Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Μια χρονιά, που ξεκίνησε ιδανικά με την πρόκριση στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν, «στράβωσε» στην πορεία με τους πρόωρους αποκλεισμούς σε Γουίμπλεντον και US Open, αλλά τελείωσε με τον 21χρονο να σηκώνει στον ουρανό της «O2» Arena του Λονδίνου την κούπα των ATP Finals.
Ο «Τσιτσιφάστ» ανάγκασε τους κορυφαίους τενίστες στον πλανήτη να υποκλιθούν μπροστά του και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκοσμίου τένις, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού, κάνοντας περήφανη μια ολόκληρη χώρα.
Μια χώρα που μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν είχε ιδέα από τένις. Τώρα όχι μόνο έμαθαν τα βασικά του αθλήματος, αλλά αποθεώνουν σε κάθε ευκαιρία τον Τσιτσιπά, ο οποίος είχε ως όνειρο να γίνει ο ηγέτης του τένις στην Ελλάδα και τα κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες.
Το έργο του Στέφανου δεν ήταν καθόλου εύκολο. Για την ακρίβεια, στην αρχή της περασμένης σεζόν έμοιαζε… ακατόρθωτο. Και όμως, κατάφερε να πετύχει το «θαύμα». Μέσα από τη σκληρή δουλειά έζησε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του.
Την 1/1/2018 ο Τσιτσιπάς βρισκόταν στο Νο. 91 της παγκόσμιας κατάταξης και ένα χρόνο αργότερα (7/1/2019) κατάφερε να φτάσει στο Νο.15 του κόσμου. Ηταν πλέον θέμα χρόνου να καταφέρει να σπάσει το φράγμα της κορυφαίας 10άδας. Κάτι που κατάφερε στις 4/3/2019, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Νο.10.
Πέντε μήνες μετά την άνοδό του στο Νο.10, συγκεκριμένα στις 5 Αυγούστου, πέτυχε νέο career high, φτάνοντας για πρώτη φορά στο Νο.5. Και τρεις μήνες αργότερα; Εκανε αυτό που μόνοι οι… τρελοί πίστευαν. Κατέκτησε το ATP Finals. Το τίτλο των κορυφαίων τενιστών για το 2019, σφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο μια ονειρική σεζόν.
Μια σεζόν, στην οποία έπαιξε πολύ τένις. Τένις άλλοτε ποιοτικό, άλλοτε φλατ, αλλοτε κακό. Το «δεν παίζεις με ποιότητα», που είχε πει μιλώντας στον εαυτό του στο Ρολάν Γκαρός, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κρίση που βίωσε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Μια κρίση, που τον έκανε καλύτερο. Τον βοήθησε να ανασυνταχθεί και να φτάσει στην κορυφή.
Δεν είναι εύκολο να παίζεις αγώνες κάθε εβδομάδα και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο. Τα φετινά νούμερα του Τσιτσιπά τρομάζουν. Τρομάζουν όχι μόνο εμάς, που παρακολουθούμε το τένις απέξω για την ευχαρίστησή μας, αλλά και τους αντιπάλους του. Ο Στέφανος έπαιξε σε 27 τουρνουά, πραγματοποιώντας ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε εβδομάδα ήταν σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη. Ο απολογισμός του; 54 νίκες και 25 ήττες.
Ηταν μαζί με τον Τζόκοβιτς (54-11) ο δεύτερος τενίστας με τις περισσότερες νίκες πίσω από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος στο δεύτερο μισό της σεζόν έκανε μυθικά πράγματα, φτάνοντας σε συνεχόμενους τελικούς. Ο Ρώσος έκλεισε τη χρονιά με 59 νίκες, ενώ οι Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ πέτυχαν από 53 και 52 νίκες αντίστοιχα.
Πέτυχε 2 νίκες (3 αν μετρήσουμε το walkover της Ρώμης) απέναντι στον Φέντερερ και κέρδισε από μία φορά το πρώην Νο.1, Νόβακ Τζόκοβιτς και το νυν Νο.1, Ράφαελ Ναδάλ. Εσπασε την κατάρα με τον Μενβέντεφ, ξόρκισε τον κακό του δαίμονα, Φελιξ Οζιέρ Αλιασίμ και έκανε… πελάτη τον Ζβέρεφ.
Ο Τσιτσιπάς σταμάτησε στα προημιτελικά σε Παρίσι, Σίδνεϊ και Σόφια, στα ημιτελικά στο Αυστραλιανό Οπεν, στο Μάστερς της Ρώμης, στο Μάστερς της Σανγκάης, στην Ουάσινγκτον, αλλά και στη Βασιλεία, ενώ έχασε στους τελικούς σε Μαδρίτη, Ντουμπάι και Πεκίνο. Παράλληλα, πανηγύρισε τους τίτλους σε Μασσαλία, Εστορίλ και πριν από λίγες ώρες στο Λονδίνο.
Το έπος της Μελβούρνης
«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» λέει ο θυμόσοφος λαός και ο Τσιτσιπάς φρόντισε από το πρώτο μεγάλο τουρνουά της σεζόν να μας δείξει ότι είναι ικανός για μεγάλα πράγματα.
Στο Αυστραλιανό Οπεν ο Στέφανος άρχισε να γράφει την δικιά του ιστορία. Να γίνεται ένας από τους μεγάλους. Να δείχνει ότι όχι μόνο μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους κορυφαίους, αλλά και να τους κερδίσει. Στην Μελβούρνη έγραψε τις πρώτες του χρυσές σελίδες.
Εφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου λύγισε απέναντι στον τεράστιο Ράφαελ Ναδάλ, έχοντας προηγουμένως αναγκάσει τον Βασιλιά του παγκοσμίου τένις, Ρότζερ Φέντερερ, να υποκλιθεί μπροστά του. Ο Στέφανος στους «16» κέρδισε με 3-1 σετ τον Ελβετό «μαέστρο», πετυχαίνοντας την πρώτη μεγάλη του νίκη στη φετινή σεζόν. Πριν τον Φέντερερ είχε κερδίσει τους Ματέο Μπερετίνι, Βίκτορ Τροίτσκι και Νικολόζ Μπασιλασβίλι, ενώ πριν αποκλειστεί από τον Ναδάλ, στους «8» είχε νικήσει τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ.
Οι πρόωρες ήττες και η κούπα
Μετά την Μελβούρνη ο Στέφανος έπαιξε σε δύο indoor τουρνουά, στα οποία όμως δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει. Στη Σόφια, στο πρώτο τουρνουά μετά το Αυστραλιανό Οπεν, ηττήθηκε στα προημιτελικά από τον Γκαέλ Μονφίλς (2-0), ενώ στο Ρότερνταμ έχασε στους «32» από τον Νταμίρ Τζούμχουρ. Ολοι άρχισαν να λένε για φούσκα. Αλλά ο Στέφανος επέστρεψε και στα μέσα Φεβρουαρίου κατέκτησε τον τίτλο στη Μασσαλία, κερδίζοντας κατά σειρά τους Χουρκάτς, Στακόφσκι, Γκοφέν και Κουκούσκιν.
Ενας ακόμα τελικός
Μετά την Μασσαλία ο Τσιτσιπάς ταξίδεψε για το Ντουμπάι, όπου έλαβε μέρος στο 500άρι τουρνουά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια διοργάνωση, στην οποία τα πήγε εξαιρετικά, καθώς έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε από τον Ρότζερ Φέντερερ με 2-0 σετ, με τον Ελβετό να παίρνει εκδίκηση για την ήττα στο Αυστραλιανό όπεν. Στον δρόμο μέχρι τον τελικό απέκλεισε τους Εμπντεν, Γερασίμοφ, Χουρκάτς και Μονφίλς.
Ta masters και το τρόπαιο στο Εστορίλ
Τον Μάρτιο ο «Στεφ» πέρασε την πρώτη μίνι κρίση στη φετινή σεζόν. Ο 21χρονος τενίστας αποκλείστηκε νωρίς σε Indian Wells (φάση των 32), Miami Masters (φάση των 16), Monte Carlo Masters (φάση των 16) και Μπαρτσελόνα (φάση των 16). Ηττες που τον πείσμωσαν. Τον έκαναν να δουλέψει πιο σκληρά και στα τέλη Απριλίου κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο στη φετινή σεζόν.
Στο Εστορίλ, όπου κέρδισε τους Αντρεότσι, Ζοάο Ντομίνγκες, Γκοφέν και Πάμπλο Κουέβας. Ο δεύτερος τίτλος στη σεζόν και τρίτος ATP στην καριέρα του.
Όταν ο Ναδάλ υποκλίθηκε στον «Στέφο»
Να κερδίσεις τον Ναδάλ είναι πολύ δύσκολο. Να κερδίσεις τον Ναδάλ μέσα στην πατρίδα του και μάλιστα στο χώμα είναι… απίθανο. Όχι όμως και για τον Τσιτσιπά. Ο 21χρονος τον Μάιο κέρδισε στο Μάστερς της Μαδρίτης τον Ισπανό τενίστα και έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε από το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς.
