Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών και υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της Υγείας, την οποία συντονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά κάθε χρόνο στην εκστρατεία, η οποία έχει σαν επίκεντρο των εκδηλώσεων τη 18η Νοεμβρίου. Τις τοπικές δραστηριότητες συντονίζει η Εθνική Επιτροπή Αντιβιοτικών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ως μικροβιακή αντοχή χαρακτηρίζεται η ικανότητα των μικροοργανισμών να ανθίστανται στη δράση των αντιμικροβιακών φαρμάκων. Κυριότεροι παράγοντες που προάγουν την αντοχή είναι η υπέρμετρη χρήση των αντιβιοτικών, η οποία ασκεί οικολογική πίεση στους μικροοργανισμούς, συμβάλλοντας στην εμφάνιση και την επιλογή ανθεκτικών στελεχών, καθώς και η διασπορά των ανθεκτικών παθογόνων μεταξύ ανθρώπων, ζωών και του περιβάλλοντος.
Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα αποτελεί πρόκληση λόγω των περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών και της συχνά καθυστερημένης έναρξης κατάλληλης αντιμικροβιακής θεραπείας, με αποτέλεσμα την αύξηση της σχετιζόμενης νοσηρότητας και θνησιμότητας, καθώς επίσης της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας.
Ένα σημαντικό πρόβλημα, προστίθεται, ειδικά στα νοσοκομεία, είναι η εμφάνιση μικροβίων ανθεκτικών στα «τελευταίας γραμμής αντιβιοτικά», κάτι που καθιστά την θεραπεία τέτοιων λοιμώξεων εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
Χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε στην «προ των αντιβιοτικών εποχή», όπου δεν θα είναι πλέον δυνατή η μεταμόσχευση οργάνων, οι θεραπείες σε καρκινοπαθείς, οι περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, η εντατική φροντίδα και άλλες σύγχρονες ιατρικές θεραπείες.
Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι 33,000 ασθενείς πεθαίνουν ετησίως ως αποτέλεσμα λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 700,000 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε περίπτωση μη λήψης αποτελεσματικών μέτρων αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως με την παγκόσμια τράπεζα να προειδοποιεί ότι μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα θα μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό της οικονομικής κρίσης του 2008.
Επιπλέον, η μικροβιακά αντοχή απειλεί την επίτευξη πολλών από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως αυτού για καλή υγεία και ευημερία.
Με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής, θα πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι η διαφύλαξη της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών αποτελεί ευθύνη όλων μας, βάζοντας τέλος στην υπέρμετρη και μη ενδεδειγμένη χρήση τους.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αποφυγής λήψης αντιβιοτικών σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης, τη χρήση αντιβιοτικών στη βάση μόνο των οδηγιών που έχουν δοθεί από ιατρό, την αποφυγή λήψης αντιβιοτικών που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες ή συνταγογραφηθεί για κάποιο άλλο άτομο ή ένδειξη, την αποφυγή αγοράς χωρίς ιατρική συνταγή ή φύλαξής τους για μελλοντική χρήση, καθώς επίσης μέσω της τήρησης των κανόνων υγιεινής και της χρήσης του προληπτικού εμβολιασμού.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις