Η κατανόηση των κίνδυνων στην υγεία της μέλισσας από την πλευρά του καλλιεργητή και η λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων κατά την άσκηση της γεωργικής του δραστηριότητας αποτελεί μονόδρομο, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία είπε πως η μεγαλύτερη απειλή είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα, είναι να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα.
Σε δήλωσή της, με αφορμή την Εκστρατεία Προστασίας της Μέλισσας και άλλων Επικονιαστών, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε πως η λήψη μέτρων για την προώθηση της βιοποικιλότητας στην γεωργική γη μαζί με την προστασία των βιοτόπων και τη δημιουργία πάρκων και κήπων μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες, για να προσθέσει πως ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί η στήριξη και ανάπτυξη της βιολογικής αφού ο έλεγχος των ζιζανίων γίνεται μηχανικά και όχι χημικά και εφαρμόζεται η αμειψισπορά (η εναλλαγή δηλαδή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι) γεγονός που μειώνει την πίεση των παράσιτων στα χωράφια χωρίς να χρειάζεται η χρήση χημικών παρασκευασμάτων.
Η εκστρατεία, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, με θέμα την προστασία των μελισσών ήταν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν σήμερα στο Αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η Διευθύντρια του ΓΤΠ, Σόφη Μιχαηλίδου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελισσοκόμων, Μάριος Κωνσταντίνου.
Η κ. Παναγιώτου είπε ότι «ως πολίτες μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της μέλισσας με απλούς τρόπους», συστήνοντας στον «στον κήπο μας δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, για την φυτοπροστασία υπάρχουν φυσικές λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας, να προτιμούμε βιολογικά προϊόντα, να φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά, να προτιμούμε παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες αντί για τα υβρίδια, να μην καταστρέφουμε τις φωλιές των αγριομελισσών και να έχουμε πάντα λίγο νερό που σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες».
Όπως είπε «η μέλισσα θεωρείται σήμερα ως ο αποτελεσματικότερος επικονιαστής των φυτών γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως το πολυτιμότερο έντομο του πλανήτη», σημειώνοντας ότι «η μέλισσα μετακινείται από άνθος σε άνθος και από φυτό σε φυτό, μεταφέρει κόκκους γύρης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επικονίαση που αποτελεί την διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση και η καρποφορία».
«Πέραν όμως από την οικονομική σημασία της μέλισσας, στην ενίσχυση της διατροφικής αλυσίδας, με την παραγωγή των καλλιεργουμένων φυτών (φρούτα, λαχανικά κλπ.) αλλά και των μελισσοκομικών της προϊόντων, τεράστια είναι και η σημασία της στο οικοσύστημα και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση το φυτικό βασίλειο θα ήταν πιο φτωχό. Πολλά σημαντικά είδη τόσο καλλιεργουμένων φυτών όσο και της αυτοφυούς χλωρίδας δεν θα ήταν δυνατόν να επιβιώσουν με ότι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα (τη διατήρηση και εξέλιξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και της πανίδας, τη δομή και σύσταση του εδάφους, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας κ.α).», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι «μελέτες έχουν δείξει ότι το οικονομικό όφελος της επικονίασης είναι κατά 140 φορές μεγαλύτερο από την συνολική αξία των μελισσοκομικών προϊόντων που η ίδια η μέλισσα παράγει», συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά δεν σχετίζονται μόνο με την κοινή μέλισσα που επικονιάζει το 75% του συνόλου των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο αλλά και με την άγρια μέλισσα της όποιας η αξία της επικονίασης είναι εξίσου σημαντική για τα καλλιεργούμενα και αυτοφυή είδη».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις