Η κυβέρνηση πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσει, να καλυφθεί πίσω από τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι εάν κι εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις της.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή ποιες είναι οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με Αναστασιάδη, Ακινζί, Ερντογάν και Μητσοτάκη.
Είναι προφανές, σημείωσε, ότι υπάρχει ακόμα απόσταση η οποία χρειάζεται να καλυφθεί για να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Θέλω να επαναλάβω τι έχει ξεκαθαρίσει με πολύ έντονο τρόπο ο κ. Γκουτέρες - για να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία έχει πει με ξεκάθαρο τρόπο ποια θα πρέπει να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης δηλαδή το πλαίσιο του, οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις οι οποίες υπάρχουν στο κυπριακό καθώς επίσης ο ίδιος αναφερόταν στο άτυπο έγγραφο που επιχείρησε να καταθέσει στο Κρανς Μοντανά για την εφαρμογή της συμφωνίας, οι δύο ηγέτες αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβράρη του 2014», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό σκέλος, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, ο ΓΓ επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε όπως έγινε στο Κρανς Μοντανά, δύο χωριστά τραπέζια, στο ένα συζητιούνται τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στο άλλο τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Το πιο σημαντικό κατά την άποψη μου, είπε, είναι η απαίτηση του ΓΓ να τον πείσουν οι δύο ηγέτες και οι όποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι κυρίως η Τουρκία - λέω εγώ - ότι αν αυτή την φορά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ότι θα είναι έτοιμοι να πάμε μέχρι τέλους.
«Δεν γνωρίζουμε, θα επαναλάβω, πώς προτίθεται να προχωρήσει ο ΓΓ. Εκφράζουμε την ανησυχία μας και λέμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι αυτή την φορά θα είναι έτοιμη για να πάει μέχρι τέλους εφόσον κι αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δίχως προσκόμματα και δίχως τις όποιες προϋποθέσεις», ανέφερε.
Το πλαίσιο του ΓΓ, είπε, μας καλύπτει και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά και σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων και της μιας θετικής ψήφου. «Ο ΓΓ ήταν ξεκάθαρος -μπορεί μεν στο πλαίσιο να μην καταγράφεται η ανάγκη για ακύρωση της συνθήκης εγγύησης αλλά στις τοποθετήσεις του στα δείπνα, ο ΓΓ ήταν ξεκάθαρος και σε ό,τι αφορά την μια θετική ψήφο και πάλι ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει δεχτή σε όλους τους θεσμούς», σημείωσε.
Ως εκ τούτου, συνέχισε, η κυβέρνηση μας πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσει, να καλυφθεί πίσω από τις θέσεις του ΓΓ και να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Εκφράζεται η άποψη από διάφορες πλευρές ότι η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα της. Απόλυτα σωστή αυτή η προσέγγιση. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει δώσει ερμηνεία γιατί λέει δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Δεν τον πιστεύουμε, όμως τονίζουμε ότι εάν κι εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να συνεχίσει με τον ίδιο προκλητικό τρόπο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και με τον ίδιο προκλητικό τρόπο σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς τους σε βάρος της Αμμοχώστου», πρόσθεσε.
Επιμένουμε, συμπλήρωσε, ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα υποχρεώσει την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις προκλήσεις κι ελπίζουμε κι ευχόμαστε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό.
«Όταν θα έχουμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από άλλες πηγές, από τις οποίες θα φροντίσουμε να ενημερωθούμε θα είμαστε σε θέση να πούμε πολύ περισσότερα», κατέληξε.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου
-------
Συζήτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των ΛΟΑΤΙ και ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσαν αυτά να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, είχε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με αντιπροσωπεία της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων είναι ανθρώπινα δικαιώματα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα παραβιάζει και πρωτίστως οι θεσμοί που λειτουργούν στην κυπριακή κοινωνία.
«Συζητήσαμε μαζί τους τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα στην νομοθεσία, τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι κατοχυρώνονται πλήρως τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και συζητήσαμε επίσης το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν κάποια άλλα σημαντικά ζητήματα», πρόσθεσε.
Πρώτα και κύρια, συνέχισε, το θέμα που αφορά την επιμόρφωση της κοινωνίας σε αυτά τα ζητήματα που έχει να κάνει πρωτίστως με το Υπουργείο Παιδείας. Έγιναν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, σημείωσε, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια έτσι ώστε τα πράγματα να τεθούν πάνω στην σωστή βάση.
Συζητήσαμε, είπε, ανταλλάξαμε σκέψεις και η άποψη είναι πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάποιους ειδικούς επιστήμονες να μας ετοιμάσουν μια πρόταση με την οποία θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Παιδείας για να επιλυθούν τα διάφορα ζητήματα.
«Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζονται προβλήματα που υπάρχουν γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η παιδεία θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου. Πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα - πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά η ρητορική μίσους κι εμείς ως ΑΚΕΛ αντιδρούμε έντονα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Απαιτούμε από τους θεσμούς να αντιδρούν κι εκείνοι αποτελεσματικά σε αυτά τα φαινόμενα και επίσης ένα τεράστιο κομμάτι αφορά το πώς λειτουργά η ίδια η Αστυνομία Κύπρου», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι έχει γίνει κάποια συμφωνία με την Αστυνομία εδώ και μερικά χρόνια αλλά φαίνεται ότι δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστεί απόλυτα στην πράξη. «Αναμένουμε να μας βοηθήσουν ετοιμάζοντας ένα συγκεκριμένο σημείωμα με το οποίο θα απευθυνθούμε στην ηγεσία της Αστυνομίας για να δούμε πώς αναπτύσσεται ακόμη καλύτερη συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων.Η πρόθεση μας είναι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», συμπλήρωσε.
Η Πρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου Μόνικα Παναγή αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την συνάντηση, είπε ότι έχει αποδειχθεί και από Οργανισμούς στην Ευρώπη ότι τα ΛΟΑΤ δικαιώματα είναι ελλιπή στην Κύπρο.
«Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την διαμόρφωση νομοθεσιών που ήδη υπάρχουν και δεν ενεργοποιούνται σωστά όπως την ρητορική μίσους αλλά και θέματα παιδείας και θέματα που αφορούν την Αστυνομία πώς να αντιμετωπίζει περιπτώσεις επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΙ κοινότητας. Ελπίζουμε ότι με την παρουσίαση νόμων και νομοσχεδίων μπορεί να βοηθηθεί καλύτερα η ΛΟΑΤΙ κοινότητα και ειδικά τώρα που αναμένουμε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ελπίζουμε να μπορούμε κι εμείς να προωθήσουμε τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα», συμπλήρωσε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις