Ισχυρά ονόματα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην υποψηφιότητα Μορφάκη Σολομωνίδη για την Προεδρία της ΕΔΕΚ - Δείτε τη λίστα με τους 130
130 πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΔΕΚ, στηρίζουν την υποψηφιότητα Μορφάκη Σολομωνίδη, για την Προεδρία κόμματος.
Οι πράσινοι επί της ουσίας αυτοκτόνησαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, με την άμυνά τους να καταρρέει και να εκτίθεται σε συνεχόμενες καταστάσεις. Οι βοήθειες… αγνοούνταν, οι περιστροφές δεν γίνονταν κι έτσι οι γηπεδούχοι πέτυχαν πολλά εύκολα καλάθια για να πανηγυρίσουν έξαλλα τη νίκη.
Ο Τόνι Γιεκίρι (15 πόντοι, 12 ρμπάουντ) έκανε σπουδαίο παιχνίδι, αλλά αυτός που ξεχώρισε στον δρόμο για την ανατροπή ήταν ο Ντέιβιντ Λάιτι. Στα 30’54» που βρέθηκε στο παρκέ, ο περιφερειακός της Βιλερμπάν είχε 18 πόντους (με 4/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 1/1 βολή), 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 λάθη, αλλά -πολύ περισσότερο- έβαλε μεγάλα καλάθια στο φινάλε.
Η Βιλερμπάν πέτυχε 29 πόντους στην τελευταία περίοδο, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά της σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Οι γηπεδούχοι είχαν 5/8 δίποντα, 5/7 τρίποντα και 4/5 βολές για να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση και να φτάσουν σε μια μεγάλη νίκη, τη δεύτερη στην EuroLeague, ξανά σε βάρος ελληνικής ομάδας.
Το αμυντικό ριμπάουντ ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μέχρι το 6′ με τη Βιλερμπάν να βρίσκει από δεύτερες (και τρίτες) επιθέσεις τον τρόπο να παραμένει ανταγωνιστική, παρότι ήταν πολύ άστοχη. Όχι ότι το τριφύλλι πήγαινε καλύτερα, αφού με 4/10 βολές στο πρώτο δεκάλεπτο δεν γινόταν να είναι θετικό το πρόσημό του. Το «Χ» (22-22) της περιόδου ήρθε φυσιολογικά, την ώρα που ο Νικ Καλάθης έκανε πολλά λάθη (4 στο δεκάλεπτο) και ο ΝτεΣον Τόμας με τον Τζέικομπ Γουάιλι είχαν συνθέσει ένα εξαιρετικό δίδυμο στη front line, αποτελώντας το αντίδοτο για την σπουδαία δράση του Τόνι Γιεκίρι.
Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε στη δεύτερη περίοδο, κάτι που βέβαια καλό έκανε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Παρότι οι πράσινοι δεν πήραν σχεδόν τίποτα από όσους ήρθαν από τον πάγκο (Γουέσλι Τζόνσον, Ρίον Μπράουν, Μπεν Μπεντίλ, Ντίνος Μήτογλου), δεν άφησαν τη Βιλερμπάν να πιστέψει ότι μπορεί να ξεφύγει.
Το +4 (32-28) του 15ου λεπτού ήταν το μεγαλύτερο γαλλικό προβάδισμα, με τους παίκτες του Ζβέζνταν Μίτροβιτς να χτυπάνε κατά βάση στο πικ εν ρολ και στο close out τον Παναθηναϊκό. Μόλις όμως επέστρεψαν οι… βασικοί, κι ανέλαβαν δράση οι Νικ Καλάθης – Τζίμερ Φρεντέτ – ΝτεΣον Τόμας, αποκαταστάθηκε η τάξη.
Οι πράσινοι γύρισαν άμεσα το παιχνίδι και πήγαν στα αποδυτήρια, όντες στο +6 (40-46) χάρη στο buzzer beater τρίποντο που σημείωσε ο Ταϊρίς Ράις, μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Αργύρης Πεδουλάκης στα 6.1» για την ανάπαυλα.
Η τρίτη περίοδος ήταν η καλή του τριφυλλιού, το οποίο κατάφερε να έχει σχεδόν μόνιμα ένα χέρι στην μπάλα και να υποχρεώσει τη Βιλερμπάν να σουτάρει με άσχημα ποσοστά. Οι πράσινοι είδαν τον Τζίμερ Φρεντέτ να σκοράρει με συνέπεια, τον Νικ Καλάθη να ανεβάζει ακόμη περισσότερο την απόδοσή του, κι από την στιγμή που οι γηπεδούχοι ήταν άστοχοι, η διαφορά δεν άργησε να φτάσει σε διψήφια επίπεδα. Στο 24′ προέκυψε το +13 (42-55) το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της περιόδου, στην οποία ο Αργύρης Πεδουλάκης πήγε με πολύ περιορισμένο ροτέισον.
Το κάκιστο δίλεπτο με το οποίο ξεκίνησε το τριφύλλι την τελευταία περίοδο έδωσε κάθε δικαίωμα στη Βιλερμπάν να πιστέψει ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν γρήγορα στο -5 (58-63), με τον προπονητή του τριφυλλιού να παίρνει τάιμ άουτ και να κάνει αλλαγές για να ισορροπήσει την κατάσταση.
Η λύση δόθηκε από τον ΝτεΣον Τόμας, που με έμμεσο τρίποντο έβαλε τέλος στο γαλλικό σερί και έδωσε μεγάλη ανάσα στην ομάδα του. Από εκεί και πέρα όμως, το παιχνίδι ήταν πολύ πιο κλειστό, με τους διαιτητές να αφήνουν τις (πάρα) πολλές επαφές στις δύο πλευρές του παρκέ.
Οι γηπεδούχοι πλησίασαν μάλιστα ακόμη περισσότερο (70-74 στο 37′ και 73-76 στο 38′), αλλά σε αμφότερες περιπτώσεις πάλι ο ΝτεΣον Τόμας ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό, με προσωπικές φάσεις και επιθετικά ριμπάουντ. Δεν έφτανε όμως, αφού ο Τσαρλς Καουντί… εμφανίστηκε δις στη γωνία και σκόραρε σε ισάριθμες περιπτώσεις για να ισοφαρίσει (78-78) με ένα λεπτό για το τέλος.
Ακολούθησε το χαμένο τρίποντο του Νικ Καλάθη κι η μία βολή του Τζόρνταν Τέιλορ στα 14.1» για να φέρουν πλήρως τα πάνω – κάτω στο παιχνίδι και τη Βιλερμπάν σε θέση οδηγού (79-78), πριν πάρει το ταιμ άουτ ο Αργύρης Πεδουλάκης. Ο αρχηγός των πρασίνων πήρε την κατοχή, έτρεξε το γήπεδο (η επαναφορά έγινε από την τελική γραμμή, κι όχι από την sideline), δεν έδωσε την μπάλα πουθενά, αλλά αστόχησε στο λέι απ με την εκπνοή του χρόνου.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις