Χριστοδουλίδης: Μπορεί να πραγματοποιηθεί άτυπη πενταμερής εντός Δεκεμβρίου

Χριστοδουλίδης: Μπορεί να πραγματοποιηθεί άτυπη πενταμερής εντός Δεκεμβρίου

Την άποψη ότι εντός του Δεκεμβρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Ελλάδας. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχία της τριμερούς συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.  “Ευχή και προσδοκία μας είναι να ανοίξει τον δρόμο που θα οδηγήσει το συντομότερο στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2017”, σημειώνει ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Ερωτώμενος αν μπορεί να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, κάνοντας γεωτρήσεις σε κυπριακά νερά, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει ότι για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. “Σε μία άτυπου χαρακτήρα συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά, θα πρέπει να υπάρχει και μια δέσμευση για τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος χωρίς παραβιάσεις και προκλήσεις”, σημειώνει ο ΥΠΕΞ. 

Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για αλλαγή του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης λύσης ή/και του επιδιωκόμενου στόχου. “Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εκτός συζήτησης και είναι ιδιαίτερα θετικό και το γεγονός ότι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη, έχουν κοινή και ξεκάθαρη προσέγγιση στο εν λόγω θέμα”, υπογραμμίζει ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι το Κυπριακό και οι δυνατότητες στενότερης συνεργασίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και ξεκαθαρίζει ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων έχει κατά κύριο λόγο συμβολική σημασία. “Η ύπαρξή του δεν συμβαδίζει σε καμία περίπτωση ούτε με το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, ούτε με τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ούτε και με την ιδιότητα μας ως κράτους - μέλους της ΕΕ”, καταλήγει. 

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΑΤΑ σε τεντωμένο σχοινί: «Όχι» από ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ενώ οι συντεχνίες είπαν «ναι χωρίς αλλαγές»

ΑΤΑ σε τεντωμένο σχοινί: «Όχι» από ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ενώ οι συντεχνίες είπαν «ναι χωρίς αλλαγές»

Δεν βγήκε τελικά «άσπρος καπνός» από τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των εργοδοτικών οργανώσεων για το ζήτημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), καθώς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ απέρριψαν ομόφωνα την κυβερνητική πρόταση που τους κατατέθηκε.

BEST OF TOTHEMAONLINE