Πέθανε ο Νάνος Βαλαωρίτης

Πέθανε ο Νάνος Βαλαωρίτης

Πέθανε ο σημαντικός Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, Νάνος Βαλαωρίτης, το βράδυ της Πέμπτης 12/9, σε ηλικία 98 ετών.


Ο Νάνος Βαλαωρίτης 1944 δραπετεύει από την Ελλάδα, η οποία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, στη Μέση Ανατολή και μετά στην Αίγυπτο. Από εκεί βρέθηκε στο Λονδίνο και εργάστηκε στο BBC. To 1947 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή. 

Από το 1954 έως το 1960 συμμετέχει στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Επιστρέφει στην Αθήνα το 1960 και αναλαμβάνει διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού “Πάλι”.

Το 1967 φεύγει από την Ελλάδα λόγω της χούντας και πάει στις ΗΠΑ όπου διδάσκει λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Το 1983 βραβεύεται με το Α` Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του "Μερικές γυναίκες".

Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.


Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Βλέπει ξανά την Ολγκίν πριν τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για επαφές με τις δύο πλευρές και την Δευτέρα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στις 16-17 Ιουλίου στην Νέα Υόρκη.

BEST OF TOTHEMAONLINE