Δεν βοηθούν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε την Τετάρτη 2/10 ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας παράλληλα ότι δεν αληθεύει το ότι συμφώνησαν στις 9 Αυγούστου για τους όρους αναφοράς και ακολούθως η τ/κ πλευρά υπαναχώρησε. «Δεν υπήρξε κατάληξη σε συναινετικό έγγραφο στις 9 Αυγούστου, οπότε δεν έγινε καμία υπαναχώρηση από ένα έγγραφο το οποίο δεν υπάρχει», ανέφερε.
Διερωτήθηκε παράλληλα για ποιόν λόγο έμεινε μια εβδομάδα στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αν είχαν συμφωνήσει στις 9 Αυγούστου για τους όρους αναφοράς.
Κατά τον κ. Ακιντζί, ενόσω συνεχίζεται η προσπάθεια των ΗΕ, οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη δεν είναι καθόλου βοηθητικές. «Λέει ότι δεν θέλει να προβεί σε κατηγορίες, αλλά μας κατηγορεί» ανέφερε σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, στα κατεχόμενα, μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.
Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια». Τα τελευταία δύο χρόνια η τ/κ πλευρά επαναλαμβάνει με σταθερότητα και αποφασιστικότητα το ίδιο πράγμα, ότι η πιθανή λύση βρίσκεται εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, στη βάση μιας ομόσπονδης λύσης με δύο συνιστώσες πολιτείες με πολιτική ισότητα, είπε. Τα αναγκαία έγγραφα βρίσκονται στο κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014, στις συγκλίσεις του παρελθόντος και στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ της 30ης Ιουλίου 2017, συμπλήρωσε.
«Ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε μαζί μου στις 9 Αυγούστου στο θέμα μια διαδικασίας επικεντρωμένης στο αποτέλεσμα που δεν θα είναι ανοικτού τέλους και μας κατηγορεί ότι σήμερα κάνουμε εμείς βήμα πίσω;», διερωτήθηκε
«Την ημέρα που ο κ. Αναστασιάδης θα αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, δείχνοντας σεβασμό στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ σε αυτό το θέμα και τη δέσμευσή του στις σχετικές με την αποτελεσματική συμμετοχή, συγκλίσεις, εκείνη την ημέρα, οι όροι αναφοράς θα ολοκληρωθούν», ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι εδώ και δύο χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «πέταξε από κλαδί σε κλαδί» και βλέπουμε ότι προσπαθεί να μην αποδεχθεί το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου. «Εμείς θέλουμε να υπάρξει ξεκαθάρισμα. Δύο χρόνια προσπάθησε να κάνει την 30η Ιουνίου 4η Ιουλίου. Λουτ και Γκουτέρες το γνωρίζουν αυτό. Ο κ. Γκουτέρες θέλει να μας βοηθήσει και να αναλάβει πρωτοβουλία. Γνωρίζει τις αρνητικές εξελίξεις γύρω από την Κύπρο, στα ενεργειακά» είπε.
«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να σκοτώσουν την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες πριν καν αρχίσει. Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να είναι ένας εξ αυτών και ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας θα πρέπει να είναι ρεαλιστής, να λέει την αλήθεια και να μην καταβάλλει προσπάθειες για δημιουργία εσφαλμένων αντιλήψεων, αλλά να έχει μια ειλικρινή συνεργασία μαζί μας» είπε.
Αναφερόμενος στο θέμα των ενεργειακών και τη συζήτηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντησή τους επί αυτού του ζητήματος, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπογράμμισαν με τον κ. Γκουτέρες ότι υπάρχει ένταση γύρω από την Κύπρο και ότι δεν θα πρέπει να τηρούν χαλαρή στάση. Το θέμα του φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση και σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού, είπε ο Τ/κ ηγέτης ενώ πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο.
Αναφερόμενος στο θέμα της τριμερούς ή πενταμερούς συνάντησης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο ΓΓ δεν προβλέπει μια τριμερή σε σύντομο διάστημα, αλλά του είπε με έμμεσο τρόπο ότι μπορεί να συγκαλέσει μια τριμερή. «Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, σίγουρα πριν τον νέο χρόνο μια τριμερή και μετά από μια καλή προετοιμασία πενταμερή στην Νέα Υόρκη ή αλλού. Είδα ότι είναι αποφασισμένος ο ΓΓ να αναλάβει την πρωτοβουλία. Κατά πάσα πιθανότητα πρώτα θα θέλει να γίνει η τριμερής, αυτό μας άφησε να εννοηθεί. Δεν αποκλείει την πενταμερή, ωστόσο δεν θέλει να ξαναζήσει την αποτυχία που υπήρξε στο παρελθόν» είπε.
Ως προς τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβούσογλου για τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες, ενώ συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο δεν πέρασε στα κατεχόμενα. Με τον κ. Λάιτσακ συμφώνησαν να είναι σε επαφή ενόψει της επικείμενης διαδικασίας, πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι είχε συνάντησή του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και μίλησε σε συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προσθέτοντας ότι σε όλες τις επαφές του έθεσε το Κυπριακό και τις πιθανές εξελίξεις, ενώ παρουσίασε την πρόταση της τ/κ πλευράς για τους υδρογονάνθρακες.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις ότι δεν βγήκε τίποτα από τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η Νέα Υόρκη έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που ήταν η προσδοκία για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις