Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε την Πέμπτη 29/8 ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα που θα πάνε πιο βαθιά από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα χρόνια της κρίσης, ενώ σημείωσε πως «θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας - Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων, ενώ έκανε λόγο και για «έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία», όπου «εντάσσεται και η ΔΕΗ που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση και την εξυγιαίνουμε (...) Θα κάνουμε ένα μεγάλο ανοιχτό συνέδριο που θα αφορά την ενέργεια και θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες για γερμανικές επενδύσεις».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να αλλάξω το αφήγημα για τη χώρα μου. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δίνει πολλές ευκαιρίες σε επενδυτές».
Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε –απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση- πως «έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους (..) Εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό και πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η ροή της επιστροφής των μεταναστών προς την Τουρκία και παράλληλα θα φροντίζει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να είναι ανθρώπινες», προσθέτοντας πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πως είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη.
Αναγνώρισε πως «οι ροές μεταναστών και προσφύγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στο μεταναστευτικό με αμοιβαίο όφελος στην Ευρώπη».
Δήλωσε πως «Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες», ενώ για το Σκοπιανό ανέφερε ότι είναι γνωστή στην Καγκελάριο η θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν με την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας.
Για τις γερμανικές επανορθώσεις είπε ότι «είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ευαίσθητο αυτό των γερμανικών επανορθώσεων, το οποίο θα θέλαμε να κλείσει».
Από την πλευρά της η Καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε πως «συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις», καθώς και ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό η Καγκελάριος επανέλαβε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι και να γεμίσει αυτή τη συμφωνία με περιεχόμενο.
Η Καγκελάριος ανέφερε επίσης πως συζητήθηκε και η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, ειδικότερα τα θέματα διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων.
Να σημειωθεί πως η Άγκελα Μέρκελ δεν μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε –όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- πως Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή είναι παράνομες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις