Από μόνος του ο τίτλος που επιλέγει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είναι δηλωτικός των συνθηκών που επίκειται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις επόμενες 15 ημέρες. «Απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι να πτωχεύσει η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακόμη πιο εύγλωττη, όμως, είναι η ανάλυση που κάνει η εφημερίδα σε ένα από τα κεντρικά της άρθρα, για να εξηγήσει το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκάζεται η Ελλάδα να κινείται το τελευταίο διάστημα. «Δύο εβδομάδες. Τα χρήματα της Αθήνας φτάνουν ως τις 8 Απριλίου. Μια ημέρα αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα μπορεί να "σπάσει", καθώς θα έχει να πληρώσει 466 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά από πού θα τα βρει; Αυτό είναι ακόμη ασαφές», αναφέρεται στον πρόλογο του άρθρου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η επείγουσα βοήθεια που προσφέρει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. O πρώην διευθυντής της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, λέει: «Η ελληνική Κεντρική Τράπεζα είναι ο μόνος δανειστής προς τις τράπεζες και οι τράπεζες είναι ο μόνος δανειστής του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό είναι μια παράνομη κρατική χρηματοδότηση».
Με τη χρηματοδότηση, μέσω του ELA, προς τις ελληνικές τράπεζες να φτάνει αυτή τη στιγμή στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, η ΕΚΤ συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για να εκτιμήσει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και αναλόγως λαμβάνει αποφάσεις. Κάπως έτσι το περίπλοκο παιχνίδι προχωράει και η Ελλάδα παραμένει ζωντανή.
Ο ένας επηρεάζει τον άλλον
Όπως αναφέρει η Süddeutsche: «Σε αυτό το παιχνίδι, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και το Ελληνικό Δημόσιο επηρεάζουν ο ένας του άλλου το μέλλον. Και τούτο διότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και είναι από τους λίγους αξιόπιστους χορηγούς της κυβέρνησης, ενώ μέσω των T-bills έχουν αγοράσει σε μεγάλη κλίμακα το βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος».
Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται πως τα χρήματα του ELA χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους από αυτούς που θα ήθελε. Γι' αυτό και οι επικριτές του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κάνουν λόγο για καταχρηστική χρησιμοποίηση των χρημάτων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι εκροές καταθέσεων
Την ίδια στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από τις εκροές καταθέσεων, ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταματήσει να λαμβάνουν φρέσκο χρήμα από την ΕΚΤ μέσω ομολόγων και περιορίζονται στις σταγόνες της έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, ο βρόγχος γύρω από το λαιμό της Ελλάδας σφίγγει ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που ο Ντράγκι δεν αυξάνει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων που ζητάει η Αθήνα. Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα έχει πιάσει το όριο, το έχει εξαντλήσει και επομένως αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να εκπληρωθεί από την Φρανκφούρτη.
Τα χτυπήματα είναι απανωτά για την Ελλάδα: η άρνηση να δοθούν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ και οι άμεσες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ διαμορφώνουν ένα κλίμα ασφυξίας. Τέλος, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ύψος του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν θετικές, τώρα λόγω των οικονομικών επιδόσεων τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε πως από το 2020 το χρέος της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ (στο 170% αυτή τη στιγμή) θα ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ιταλίας.
Πηγή:iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις