Για εκ των έσω πολεμική αλλά και για ανίερο και ανελέητο πόλεμο από κάποια μέσα ενημέρωσης με δικές τους ατζέντες, έκανε απόψε λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σημειώνοντας ότι ο ρόλος των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους δικαίου.
Σε ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του ιδίου όσο και του τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πέππα σε επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick, με θέμα «Εμπειρίες και βιώματα από την υπηρεσία σε δύο σημαντικούς θεσμούς του κράτους», ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα του από την υπηρεσία του σε δύο κρατικούς θεσμούς που έχουν σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας.
«Είχα την τιμή να προσκληθώ κατά το 2013 να υπηρετήσω ένα σημαντικό ανεξάρτητο θεσμό του κράτους. Αυτό του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενός ιδιαίτερα νευραλγικού αξιώματος, άμεσα συνυφασμένου με το κράτος δικαίου. Προηγουμένως, για 25 χρόνια είχα την εξίσου τιμητική ευκαιρία να υπηρετήσω από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, στη Δικαστική Υπηρεσία, το κατ` εξοχήν βήμα για απονομή της δικαιοσύνης», όπως είπε.
Δεν πιστεύω, πρόσθεσε, «ότι είτε από την πρώτη, είτε από την δεύτερη έπαλξη στην οποία βρέθηκα, έχω πράξει οτιδήποτε περισσότερο από ό,τι θεωρούσα ως το καθήκον μου και τίποτε καλύτερο από εκείνο που θα έπρεπε να επιτελώ».
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «γεννήθηκα και ανατράφηκα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον δικηγόρων, νομικών και πολιτικών. Το περί δικαίου αίσθημα, από νωρίς ήταν που με καταλάμβανε και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καθόλου δεν ήταν παράξενο να ακολουθήσω και εγώ τη νομική επιστήμη».
«Μετά τη συμπλήρωση κύκλου 25 ετών στη δικαστική έδρα», όπως είπε, «ήρθε το κάλεσμα για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Χρησιμοποίησα τη λέξη ‘κάλεσμα’ επειδή ουδέποτε εγώ ο ίδιος ήταν που επέδειξα ενδιαφέρον για τη θέση αυτή, αλλ΄ αντίθετα διάφορα πρόσωπα προωθούσαν την ιδέα, την οποία εγώ, για αρκετό χρονικό διάστημα προσέγγιζα με πολύ σκεπτικισμό και επιφύλαξη. Σκεπτικισμό και επιφύλαξη για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι άλλο δικαστής και άλλο Εισαγγελέας. Και δεύτερο, ήταν οι ιδιαίτερα δύσκολες και έκρυθμες συνθήκες που επικρατούσαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης που άγγιζε και επηρέαζε κάθε τομέα δραστηριότητας».
«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου», ανέφερε, « ευθύς αμέσως άρχισα να συνειδητοποιώ το πραγματικό εύρος των συνθηκών που επικρατούσαν. Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες ήσαν κατά κοινή ομολογία, πρωτόγνωρες. Κατ΄ αρχάς η ίδια η Νομική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο Γενικός Εισαγγελέας, εκαλείτο να αναλάβει ή να συνδράμει σε έργα και καθήκοντα που πρώτη φορά εμφανίζονταν και είχαν σχέση με την κατάρρευση της οικονομίας. Μια υπηρεσία που ήταν άκρως υποστελεχωμένη και με το ένα τρίτο περίπου των θέσεων των νομικών λειτουργών, να είναι κενές λόγω αφυπηρέτησης ή πρόωρης αποχώρησής τους».
Σημείωσε ότι «ο όγκος εργασίας που κατάφθανε για διεκπεραίωση στη Νομική Υπηρεσία ήταν ασυνήθιστα μεγάλος και η φύση της εργασίας πολλές φορές ήταν χωρίς προηγούμενο λόγω της λήψης έκτακτων νομοθετικών και άλλων μέτρων διάσωσης της οικονομίας και όχι μόνο». Προς διάσωση της οικονομίας, είπε, επιβλήθηκαν μέσω του Μνημονίου, πολυάριθμες και νεοφανείς τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της κρατικής μηχανής και όλα αυτά συνεπάγονταν νομοθετικά μέτρα, συμβόλαια του δημοσίου και τόσα άλλα.
Παράλληλα δε με αυτά, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, ήταν και το δυσκολότερο στο χειρισμό θέμα. «Αυτό της εκ των έσω πολεμικής για τους γνωστούς λόγους. Μιας πολεμικής η οποία δεν περιοριζόταν στην περίμετρο της Νομικής Υπηρεσίας. Επεκτεινόταν και δικτυωνόταν και σε δυνάμεις άλλες. Στη νομοθετική εξουσία, σε κάποια μέλη της, στην εκτελεστική, στην αστυνομία. Και δυστυχώς, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπό εκείνες τις συνθήκες, οι δυσχέρειες ήταν πολλές και κάποτε ανυπέρβλητες».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «το είδος και το μέγεθος της διαπλοκής, άρχισε να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Προσπαθήσαμε να εμπεδώσουμε μέσω της Νομικής Υπηρεσίας μια βασική αρχή: Απροσωπόληπτα και δίκαια να αξιολογείται κάθε μια περίπτωση ενδεχόμενης διάπραξης αδικήματος και αν κάποιος ενέχεται, να διώκεται, ανεξάρτητα από την όποια ιδιότητα του, θέση την οποία κατέχει, κοινωνική υπόσταση κλπ.».
Στην πορεία αυτή, είπε, «υπήρξαν εμπόδια και αντιδράσεις. Και συνεχίζουν να υπάρχουν από πρόσωπα που έχουν υποστεί τις συνέπειες της εφαρμογής της πιο πάνω αρχής. Από άλλα πρόσωπα τα οποία ελέγχονται ή κατευθύνονται από αυτούς. Ανίερος και ανελέητος ο πόλεμος από κάποια μέσα ενημέρωσης που έχουν τις δικές τους ατζέντες. Καταστάσεις γνωστές σε όλους, ή έστω σε πολλούς. Χωρίς όμως κανένας να αντιδρά. Χωρίς κανένας να διαμαρτύρεται. Επικρατούν δυστυχώς ακόμα στη μικρή μας κοινωνία μερικές κακές αρχές όπως: ‘Γιατί να την βρει από μένα;’ ‘Εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτά.’ ‘Εάν το μάθει, την έπαθα.’ ‘Αυτός είναι που στηρίζει οικονομικά τον οργανισμό.’ ‘Αν πω κάτι θα με εχθρεύεται κλπ κλπ.’».
Ανέφερε ότι «εάν δε κάποιος από τη θέση στην οποία βρίσκεται, σταθεί στο ύψος του και αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κακώς έχοντα, γίνεται άμεσος στόχος κάποιων και υποψήφιος προς εξολόθρευση. Αντί δε να τύχει της στήριξης των άλλων, ή έστω άλλων, εισπράττει απάθεια και αδιαφορία. Εισπράττει κάποτε και συμπάθεια για το ότι αναμείχθηκε σε θέματα που δεν θα έπρεπε».
«Εγώ προσωπικά, κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας μου, έχω αντιμετωπίσει τρεις ανεπιτυχείς αιτήσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την παύση μου. Μια από Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, μια από δυσαρεστημένο κατηγορούμενο σε ποινική υπόθεση και μια από μη ικανοποιηθέντα πολίτη», είπε.
Επεσήμανε ότι «ο ρόλος των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους τον οποίον οφείλουν να διαδραματίζουν, είναι πιστεύω πολύ σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους δικαίου. Μέσω των περασμένων, πρόσφατων δεκαετιών και προηγουμένως, έχει αναπτυχθεί δυστυχώς στους απλούς πολίτες ένας τρόπος σκέψης, σύμφωνα με τον οποίο αναγνωρίζεται μεν ότι, υπάρχουν πολλά κακώς έχοντα, ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, πλην όμως αυτά είναι ανεκτά και αναμενόμενα και εφόσον δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης».
«Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Αν πράγματι επιθυμούμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά, αν πράγματι επιδιώκουμε να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τις επόμενες γενιές, οφείλουμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας», ανέφερε.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε δικαίως οι κύριοι Κληρίδης και Πέππας λαμβάνουν σήμερα την ύψιστη αυτή ακαδημαϊκή τιμή και αναγορεύονται σε επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick.
«Η επικείμενη αναγόρευσή τους αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους στις αξίες της Δικαιοσύνης και του νομικού πολιτισμού, με το μέγεθος και την αξία των τιμώμενων να αντανακλά τιμή προς το Πανεπιστήμιο», είπε.
Για τον Κώστα Κληρίδη ανέφερε ότι είχε τη χαρά να τον γνωρίσει από τα πρώτα βήματα της Δικαστικής του σταδιοδρομίας και σε όλη τη λαμπρή δικαστική καριέρα που ακολούθησε, καθώς και στη συνέχεια, μέσω της ανεκτίμητης προσφοράς του ως Γενικός Εισαγγελέας.
«Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ευγενής, πράος, οξυδερκής, νομομαθής, ακέραιος. Χαρακτηριστικό του το λεπτό χιούμορ, η αφοσίωση στη Δικαιοσύνη και το καθήκον. Άφησε το στίγμα του τόσο με τις δικαστικές του αποφάσεις όσο και με την εντιμότητα και ευσυνειδησία του στο πολύ δύσκολο έργο που επιτελεί ακόμα, αυτό του Γενικού Εισαγγελέα», είπε.
Στη σχετικά σύντομη παρουσία του στη θέση του Υπουργού, είπε, είχε τη χαρά να ανταλλάξει απόψεις μαζί του σε θέματα της αρμοδιότητάς του και διαπίστωσε για άλλη μια φορά τη θετικότητα και την προσήλωσή του στο καθήκον, το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για τον Βασίλειο Πέππα είπε ότι είναι ένας άνθρωπος με μια μακριά διαδρομή στον Δικαστικό χώρο. Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε ακούραστα τη νομική επιστήμη, αφιέρωσε τον εαυτό του σε αυτήν και έφτασε στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας, τιμώμενος από όλους.
«Στη διάρκεια της θητείας του τήρησε απόλυτα μια πολύ σημαντική αρχή: αυτήν της αποδοχής της δημόσιας κριτικής που ασκείται στις δικαστικές αποφάσεις, όσο έντονη αυτή κι αν είναι. Ο ίδιος δε, τήρησε τη σπουδαία δεοντολογική αυτή αρχή χωρίς περιττές ανακοινώσεις, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει πρόσθετο δημόσιο λόγο για κάθε θέμα, αλλά με την απαιτούμενη νηφάλια ελάχιστη δυνατή συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο. Η δε προσήλωσή του στο καθήκον, η ακεραιότητα, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητά του άφησαν το «αποτύπωμά» τους στον νομικό κόσμο της Ελλάδας», ανέφερε.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο τέως Προέδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας έκανε ομιλία με θέμα «Ανιχνεύσεις της έννοιας της δίκαιης δίκης στο αρχαίο Αττικό-Αθηναϊκό Δίκαιο».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις