Η απόφαση των ΗΠΑ, να νομιμοποιήσουν τους ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη, δημιουργεί παραλληλισμούς και ταυτόχρονα αβεβαιότητα για την επιπόλαια Αμερικανική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται κατά την τετραετία Τραμπ.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Από το 1978, αυτοί οι οικισμοί θεωρούνταν ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο, αφού κτίστηκαν σε μια περιοχή, όπου διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ενός αυτόνομου, ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Η προχθεσινή απόφαση των ΗΠΑ, ήρθε να ανατρέψει ακόμα μια φορά τα δεδομένα σε βάρος των Παλαιστινίων αφού πρόσφατα ο Ντόναλντ Τράμπ, προέβη σε ακόμα μια αψυχολόγητη ενέργεια αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ, την κατ’ εξοχήν διαφιλονικούμενη πόλη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ικανοποιώντας τη διαχρονική αξίωση του.
Αυτές οι εξελίξεις, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τα σχέδια των ΗΠΑ για το Κυπριακό, αν δηλαδή αλλάξουν πλευρά το επόμενο διάστημα και βρεθούν απέναντι των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και για την στάση της Τουρκίας η οποία μπορεί πλέον να διεκδικήσει την νομιμοποίηση των δικών της παράνομων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, αφού πλέον υπάρχει προηγούμενο.
Για να θέσουμε τα γεγονότα στην σωστή τους βάση, και να κατανοήσουμε το θολό τοπίο πίσω από τις κινήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ρίχνουν λάδι σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή, επικοινωνήσαμε με τον Πολιτικό Αναλυτή και Διεθνολόγο, Λοΐζο Μιχαήλ.
Ο κ. Μιχαήλ, σχολίασε πως η απόφαση των ΗΠΑ, παρόλο που αφορά μια εντελώς διαφορετική διένεξη, «προκαλεί ανησυχία για τυχόν αξιοποίηση της από την Τουρκία ώστε να δικαιολογήσει τον εποικισμό που επιτελεί στις κατεχόμενες περιοχές».
Για την δήλωση του Τσαβούσογλου, πως «κανείς δεν είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο», ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε πως αυτή η δήλωση γίνεται από τον εκπρόσωπο της χώρας που ουδέποτε σεβάστηκε καμία έννοια και αρχή του διεθνούς δικαίου και που βεβαίως φροντίζει καθημερινά να το καταπατά με τις παράνομες ενέργειές της στην Κύπρο από το 1974 και εντεύθεν.
Για το αν η Τουρκία, μπορεί να πάρει μελλοντικά την απόφαση των ΗΠΑ και να την χρησιμοποιήσει προς το συμφέρον της, ο κ. Μιχαήλ σχολίασε πως με αυτά τα δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει εάν η Τουρκία εκλάβει ως αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, όχι για να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη μας στην επικράτειά της, αλλά για να προβεί σε μια διεθνή εκστρατεία ανάλογης αναγνώρισης του εποικισμού της Κύπρου εκλαμβάνοντας την αμερικανική απόφαση ως προηγούμενο. Μάλιστα, προσωπική εκτίμηση του κ. Μιχαήλ, είναι πως μια τέτοια ενέργεια της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.
Αναφορικά, με το τι μπορεί να πράξει η Κύπρος, όχι σε περίπτωση που αυτό το σενάριο ενεργοποιηθεί, αλλά για την αποτροπή του, ο κ. Μιχαήλ υποστήριξε πως θα πρέπει άμεσα η πολιτική και διπλωματική μας μηχανή να κινηθεί αφ’ ενός επισημαίνοντας το παράνομο της αμερικανικής απόφασης και αφετέρου με τα απαραίτητα διαβήματα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε ΗΠΑ και Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συσχετισμού των δυο περιπτώσεων, ούτως ώστε να μη βρεθούμε ενώπιον απρόσμενων εκπλήξεων από την Τουρκία.
Κλείνοντας την ανάλυση του ο Διεθνολόγος, Λοΐζος Μιχαήλ, χαρακτήρισε εξόχως σημαντικές τις πρόσφατες επαναβεβαιώσεις των θέσεων των ΗΠΑ σε σχέση με το κυπριακό, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη και Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον, ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, να αλλάζει συνεχώς με την ταχύτητα ενός ανεμόμυλου αλλά και τις αλλοπρόσαλλες τακτικές του Ντόναλντ Τραμπ, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις