ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν σχετίζονταν μεταξύ τους οι υποθέσεις της Τρ. Κύπρου, είπε ο Π. Κουντουρέσιης

Δεν σχετίζονταν μεταξύ τους οι υποθέσεις της Τρ. Κύπρου, είπε ο Π. Κουντουρέσιης

Την δική του  αντίληψη ως ανακριτής, ότι οι τρεις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου δεν σχετίζονταν ούτε χρονικά, ούτε επί της ουσίας, αφού αφορούσαν ξεκάθαρα διαφορετικά γεγονότα, εξέφρασε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Παναγιώτης Κουντουρέσιης.

Ο τελευταίος, ήταν επικεφαλής της υπο-ομάδας που διερεύνησε την τρίτη ποινική υπόθεση, εναντίον στελεχών της Τράπεζας.

Ο κ. Κουντουρέσιης κατέθεσε και εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της δικασίμου που έγινε την Δευτέρα (18/11), από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Νίνο Κέκκο και αντεξετάστηκε από το δικηγόρο του Χρίστη Χατζημιτσή Στέφανο Στεφάνου. Η διαδικασία θα Συνεχιστεί την Τρίτη (19/11) στις 0900, με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Στεφάνου και των υπολοίπων δικηγόρων υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ότι το περιεχόμενο των ανοιχτών καταθέσεων που έδωσαν κατηγορούμενοι στην παρούσα υπόθεση σε σχέση με τις προηγούμενες υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, ουδόλως είχε σχέση με το περιεχόμενο της παρούσης υπόθεσης.

Δεν χρησιμοποιήθηκε, πρόσθεσε, οτιδήποτε λέχθηκε από τους κατηγορούμενους για την παρούσα υπόθεση.

Ο κ. Κουντουρέσιης είπε ότι για την παρούσα υπόθεση έλαβε επιστολή τον Αύγουστο του 2014 από την Νομική Υπηρεσία στην οποία επισυναπτόταν η έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Τσολάκη με την οδηγία όπως μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.  Ενημέρωσε επίσης το Δικαστήριο ότι στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης η ομάδα του εξασφάλισε διατάγματα για αποκάλυψη εγγράφων.  

Συνολικά, ανέφερε, συγκεντρώθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου και τον ελεγκτικό οίκο Ernst & Young  557 τεκμήρια. Πρόκειται, είπε για ένα τεράστιο όγκο μαρτυρικού υλικού εξειδικευμένης φύσης. Στη συνέχεια και αφού μελετήθηκε το υλικό, κλήθηκε η υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου Μαρία Χριστοφίδου η οποία μεταξύ άλλων τελούσε χρέη γραμματέως για την επιτροπή ALCO για ανακριτική κατάθεση στις 14 και 15 Μαΐου 2015.
Διαβεβαίωσε το Δικαστήριο ότι κατά τη λήψη των καταθέσεων των υπόπτων δεν δόθηκε «ρητή η εξυπακουόμενη» υπόσχεση ότι δεν θα κατηγορηθούν.

Σε ερώτηση αν κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν δικηγόρο μαζί τους κατά τη διάρκεια της λήψης ανακριτικής κατάθεσης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι παρουσιάστηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Πικής για την κ. Κυριακίδου, την κ. Λειβαδιώτου και τον κ. Πατσαλίδη. Ανέφερε επίσης ότι πριν την λήψη της κατάθεσης της κ. Λειβαδιώτου ο κ. Πικής τον ρώτησε κατά πόσο είναι πιθανόν να κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, προσθέτοντας ότι η δική του απάντηση ήταν ότι «δεν ήταν στη δική μου εξουσία».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ακόμα και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος έχει την εξουσία να αποφασίσει για τέτοια θέματα, σε εκείνο το στάδιο της υπόθεσης δεν θα μπορούσε ν’ αποφασίσει κάτι τέτοιο. Αναφορά έκανε και σε σύντομη συνάντηση που είχε πριν την ανακριτική του κατάθεση με τον κ. Πατσαλίδη μετά από αίτημα του κ. Πική. Συζητήσαμε για την υπόθεση  ο κ. Πικής αναχώρησε και είχα ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί με τον κ. Πατσαλίδη. Σαφώς, δεν ήταν ανάκριση, σαφώς δεν υποσχέθηκα οτιδήποτε, είπε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι καταχωρήθηκαν τρεις διαφορετικές υποθέσεις που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι για εκείνον «ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα», προσθέτοντας ότι «οι υποθέσεις δεν σχετίζονταν ούτε χρονικά, ούτε επί της ουσίας.  Αφορούσαν ξεκάθαρα διαφορετικά γεγονότα, ανέφερε ο κ. Κουντουρέσιης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Στεφάνου, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι ο ίδιος ήταν επικεφαλής της υπο-ομαδας του, η οποία ενισχύθηκε εντός του 2014 και είχε την γενική εικόνα της εξέλιξης των υποθέσεων, αλλά ότι ήταν επιλογή του κάθε ανακριτή πως θα διεξάγει τις καταθέσεις που λάμβανε. 

Σε ερώτηση αν υπήρχε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι γινόταν ενημέρωση της Νομικής Υπηρεσίας για το ανακριτικό έργο κάθε περίπου 1 με 2 μήνες.

Σε σχέση με το κατά πόσο υπήρχε πίεση απάντησε «υπό την έννοια να γίνει κάτι χωρίς να ολοκληρωθεί, όχι».  Υπήρχε, είπε ο κ. Κουντουρέσιης συνηθισμένη πίεση, ναι.

Σε ερώτηση πότε θεωρήθηκε ύποπτος ο πελάτης του ο κ. Κουντουρέσιης ανέφερε ότι όταν ήρθε η έκθεση Τσολάκη και του ζητήθηκε να την μελετήσει έδινε ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων. Ερωτηθείς αν διαφοροποιεί τις ενδείξεις από την εύλογη υποψία απάντησε θετικά. Γιατί, εξήγησε, έπρεπε να συλλέξω στοιχεία και να μελετηθούν. Πρόσθεσε ότι συλλέγησαν 557 έγγραφα. Ήταν, είπε, ασυγκρίτως πολύ πιο μεγάλη (η έρευνα που έγινε) σε όγκο και σε περιεχόμενο από του κ. Τσολάκη.

Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλιδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης, με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 31/05/2019 την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση για απαλλαγή και αθώωση των δύο κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης νέας προδικαστικής ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το ίδιο θέμα που αφορά στην κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top