Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, με τίτλο «Η Μέρκελ εξυμνεί τα οφέλη του ΝΑΤΟ» σημειώνει πως με μεγάλη αποφασιστικότητα υπερασπίστηκαν τόσο η ομοσπονδιακή Καγκελάριος Μέρκελ όσο και o Υπουργός Εξωτερικών το ΝΑΤΟ, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από την κριτική του Γάλλου Προέδρου.
«Το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της άμυνάς μας»,ανέφερε η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της τηλεοπτικό μήνυμα.
«Ωστόσο γίνεται όλο και σαφέστερο ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβουν στο μέλλον περισσότερες ευθύνες». Και η συμβολή του ομοσπονδιακού στρατού θα συνεχίσει να επιζητείται μελλοντικά, κι όχι μόνο σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις. Γι’ αυτόν το σκοπό χρειάζεται και «τα ανάλογα οικονομικά μέσα».
Μελλοντικά θα αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κοινά οπλικά συστήματα, ανακοίνωσε η Μέρκελ.
Επίσης Χάικο Μαας σε άρθρο του, που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Σπίγκελ, προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ θα προωθούσε τον διχασμό στην Ευρώπη.
«Για τη Γερμανία είναι σαφές: Θα ήταν λάθος, αν υπονομεύαμε το ΝΑΤΟ. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Γερμανία ούτε και η Ευρώπη θα είναι σε θέση να προστατευθούν αποτελεσματικά», γράφει ο Maas.
O Γερμανός ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υποστηρίζει βέβαια την προσπάθεια του Μακρόν να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Ευρώπης, γι’ αυτό και η Γερμανία εργάζεται πυρετωδώς με τη Γαλλία για μια Ευρώπη που θα συνεργάζεται πιο στενά σε θέματα της πολιτικής ασφαλείας.
Αλλά – προσθέτει - «μια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας χωρίς την Ουάσινγκτον θα ήταν ανεύθυνη, ενώ η αποσύνδεση ευρωπαϊκής και αμερικανικής ασφάλειας θα ήταν επικίνδυνη».
Η Γερμανία χρειάζεται το ΝΑΤΟ για πολλά ακόμη χρόνια, γράφει ο Mαας.
Παράλληλα προειδοποιεί σχετικά με τον ανταγωνισμό ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Ναι, επιθυμούμε μια δυνατή και κυρίαρχη Ευρώπη. Αλλά τη θέλουμε ως τμήμα ενός δυνατού ΝΑΤΟ και όχι ως αντικαταστάτη του.»
Η Ευρώπη πρέπει να είναι «η κινητήρια δύναμη για την αναζωογόνηση της διατλαντικής συμμαχίας», και μάλιστα όχι μόνο ως ένα γαλλο-γερμανικό πρότζεκτ, αλλά ως ένα κοινό έργο όλων των Ευρωπαίων. Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει «έναν κεντρικό, διαμεσολαβητικό και ισορροπημένο ρόλο- στην Ευρώπη και απέναντι στις ΗΠΑ», γράφει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις