Οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη δείξει ότι οι πυροσβέστες που κινητοποιήθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου 2011 και τις επόμενες ημέρες στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο.
Μια νέα μελέτη όμως που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι στους ανθρώπους αυτούς είναι αυξημένος και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ακαδημίας (Jama Network Open), λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 18 χρόνια από την καταστροφή. Στο πλαίσιό της, εξετάστηκαν τα ιατρικά δεδομένα περίπου 9.800 ανδρών πυροσβεστών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.
Στα 16 χρόνια που ακολούθησαν, καταγράφηκαν μεταξύ τους 489 καρδιαγγειακά επεισόδια - από έμφραγμα του μυοκαρδίου μέχρι απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών ή θάνατος.
Αν δεν ληφθεί υπόψη ο παράγοντας της ηλικίας, διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα καρδιαγγειακά επεισόδια τα υπέστησαν οι πυροσβέστες που έφτασαν στον χώρο το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και όχι οι συνάδελφοί τους που πήγαν αργότερα ή τις επόμενες ημέρες, μετά την κατάρρευση των δύο πύργων.
Αυξημένο κίνδυνο παρουσίασαν επίσης εκείνοι που εργάστηκαν για έξι ή περισσότερους μήνες στο "Σημείο Μηδέν", σε σύγκριση με τους άνδρες που έμειναν για λιγότερο χρονικό διάστημα εκεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία των πυροσβεστών το γεγονός ότι εκτέθηκαν στις τοξικές ουσίες που κάλυψαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο νότιο άκρο του Μανχάταν, μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα.
Περισσότεροι από 200 έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με τη δουλειά που έκαναν εκείνες τις ημέρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Φέτος χαράχτηκαν άλλα 22 ονόματα στον τοίχο που έχει τοποθετηθεί στη μνήμη τους, στο σημείο των επιθέσεων.
Από την κατάρρευση των δύο πύργων δημιουργήθηκε ένα τεράστιο νέφος καπνού και συντριμμιών, ενώ απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα τοξίνες, αμίαντος και άλλες καρκινογόνες ουσίες.
Διασώστες, εθελοντές, κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή αυτή ανέφεραν ότι ανέπνεαν για πολύ καιρό μια πικρή σκόνη, η οποία έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις