίως στον Καλοπαναγιώτη, καθώς και διευθυντής και μέτοχος σε μεγάλο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον Καλοπαναγιώτη. Επίσης αναφέρεται ότι εναντίον δύο εταιρειών του Επιτρόπου και των διευθυντών των εταιρειών αυτών εκκρεμούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας δύο ποινικές υποθέσεις.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Κουλίας είπε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, όταν ο Επίτροπος που έχει επιλεγεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει ποινικές υποθέσεις από δύο υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Παπαδούρης αντιμετωπίζει ποινική υπόθεση από το γραφείο του Επάρχου για ανέγερση παράνομων οικοδομών, καθώς και άλλη ποινική υπόθεση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για παρέμβαση σε αρχαία μνημεία. Είπε επίσης ότι εντός της Επιτροπής διαφάνηκε ότι ο κ. Παπαδούρης είχε επωφεληθεί παλαιότερα από διάφορα προγράμματα της ΕΕ.
Ο κ. Κουλίας ανέφερε ότι ο κ. Τσιόλας «πήρε πίστωση χρόνου» για να τοποθετηθεί επί του θέματος και τι δέον γενέσθαι.
«Δεν χρειάζεται να πούμε τι πρέπει να γίνει, αλλά είναι σοβαρό το θέμα και αναμένω σύντομα να έρθουν ενώπιον της Επιτροπής για να ξεκαθαρίσουμε το όλο θέμα» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το Προεδρικό και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθούν να συντηρούν έναν διορισμό, ο οποίος συγκρούεται με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης ενώ για το θέμα προκύπτουν σαφέστατες συγκρούσεις συμφερόντων.
Ο κ. Παπαδούρης είναι επιχειρηματίας που αναπτύσσει γη στην περιοχή που του έχει ανατεθεί από τον Πρόεδρο να κάνει μελέτη για ανάπτυξη, είπε ο κ. Στεφάνου, για να προσθέσει ότι «δεν θέλει και ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι εδώ υπάρχει μια καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων».
Είπε εξάλλου ότι έχει ξεκαθαριστεί από την Πρόεδρό της Επιτροπής για το Ασυμβίβαστο ότι με βάση το νόμο, η Επιτροπή μπορεί να ερευνήσει όσα στοιχεία κατατεθούν μπροστά της. Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι «δεν τέθηκαν μπροστά της τα στοιχεία, τα δεδομένα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Επιτρόπου» για να πει ότι «σκόπιμα δεν ετέθη αυτό το θέμα γιατί είναι σαφές ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».
«Ακόμα και τώρα που δεν μπορεί πλέον το Προεδρικό να λέει ότι δεν γνωρίζει για το θέμα, ο Πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει και να τερματίσει αυτόν τον διορισμό γιατί υπάρχει καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων», πρόσθεσε.
Ο κ. Στεφάνου είπε εξάλλου ότι υπάρχει θέμα και με την εργοδότηση των συμβούλων του Επιτρόπου, καθώς αντί να τους πληρώνει ο κ. Παπαδούρης, πληρώνονται από το δημόσιο. Υπάρχει θέμα παρατυπίας και παρανομίας και θα πρέπει να τελειώσει, είπε.
«Επί ημερών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν απογειωθεί και όχι τυχαία η Κύπρος, από τον καιρό που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, κατρακυλά στους διεθνείς δείκτες για τη διαπλοκή και τη διαφθορά» ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Είπε ότι το θέμα του διορισμού του Επιτρόπου, αλλά και της εργοδότησης των συμβούλων εγγράφηκε από το ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Ελέγχου, εξαιτίας των όσων ακούστηκαν κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Προεδρικού στην Επιτροπή Οικονομικών.
«Όλοι γνώριζαν, η Κυβέρνηση έκανε ότι δεν ήξερε» είπε, για να προσθέσει ότι αυτά που λέχθηκαν στην Επιτροπή τα γνωρίζαμε.
Ο κ. Στεφάνου κατέληξε, λέγοντας ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Ασυμβίβαστο θα εξετάσει ξανά το θέμα, έχοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιον της, έπειτα από την παρέμβαση της Βουλής, με την επερώτηση του ΑΚΕΛ, όσο και με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.
Εντός της Επιτροπής, η κ. Νικολάου είπε ότι εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Ασυμβιβάστου το κατά πόσο υπάρχει ασυμβίβαστο με τον διορισμό του κ. Παπαδούρη και το θέμα θα εξεταστεί στις 28 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον προκύψει θέμα ασυμβίβαστου, ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ενώ δίνεται και περίοδος για παραστάσεις, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις