Θύμησες της παράδοσης του τόπου μας, αλλά και μήνυμα ενότητας για απελευθέρωση στέλνουν σήμερα οι κατεχόμενοι δήμοι και κοινότητες μας, μέσα από την εκδήλωση "Μνήμες Κατεχόμενης Γης", με τον Υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι η μνήμη και η γνώση πρέπει να μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται από τις 8:30 μέχρι τις 19:30 στο δημόσιο κήπο της Λεμεσού, αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, τις Ενώσεις Κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων, του Δήμου Λεμεσού και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Σε δηλώσεις του μετά από περιοδεία του στα περίπτερα που στήθηκαν στο χώρο, ο Υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε πως "είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, όπου για πρώτη φορά παρευρίσκονται όλες οι κατεχόμενες κοινότητες και δήμοι, στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού, για να προβάλουν την ιστορία, την παράδοση μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, στους μαθητές μας, στους νέους μας και στο ευρύτερο κοινό".
"Η μνήμη και η γνώση πρέπει να μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές και όλοι μαζί να στηρίξουμε τις άοκνες προσπάθειες του ΠτΔ για μια επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο", συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, είπε πως ο Δήμος αγκάλιασε με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Υπουργού να διοργανωθεί αυτή η εκδήλωση στη Λεμεσό.
Όπως σημείωσε " η κατοχή δεν αφορά μόνο τα κατεχόμενα χωριά και τους δήμους μας, αφορά όλους μας, όλοι είμαστε πρόσφυγες και σήμερα νιώθουμε ρίγη συγκίνησης, αφού ξαναγεννήθηκαν μέσα μας θύμησες και τονώθηκε το αγωνιστικό φρόνημα".
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι, για τους μαθητές που οργανωμένα βρέθηκαν στο χώρο "η έκθεση αυτή ήταν γι αυτούς ένα μπόλιασμα μνήμης και αγωνιστικότητας".
Ικανοποίηση και χαρά για την πρωτοφανή αυτή σύναξη, όπως την χαρακτήρισαν, όλων των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Πέτρος Καρεκλάς και ο Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, Λευτέρης Αντωνίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καρεκλάς είπε πως "εδώ δίνουμε το μήνυμα ότι ο προσφυγικός κόσμος είναι ενωμένος και διεκδικεί τα δίκαια του μέχρι την άγια μέρα της απελευθέρωσης" και πρόσθεσε "θέλουμε τη νεολαία να πάρει τη σκυτάλη, να συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα του προσφυγικού κόσμου και η ευκαιρία που του δίνεται να γνωρίσει, σε ένα χώρο, όλες τις κατεχόμενες κοινότητες και δήμους, είναι μια πρωτότυπη και ουσιαστική ενέργεια".
Από την πλευρά του, ο κ. Αντωνίου ευχήθηκε "να είμαστε πάντοτε μαζί όλοι οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες, γιατί οι ανησυχίες και οι σκοποί είναι οι ίδιοι και όλοι θέλουμε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας".
" Σήμερα έχουμε μια μνήμη και μια τιμή για το κάθε χωριό ξεχωριστά και νιώθουμε περήφανοι για την κατεχόμενη γη μας και συγκινημένοι γιατί προβάλλονται τα ήθη και τα έθιμα της κατεχόμενης γης μας σε όλο τον κόσμο", συμπλήρωσε.
Στο χώρο λειτουργεί και περίπτερο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο εξέδωσε μια πολυσέλιδη έκδοση στην οποία υπάρχει υλικό που αφορά όλους τους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες του νησιού μας.
Στο πλαίσιο των κοινών δράσεων του Υπουργείου με τους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες, εντάσσεται και αντικατοχική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 19:00, στο Λανίτειο Θέατρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις