Τον τελευταίο χρόνο υπήρξα προσκεκλημένη ομιλήτρια σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνουν Πανεπιστήμια στην Κύπρο, με στόχο να μεταφέρω τις γνώσεις μου και να συζητήσω με τους φοιτητές ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία, αυτό της υπογονιμότητας και όλα όσα σχετίζονται με την πρόληψη και αντιμετώπισή της.
Ως εμβρυολόγος και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της Cryos, της μεγαλύτερης εξειδικευμένης τράπεζας ωαρίων και σπερματοζωαρίων, ήταν λογικό να δεχθώ μια σειρά από ερωτήσεις αλλά και να επιχειρηματολογήσω σε μια προσπάθεια να κατευνάσω τις όποιες ανησυχίες που δικαιολογημένα είχαν οι φοιτητές για τη δική μου εξειδίκευση που σχετίζεται με τη γονιμότητα και τη δωρεά ωαρίων. Στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει ακόμη στιγματισμός σε θέματα που αφορούν στη γονιμότητα και τη δωρεά ωαρίων. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι οι νεαρές φοιτήτριες είναι ενημερωμένες για κάποια βασικά θέματα, ωστόσο, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κάποιες συνήθειες στη γονιμότητά τους.
Τα θέματα υπογονιμότητας είναι ουσιώδη. Αιτίες όπως το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και το αναπόφευκτο που είναι η ηλικία, επηρεάζουν την ικανότητα τεκνοποίησης. Ως εκ τούτου, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες πρέπει να ενημερώνονται από νωρίς για τους κινδύνους που απειλούν τη γονιμότητά τους. Αναγκαίο κρίνω πως θα ήταν τέτοια θέματα να ενταχθούν στα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
Την ίδια ώρα, πολύ συχνά αντιμετωπίζω αντιδράσεις φόβου στο πρώτο άκουσμα ότι οι γυναίκες μπορούν να γίνουν δότριες ωαρίων και να βοηθήσουν μια άλλη γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η δική τους δυνατότητα να τεκνοποιήσουν στο μέλλον. Επιστημονικά, αυτό δεν υφίσταται, καθώς η διαδικασία που ακολουθείται για τη δωρεά ωαρίων είναι απόλυτα ασφαλής και η γυναίκα επιστρέφει αμέσως στην καθημερινότητά της χωρίς να επηρεάζεται.
Κάποιες άλλες γυναίκες φοβούνται τη φαρμακευτική αγωγή που θα τους χορηγηθεί για την παραγωγή ωαρίων. Αυτός είναι ένας ανυπόστατος φόβος, καθώς η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται είναι η ίδια με την αγωγή που χορηγείται στις περιπτώσεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια εδώ και δεκαετίες.
Πολλές φοιτήτριες αναρωτήθηκαν κατά πόσον η δωρεά ωαρίων στην Κύπρο είναι νόμιμη. Η απάντηση που δίνω είναι ξεκάθαρη. Φυσικά και είναι νόμιμη.
Συχνά με ρωτούν αν όταν προσφέρεις το ωάριο σου, «δίνεις το μωρό σου σε κάποιαν άλλη γυναίκα». Λογικό ερώτημα, λόγω της έλλειψης γνώσεων, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ένα ωάριο δεν αποτελεί ένα μωρό. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα σήμαινε ότι κάθε μήνα η κάθε γυναίκα, με κάθε ωάριο που χάνει, χάνει και παιδί της.
Είναι ενθαρρυντικό ότι η ανθρωπότητα εξελίσσεται και σταδιακά ξεπερνά τους όποιους προβληματισμούς σχετίζονται με τη δωρεά ωαρίων, αφού πρόκειται για μια πράξη προσφοράς στον συνάνθρωπο, μια πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών. Μια γυναίκα προσφέροντας ωάριά της δίνει την ελπίδα σε μια άλλη γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα, αλλά δεν μπορεί. Όσες γυναίκες το έχουν πράξει, περιγράφουν τη δωρεά ωαρίων ως τη σημαντικότερη και ανταποδοτικότερη απόφαση που μπορεί να πάρει μια γυναίκα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η δωρεά ωαρίων είναι εθελοντική.
Σήμερα, πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί χάρη στην τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παγκοσμίως, από τα οποία ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών προήλθε από δωρεές ωαρίων.
*της Saghar Kasiri, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων της Cryos
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις