«Όνειρο θερινής νυκτός» έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια η ενοικίαση οικίας (σε προσιτή τιμή)σε όλη σχεδόν την Κύπρο, ιδιαιτέρως όμως στη Λεμεσό τόσο από Κύπριους όσο και από αλλοδαπούς.
Επιμέλεια: Στέλιος Στυλιανού
Το διεθνές δίκτυο Al- Jazeera και ο συντάκτης Nigel O'Connor φέρνει στο «προσκήνιο» το μεγάλο αυτό πρόβλημα, εκθέτοντας την ευημερούσα κατά τα άλλα Κύπρο διεθνώς.
Πρωταγωνιστής της «ιστορίας» ένας νεαρός Καμερουνέζος, αιτητής πολιτικού ασύλου, ο οποίος όπως εξομολογείται πέρασε πολύ δύσκολα τους πρώτες μήνες «διαμονής» του στο φιλόξενο, ή έτσι θέλουμε τουλάχιστον να πιστεύουμε, νησί μας.
«Ήμουν άστεγος και κοιμόμουν σε μια εκκλησία στη Λευκωσία μαζί με πολλούς άλλους, σε ένα περιβάλλον χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής» ήταν τα λόγια του Fidelis που έφτασε στην Κύπρο πριν από δύο μήνες.
Συνεχίζει λέγοντας: «Κάποιος μου είπε ότι ίσως βρω φθηνό σπίτι (για ενοικίαση) στο Παλαιχώρι και έτσι πήρα το λεωφορείο για να ψάξω. Δεν ήξερα κανέναν στην περιοχή, ωστόσο ευτυχώς, βρήκα ένα συμπατριώτη μου που με βοήθησε. Τα χωριά της Κύπρου προσφέρουν ένα ειδυλλιακό τρόπο ζωής».
Παρά τις δυσκολίες, ο Fidelis, ο οποίος δηλώνει ότι εγκατέλειψε το Καμερούν, αφού οι στρατιώτες σκότωσαν τους γονείς του, είναι ευτυχής που βρήκε μια χώρα όπου μπορεί να ζήσει με ασφάλεια.
«Μερικοί άνθρωποι όταν σε αντικρίζουν σε βλέπουν σαν ξένο» λέει «αλλά τουλάχιστον όταν συγκρίνω την κατάσταση πίσω στο σπίτι μου, τα πράγματα είναι καλύτερα εδώ, επειδή έχει ασφάλεια και ειρήνη».
«Υπάρχουν και καλοί άνθρωποι εδώ. Όλα όσα έχουμε στο σπίτι δόθηκαν από τους κατοίκους του χωριού» αναφέρει, δείχνοντας το σπίτι, το οποίο μοιράζεται με άλλους πέντε.
Φιλοξενούνται δηλώσεις του κοινοτάρχη Παλαιχωρίου (Θεόφιλος Μιλτιάδης), ο οποίος αναφέρει ότι το χωριό του, που αριθμεί 500 κατοίκους, έγινε τόπος διαμονής για περίπου 50 αιτητές πολιτικού ασύλου η άφιξη των οποίων «δίχασε» τους ντόπιους.
«Κάποιοι τους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, άλλοι είναι ιδιαίτερα φιλικοί» δηλώνει ο κοινοτάρχης στο Al Jazeera προσθέτοντας ότι απευθύνθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες, με την απάντηση που πήρε να είναι ότι η κυβέρνηση είναι στα όριά της και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. «Ζητήσαμε από τους ανθρώπους του χωριού για διαθέσιμες θέσεις εργασίας και βρήκαμε κάποιες» τόνισε.
Δεν μπορούσε να παραλείψει ο συντάκτης να αναφέρει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στέγασης, καθώς και κοινωνικής πρόνοιας στην Κύπρο, με τις τιμές των ενοικίων να έχουν εκτοξευθεί, την ίδια περίοδο που το νησί μας δέχτηκε τις περισσότερες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούλιο του 2019 (στοιχεία EUROSTAT) έγιναν περισσότερες από 7800 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο με τον κόσμο πλέον να ψάχνει «διέξοδο» στις αγροτικές περιοχές για στέγαση σε προσιτή τιμή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις