Η μεταγραφή του Ιωάννη Κωστή από τον Ολυμπιακό πέρασε από κύματα, αλλά τις επόμενες μέρες εκτιμάται ότι θα τελειώσει θετικά. Ο 19χρονος Κύπριος μέσος (γεννημένος στις 17 Μαρτίου 2000) αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας στους «ερυθρόλευκους», αφού ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της εθνικής Κύπρου για τα προκριματικά του Euro 2020. Το Sport24.gr συζήτησε με τον Γιώργο Τσούκκα, τεχνικό διευθυντή των ακαδημιών της Νέας Σαλαμίνας, ο οποίος ήταν αυτός που τον ανακάλυψε από την Ορμήδεια τη σεζόν 2011-2012 και τον πήρε μαζί του στην κυπριακή ομάδα.
Ο Τσούκκας αναφέρεται στον χαμό του πατέρα του Κωστή, μια ιστορία που συγκλονίζει. Πώς ανακάλυψε τον 19χρονο διεθνή μέσο, οι πιέσεις που άσκησε για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, η κόντρα του με τους ομοσπονδιακούς προπονητές της Κύπρου που δεν πίστευαν τον Ιωάννη και τον χαρακτήριζαν κοντό και αδύναμο, αλλά και η οικογένειά του που μπορεί να ήταν φτωχική, αλλά υπερήφανη. Η απαγόρευση για αλκοόλ, ξενύχτι, μηχανές και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έβαζε σε κίνδυνο την υγεία του.
Ο Γιώργος Τσούκκας με τον Ιωάννη Κωστή
Αυτή είναι η ιστορία του επικείμενου αποκτήματος του Ολυμπιακού:
«ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ»
Ο μικρός αγωνιζόταν σε μια ομάδα με το όνομα Ορμήδεια. Ήταν ακαδημία. Μιλάμε για το 2010-2011. Τον είχα δει σε ένα παιχνίδι του και προσέγγισα τότε τον πατέρα του και τη μητέρα του. Τον παρακολουθούσα κάθε Σάββατο. Τελείωνε το δικό μας παιχνίδι και καθόμουν να τον δω. Με το που τελειώνει η σεζόν, πηγαίνω στο σπίτι τους, συμφώνησα με τους γονείς του και ο μικρός ήρθε κοντά μας, στη Νέα Σαλαμίνα. Ξεκινήσαμε από τότε μαζί.
Ο Ιωάννης και άλλα δύο παιδιά ξεχώριζε πάρα πολύ. Ήταν μικρόσωμος. Πάντα μου άρεσε να διαλέγω μκρόσωμος, αλλά ποιοτικούς παίκτες. Τη χρονιά 2011-2012 χάσαμε μόνο ένα παιχνίδι, στον τελικό. Η επόμενη χρονιά μας βρήκε στην U14. Όταν ήταν 15 ετών έκανε ντεμπούτο στην ομάδα U21 της Νέας Σαλαμίνας. Η πορεία του ήταν ανοδική. Είχα προβλήματα με τον εκάστοτε ομοσπονδιακό, διότι πάντα τους έλεγα ότι είναι παίκτης που δεν γίνεται να μην καλείται στις εθνικές ομάδες. Μου απαντούσαν ότι είναι κοντός, ότι είναι αδύνατος και δεν τον καλούσαν.
Πάντα όμως πήγαινα μαζί του και βλέπαμε όλα τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων. Πάντα. Πήγαινα και τον έπαιρνα από το σχολείο για να πάμε να δούμε αγώνες εθνικής. Ο Γιαννάκης Οκκάς τον πήρε στην εθνική όταν η U17 προκρίθηκε στην Elite Round. Ήταν ο πρώτος που τον κάλεσε. Όταν τον είδε εντυπωσιάστηκε και μου είπε: «Δεν υπάρχει αυτός ο παίκτης…». Και τον Κωστή αλλά και άλλα παιδιά τα είχα πολύ προσγειωμένα. Ήταν παιδιά μεροκαματιάρηδων γονιών, όχι πλούσιων. Φτωχή, αλλά και υπερήφανεια η οικογένεια του Κωστή.
«ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ; ΜΟΝΟ ΜΕ 40 ΠΥΡΕΤΟ»
Του απαγόρευα να μπαίνει στον παραμικρό κίνδυνο. Ούτε να πηγαίνει για ψάρεμα, ούτε κυνήγι για να μη γλιστρήσει, ούτε να ξενυχτήσει, να μην πηγαίνει σε κλαμπ, να μην ανεβαίνει σε μοτοσυκλέτα. Για να χάσει προπόνηση έπρεπε να έχει 40 πυρετό. Πάντα έλεγα ότι είναι το πιο σύγχρονο οκταροδεκάρι. Η κάθετη πάσα του την βρίσκεις σε λίγους παίκτες. Όταν παίρνει μπάλα, βλέπει πάντα τον αντίπαλο τερματοφύλακα και όχι αυτόν της δικής του ομάδας.
Είναι παίκτης που θα σου αλλάξει το παιχνίδι. Έπαιζε πάντα με πιο μεγάλους, που ήταν πιο γεροδεμένοι. Έπρεπε να τους προλαβαίνει με το μυαλό του και κατάφερνε να μην φαίνεται η διαφορά. Τις αδυναμίες που είχε, τις κέρδιζε. Μπορεί να αγωνιστεί με ευκολία ως δεκάρι, για εμένα αυτή είναι η φυσική του θέση. Όταν χαθεί η μπάλα στο transition, στη μεταφορά από την επίθεση στην άμυνα είναι απίστευτος. Θα γυρίσει και θα μαρκάρει. Το πιο σύγχρονο δεκάρι που μπορείς να βρεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις