Προδρόμου: Η Λευκωσία ελπίζει να υπάρξει συμφωνία επί των όρων αναφοράς την οποία να σεβαστεί η Τουρκία

Προδρόμου: Η Λευκωσία ελπίζει να υπάρξει συμφωνία επί των όρων αναφοράς την οποία να σεβαστεί η Τουρκία

«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδόμου, αναφερόμενος στην συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως «τον Σεπτέμβριο ουσιαστικά υπήρχε το έδαφος, δυστυχώς παρατηρήθηκε μια υπαναχώρηση», προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να γίνει αυτή η συμφωνία και ότι θα τη σεβαστεί και η Τουρκία, και κυρίως ότι η Τουρκία θα αποφασίσει επιτέλους να συγκατατεθεί να συζητηθεί και το κομμάτι που εξαρτάται από την ίδια, δηλαδή το τέλος της κατοχής, το τέλος της κηδεμόνευσης με τις εγγυήσεις».

Μιλώντας μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στην Πάφο για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος για τη συνάντηση και ότι ο ΓΓ θα δει τους δύο ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει, είπε ο Εκπρόσωπος, εδώ και καιρό να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Προδρόμου, ο  ΓΓ εκδηλώνει αυτή την πρωτοβουλία του, πράγμα που είναι σίγουρα ενθαρρυντικό.

Ευχόμαστε, ελπίζουμε, περιμένουμε, είπε, «ότι θα αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς και, κυρίως, της Τουρκίας, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεψε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τα ΗΕ, από τον ΓΓ, γνωρίζουμε ότι περιμένει οι δύο πλευρές να συναποφασίσουμε τους όρους με τους οποίους θα γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ήδη σημείωσε, υπήρξε σημαντική πρόοδος στην τελευταία συνεργασία με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

«Τον Σεπτέμβριο ουσιαστικά υπήρχε το έδαφος, δυστυχώς παρατηρήθηκε μια υπαναχώρηση», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ελπίζουμε λοιπόν ότι θα μπορέσει να γίνει αυτή η συμφωνία και ότι θα τη σεβαστεί, και η Τουρκία και κυρίως ότι η Τουρκία θα αποφασίσει επιτέλους να συγκατατεθεί να συζητηθεί και το κομμάτι που εξαρτάται από την ίδια, δηλαδή το τέλος της κατοχής, το τέλος της κηδεμόνευσης με τις εγγυήσεις».

Αυτά όμως θα τα δούμε στην ώρα τους, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ελπίδα για εξεύρεση κοινού εδάφους από πλευρές, εκφράζει η Πρέσβης Γαλλίας ενόψει επίσκεψης Ντι Κάρλο

Ελπίδα για εξεύρεση κοινού εδάφους από πλευρές, εκφράζει η Πρέσβης Γαλλίας ενόψει επίσκεψης Ντι Κάρλο

Ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα βρουν κοινό έδαφος και θα προχωρήσουν μπροστά, εξέφρασε η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Κλέλια Σεβριέ Κολάτσκο, κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο τη Δευτέρα.

BEST OF TOTHEMAONLINE