ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασιλική Αναστασιάδου: «Χρειάζεται ενότητα λαού και πολιτικής ηγεσίας στο Κυπριακό»

Βασιλική Αναστασιάδου: «Χρειάζεται ενότητα λαού και πολιτικής ηγεσίας στο Κυπριακό»

Η ενότητα λαού και πολιτικής ηγεσίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας στο Κυπριακό, ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Είναι η ώρα όλοι να εμφανιστούμε ενωμένοι, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για μια πραγματική συμφωνία λύσης του Κυπριακού, η οποία θα θέτει τέρμα στην κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του κράτους καθώς και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» είπε η Υπουργός, μιλώντας την Τετάρτη στην αντικατοχική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Η ΑΣΣΙΑ», στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Μια λύση, συνέχισε, που να μπορεί να εγκριθεί από τους πολίτες και να δίδει την προοπτική της εισόδου μας σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται με αισιοδοξία περισσότερα για όλους.

Αναφερόμενη στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η κ. Αναστασιάδου είπε ότι το έργο μας δεν είναι εύκολο.  

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία, η οποία συνεχίζει να συμπεριφέρεται και να λειτουργεί με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αψηφεί τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για επίδειξη διαλλακτικότερης στάσης.  Μια Τουρκία, η οποία είναι προσκολλημένη στα διαχρονικά επεκτατικά της σχέδια, παραμένοντας άτεγκτη στις θέσεις της. Απόδειξη τούτου το γεγονός ότι, παρά τις διεθνείς επικρίσεις, συνεχίζει να επιχειρεί στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνοντας ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά τις προθέσεις της» είπε.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις τελευταίες, θρασύτατες, όπως τις χαρακτήρισε, προκλήσεις της Άγκυρας στα χωρικά ύδατα και στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, λέγοντας ότι υποσκάπτει την προσπάθεια  δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών που επιδιώκει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

«Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτοιμος από καιρό και με διακηρυγμένη πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, περιμένει, μετά τα θετικά σημεία που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ότι η τουρκική πλευρά, συνολικά, θα προσέλθει σε σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» συμπλήρωσε. 

Οδηγός, είπε, πρέπει να είναι οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόπερσι στη διάσκεψη των ΗΕ για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, όπως και οι αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος.

Εξάλλου, η Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι η Άσσια κατατάσσεται δεύτερη στον κατάλογο με τους περισσότερους αγνοούμενους, μετρώντας 84 συνολικά, από τους οποίους η πλειοψηφία ήταν μη στρατεύσιμοι πολίτες, ενώ κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ως τόπος εξαφάνισης προσώπων, όπου χάθηκαν τα ίχνη 105 ανθρώπων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε στο γειτονικό Ορνίθι, όπου ο κατοχικός στρατός δολοφόνησε εν ψυχρώ και έθαψε σε δύο ομαδικούς τάφους 70 άμαχους πολίτες, ενώ οι κατοχικές αρχές προέβησαν μεταγενέστερα σε εκταφή και μετακίνηση οστών στην περιοχή Δικώμου, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο και τεκμήριο του στυγερού τους εγκλήματος.

Καταληκτικά, η Υπουργός είπε ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίσουμε, κάτι που όπως είπε οφείλουμε στους ηρωικούς νεκρούς και αγνοούμενους μας αλλά και στις γενεές που θα έρθουν.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top