Κούρδοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στη Ρας αλ Άιν, ο συριακός στρατός έχει αναπτυχθεί στη Μάνμπιτζ

Κούρδοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στη Ρας αλ Άιν, ο συριακός στρατός έχει αναπτυχθεί στη Μάνμπιτζ

Οι τουρκικές δυνάμεις και Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ξεκίνησαν στις 9 Οκτωβρίου επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρούν "τρομοκρατική" οργάνωση, και έκτοτε έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή μήκους μεγαλύτερων των 100 χιλιομέτρων.

Έχουν επίσης εισέλθει στη μεθοριακή πόλη- κλειδί Ρας αλ Άιν και πλέον προσπαθούν να την θέσουν πλήρως υπό τον έλεγχό τους.

Όμως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία κυριαρχούν οι YPG, "εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν", εξήγησε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι SDF έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων "χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (...) ενισχύσεις".

Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.

Στο μεταξύ πιο δυτικά συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.

Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ Άιν.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές και την Δευτέρα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στις 16-17 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη.

BEST OF TOTHEMAONLINE