Ο Στέφανος είναι από τους λίγους τενίστες που έχει κερδίσει τον Ναδάλ στο χώμα και μάλιστα στην Ισπανία.
Λίγες ημέρες αργότερα ο 21χρονος πήρε μέρος στο Μάστερς της Ρώμης, όπου έπαιξε και πάλι με τον Ναδάλ, αυτή τη φορά στα ημιτελικά. Ο Ισπανός πήρε τη ρεβάνς και η πορεία του Στέφανου σταμάτησε στους «4» του χωμάτινου Masters της ιταλικής πρωτεύουσας.
Ο… μαραθώνιος του Ρολάν Γκαρός και η μεγάλη κρίση
Μετά τα χωμάτινα Masters σε Μαδρίτη και Ρώμη ο Τσιτσιπάς ταξίδεψε στη Γαλλία για το φημισμένο Ρολάν Γκαρός. Στο δεύτερο Γκραντ Σλαμ της φετινής σεζόν έφτασε μέχρι τους «16», όπου αποκλείστηκε από τον γερόλυκο και κάτοχο του τίτλου το 2015, Σταν Βαβρίνκα, μετά από ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο 5ο σετ και διήρκησε 5 ώρες! Μια ήττα που όπως φάνηκε αργότερα, στοίχησε πολύ στον Στέφανο, ο οποίος στα μέσα του καλοκαιριού πέρασε δεύτερη κρίση, ακόμα μεγαλύτερη, ακόμα πιο επώδυνη.
Οι πρόωροι αποκλεισμοί σε Χερτόγκενμπος (φάση των 16), Κουίνς (φάση των 8), Γουίμπλεντον (φάση των 128), Μόντρεαλ (φάση των 32), Σινσινάτι (φάση των 32), Αμερικάνικο Οπεν (φάση των 128), Ζουχάι (φάση των 16), έφεραν δυσπιστία στις ικανότητες του Στέφανο Τσιτσιπά, με τον ίδιο να βγαίνει ανοιχτά και να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και έχει κλονιστεί η ψυχολογία του.
Το… γύρισε και δικαιώθηκε
Δεν τα παράτησε όμως. Δούλεψε, προχώρησε σε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις και επέστρεψε πιο δυνατός. Απόφαση πρώτη: Εκλεισε τα social media. Απόφαση 2: Εβαλε τη μητέρα του στο προπονητή τιμ, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε ενεργό ρόλο. Η Γιούλια τον βοήθησε πολύ στο τομέα της πνευματικής δύναμη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πατέρας του και προπονητής του, Απόστολος. Απόφαση 3: Δούλεψε πιο πολύ στο σερβίς.
Τρεις αποφάσεις, σωτήριες για την καριέρα του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος από τα τέλη του Σεπτεμβρίου επέστρεψε σε υψηλές πτήσεις και απέδειξε ότι δεν ήταν μια φούσκα.
Ο τελικός στο Πεκίνο, όπου ηττήθηκε από τον Τιμ, η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Μάστερς της Σανγκάης, όπου γνώρισε την ήττα από τον Μεντβέντεφ και η παρουσία του στα ημιτελικά της Βασιλείας και τα προημιτελικά του Paris Masters απέδειξαν ότι ο «Στέφος» είναι και πάλι εδώ.
Δυνατός και έτοιμος για την κορυφή. Για ακόμα μεγαλύτερες νίκες και ακόμα σπουδαιότερες επιτυχίες. Σαν αυτή που πέτυχε πριν από λίγες ώρες στο Λονδίνο.
Στην «O2» Arena έγραψε την πιο χρυσή σελίδα του ελληνικού τένις. Πήγε ως το απόλυτο αουτσάιντερ και έφυγε με το τρόπαιο στις αποσκευές του. Κέρδισε τεράστια ονόματα του παγκοσμίου τένις, όπως οι Σάσα Ζβέρεφ, Ρότζερ Φέντερερ και Ντομινίκ Τιμ, ξόρκισε τον κακό του δαίμονα, Ντανιίλ Μεντβέντεφ και έκανε άπαντες να ονειρεύονται για το 2020…
Πηγή: www.to10.gr
Διαβάστε επίσης:
Αντετοκούνμπο – Τσιτσιπάς: Στη σκιά τους όλη η γη… (ΒΙΝΤΕΟ)
Τσιτσιπάς: «Βλέπουμε τα καλά αλλά υπάρχουν δύσκολες νύχτες, πόνος, κλάμα…» (ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις