Για τα ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους για την αξιολόγηση του προγράμματος επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά της Κύπρου και για τα νέα κίνητρα επανεγκατάστασης νέων ζευγαριών στις κατεχόμενες περιοχές, ενημερώθηκε σε συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ότι και φέτος, δυστυχώς, οι κατοχικές αρχές έχουν επαναλάβει την ίδια τακτική «όσον αφορά τον κατάλογο των εκπαιδευτικών που έχουμε αποστείλει για να διδάξουν στα σχολεία μας στο Ριζοκάρπασο».
«Είχαμε και φέτος από τον κατάλογο δύο περιπτώσεις που έχουν απορριφθεί και μια άλλη περίπτωση από το υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επισκέφθηκα πρόσφατα τα σχολεία και νομίζω, μέσα σε δύσκολες συνθήκες ασφαλώς, προσπαθούμε να παρέχουμε ποιοτική παιδεία στα παιδιά εκεί. Έχουμε τώρα γύρω στα 45 παιδιά, νηπιαγωγείο, δημοτικό και Γυμνάσιο-Λύκειο και όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις παρά τις δύσκολες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το σχέδιο επανεγκατάστασης νεαρών ζευγαριών στα χωριά όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι, ο κ. Φωτίου είπε ότι αυτό το σχέδιο είναι ήδη σε ισχύ «και καταρχήν παραχωρείται σε νέα ζευγάρια μέχρι 45 χρόνων και έχει διάφορες πρόνοιες όπως βοήθεια για σκοπούς στέγασης της οικογένειας ή του ζευγαριού, από 10 μέχρι 15 χιλιάδες, αναλόγως το αν έχει παιδιά ή όχι, θα δίνεται μια βοήθεια γύρω στις 2 χιλιάδες για αγορά οικοσυσκευών και άλλων άμεσων αναγκών και μια άλλη εφάπαξ βοήθεια που θα καταβάλλεται στις οικογένειες μόλις εγκατασταθούν εκεί για επαγγελματική αποκατάσταση».
«Στόχος, ασφαλώς, του σχεδίου είναι να προσελκύσουμε νεαρά ζευγάρια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα χωριά μας στην Καρπασία , γιατί εκεί αντιλαμβάνεστε υπάρχει σχολείο και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό το σχολείο. Θέλουμε να παραμείνει δυνατό, να λειτουργεί σωστά και ασφαλώς, προϋποθέτει ότι πρέπει να έχουμε μαθητές. Υπάρχουν κάποιες αιτήσεις, οι οποίες ήδη έχουν υποβληθεί αυτές τις μέρες. Αναμένουμε περισσότερες και ευχή όλων είναι να αιτηθούν όσο περισσότεροι συμπατριώτες μας για επανεγκατάσταση», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί «το σχέδιο επιδιόρθωσης κατοικιών των εγκλωβισμένων μας και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο, που θα αφορά και τα νέα ζευγάρια των εγκλωβισμένων μας, τα οποία ήδη διαβιούν εκεί για να δοθεί μια περαιτέρω βοήθεια, ώστε να στηριχθούν αυτές τις δύσκολες μέρες».
«Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα. Όταν υπάρχει κατοχή, υπάρχουν προβλήματα και αυτά τα προβλήματα προσπαθούμε κάποτε να τα επιλύουμε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί αντιλαμβάνεστε συζητώντας τα μπορεί να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα στους εγκλωβισμένους μας. Γι΄ αυτό προβλήματα, τα οποία επιβάλλεται άμεση εμπλοκή των υπηρεσιών γίνεται, όπως είχαμε και με το διορισμό του νοσοκόμου, γιατί ήταν ένας θεσμός που θέλουμε και λειτουργεί με επιτυχία στην Καρπασία, και θέλουμε τώρα να ξεκινήσει και στα Μαρωνίτικα χωριά», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου έστειλε το μήνυμα ότι «μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχουμε, στηρίζουμε τους εγκλωβισμένους μας, στηρίζουμε τα νέα ζευγάρια».
«Θέλουμε να παραμείνουν στα χωριά τους και πάνω απ΄ όλα θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ένα ιστορικό σχολείο όπως είναι αυτό του Ριζοκαρπάσου, πρέπει να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο και ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαίδευση περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους περιορισμούς που έχουμε», ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι καταρχήν στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το σχέδιο, αιτήσεις που έχουν γίνει πριν από ένα χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης, όμως ο χρόνος θα μετρά.
«Άρα, αυτές οι αιτήσεις θα επανεξεταστούν στη βάση του νέου σχεδίου για να δοθούν τα κίνητρα. Έχουμε μέχρι τώρα αιτήσεις που εκκρεμούν, γύρω στις 100 και αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότερες είναι και λόγω απόστασης στα Μαρωνίτικα χωριά. Είχαμε πρόσφατα το ενδιαφέρον από συγκεκριμένη οικογένεια με έξι παιδιά, που όταν πάνε εκεί θα είναι παιδιά ηλικιών που πρέπει να είναι σε σχολείο», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου για την παροχή των επιδομάτων, ο κ. Φωτίου είπε ότι αυτό αφορά το δεύτερο σχέδιο που έχει εγκριθεί και είναι ακριβώς τρόποι ελέγχου κατά πόσο αυτά τα επιδόματα δίνονται εκεί που πρέπει και κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, τηρούνται σωστά.
Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της είπε ότι συζήτησαν ξανά τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν και αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων για επανεγκατάσταση.
«Μία οικογένεια επανεγκατασταθέντων πρέπει να μείνει ένα τουλάχιστον χρόνο και μετά να ξεκινήσει η εξέταση της αίτησης της . Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τον ένα χρόνο. Άρα, συνολικά κάποιος πρέπει να μείνει σχεδόν 2 χρόνια για να μπορέσει να επωφεληθεί της όποιας στήριξης και των όποιων δικαιωμάτων έχουν οι επανεγκατασταθέντες», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν γύρω στις 150 αιτήσεις που εκκρεμούν, εκ των οποίων οι 20 από αυτές είναι αιτήσεις για την περιοχή του Ριζοκαρπάσου και Αγίας Τριάδας.
«Θα επιμείνουμε και θα δούμε με ποιους τρόπους θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες γιατί μπορεί να επικαλούνται ότι κάποιος που έκανε αίτηση μπορεί τώρα να έρθει να την επαναλάβει, όμως αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές δεν είναι εύκολο, που κυρίως είναι και μεγάλης ηλικίας, να ξανά έρθουν στις ελεύθερες περιοχές και να προχωρήσουν σε νέες αιτήσεις και νέες διαδικασίες», συμπλήρωσε.
Η κα. Κουκουμά είπε, επίσης, ότι ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε το θέμα του επιδόματος των εγκλωβισμένων που σήμερα είναι €371 και αυτό το ποσό έχει καθοριστεί από το 2007.
«Θεωρούμε ότι έπρεπε ήδη να είχε επαναξιολογηθεί το σχέδιο αυτό του επιδόματος και να τροποποιηθεί και σίγουρα να αυξηθεί», ανέφερε.
Όσον αφορά τα διάφορα στεγαστικά σχέδια και για τους επανεγκατασθέντες αλλά και για τους εγκλωβισμένους, η κα. Κουκουμά είπε ότι για όσους είναι σήμερα εγκλωβισμένοι έχουν παραχωρηθεί κάποιες χορηγίες, όμως υπάρχει ανάγκη στήριξης των οικογενειών που αποφάσισαν να επανεγκατασταθούν .
«Όπως είναι τα σχέδια σήμερα, δύσκολα κάποιος μπορεί να τα αξιοποιήσει, όμως θεωρούμε ότι υπάρχει και μεγάλη ανάγκη συντήρησης των κατοικιών που έχουν αποβιώσει οι εγκλωβισμένοι και που εάν δεν αξιοποιηθούν, εάν δεν συντηρούνται για να μπορούν να τα επισκέπτονται τα παιδιά των εγκλωβισμένων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τα πάρουν έποικοι και άλλοι για να τα κατοικήσουν. Από τη συμφωνία που έγινε όταν βρισκόταν ο Ταλάτ στη «διακυβέρνηση» των κατεχομένων, έτσι που να μην μπαίνουν οποιοιδήποτε άλλοι στις κατοικίες των εγκλωβισμένων που αποβίωναν, καταφέραμε να υπάρχουν εκεί οι κατοικίες, αλλά αντιλαμβάνεστε χωρίς καμιά συντήρηση σε κάποια στιγμή θα θεωρηθούν ότι είναι κατεδαφιστέες και θα τις κατεδαφίσουν. Έτσι χρειάζεται κάποια στήριξη όχι για να έχουν τα παιδιά των εγκλωβισμένων εξοχικές κατοικίες, αλλά γιατί υπάρχουν εθνικοί λόγοι να διατηρούνται αυτές οι κατοικίες», πρόσθεσε.
Κατά τη συνεδρία, είπε η κα. Κουκουμά έγινε αναφορά και στην ανάγκη παραχώρησης αντίστοιχης προσφυγικής χορηγίας, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν λειτουργήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν οι εγκλωβισμένοι ή και επανεγκατασταθέντες να κτίσουν κατοικία και να μπορέσουν να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα.
«Έγινε, επίσης, αναφορά στο ρόλο των κοινοταρχών όπου ενώ υπάρχουν ενεργές κοινότητες με κατοίκους, τα ωφελήματα και τα δικαιώματα τους είναι περιορισμένα, ενώ από την άλλη έχουν συγκεκριμένες ευθύνες, να δίνουν βεβαιώσεις, να ελέγχουν κατά πόσο επανεγκατασταθέντες ή εγκλωβισμένοι διαμένουν στα χωριά τους, οπότε αυτή η αρμοδιότητα και αυτή η ευθύνη που έχουν θα πρέπει να αξιολογηθεί διαφορετικά και να μην θεωρούνται ότι είναι απλά κατεχόμενες κοινότητες και δεν χρειάζονται άλλου είδους στήριξη», πρόσθεσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι χαιρέτισαν το ότι υπάρχει πλέον νοσοκόμος, «όμως από καιρό ζητούμε ότι θα πρέπει να διοριστεί κοινωνικός λειτουργός».
«Είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι άνθρωποι που είναι εκεί αλλά και άλλες οικογένειες που επιβάλλεται να υπάρχει ένας κοινωνικός λειτουργός για να μπορεί να καθοδηγεί και να στηρίζει στα καθημερινά τους προβλήματα», σημείωσε.
Η κα. Κουκουμά είπε, επίσης, ότι ζήτησαν προγράμματα επιμόρφωσης και απασχόλησης για τους εγκλωβισμένους και όχι μόνο των παιδιών, όπως λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές, για να δίνουν τη δυνατότητα στους εγκλωβισμένους και τις οικογένειες να έχουν κάποια στήριξη.
«Συζητήσαμε επίσης το θέμα της αποζημίωσης που έχει επιδικάσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Την αποζημίωση των 60εκ., και έχουμε ενημερωθεί ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία θέσπισης μηχανισμού κατανομής του ποσού αυτού στους εγκλωβισμένους», συμπλήρωσε.
ΔΗΣΥ
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι θέλει να χαιρετίσει το γεγονός ότι το κράτος έχει καταθέσει ένα νέο στεγαστικό σχέδιο, «το οποίο προσδοκάει ότι το βασικό ατομικό δικαίωμα των εγκλωβισμένων καθώς επίσης και επανεγκατασταθέντων θα επιχειρήσουμε να το αντιμετωπίσουμε ή να το λύσουμε».
«Πέραν τούτο όμως θα πρέπει να πούμε ότι σε όλες τις ενέργειες τις οποίες προβαίνουμε , σε όλες τις δράσεις που λαμβάνουμε, σε όλα τα προγράμματα, τα οποία εφαρμόζουμε, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη μεγάλη λογική. Το μεγάλο ερώτημα εδώ που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιο είναι το αύριο τόσο για τους εγκλωβισμένους μας όσο και για αυτούς οι οποίοι επανέρχονται να επανεγκατασταθούν;», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική για το αύριο των εγκλωβισμένων.
«Πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει το ελληνικό στοιχείο στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα. Δεν μπορεί όμως αυτό να επιτευχθεί μόνο με προγράμματα, τα οποία δεν έχουν ως μετρήσιμο αποτέλεσμα την ικανότητα των εγκλωβισμένων και των ατόμων τα οποία επανέρχονται πίσω να ανταγωνιστούν, να συναγωνιστούν και να μπορούν να επιβιώσουν με τις δικές τους δυνάμεις. Η πολιτεία δεν στέρησε όλο αυτό το δικαίωμα μέσω των επιδομάτων να έχουν στήριξη, ωστόσο φθίνει ο αριθμός των εγκλωβισμένων μας, επανέρχονται άτομα για επανεγκατάσταση όμως λείπει η αυριανή προοπτική, λείπει η ασφάλεια ότι θα διασφαλιστεί η παρουσίατους και στο μέλλον», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις