Η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα και καλεί τις ελληνικές αρχές όπως αντιμετωπίσουν άμεσα τις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί κατά την τελευταία επίσημη έκθεση της Κομισιόν για το θέμα, επιταχύνοντας τις επιστροφές, την επεξεργασία αιτήσεων και την παρακολούθηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Η αρμόδια εκπρόσωπος κλήθηκε μάλιστα σήμερα να τοποθετηθεί και για τη δολοφονία με μαχαίρι 15χρόνου στον καταυλισμό της Μόρια από συνομήλικό του.
"Είδαμε τις αναφορές και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για αυτό το εξαιρετικά τραγικό συμβάν", δήλωσε η Νατάσα Μπερτώ συμπληρώνοντας ότι "από ό,τι ξέρουμε η υπόθεση αυτή ερευνάται από τις ελληνικές αρχές".
Σε γενικές γραμμές παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για τις πολύ δύσκολες συνθήκες, και πάντοτε διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης και υποστήριξης προς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να διασφαλίσουμε επαρκείς συνθήκες διαβίωσης σε πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η διαχείριση, περιλαμβανομένων των νησιών, φυσικά παραμένει ευθύνη των ελληνικών αρχών". Τόνισε δε ότι "η Κομισιόν έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ελληνικές αρχές". Υπενθύμισε δε ότι η χρηματοδότηση που έχει λάβει η χώρα ξεπερνά τα 2 δισ.Ευρώ, "τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχουμε δώσει σε Κράτος Μέλος για το μεταναστευτικό".
Συμπλήρωσε τέλος ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στο να μεταφέρουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και από τον Αύγουστο του 2017, έχουν ήδη μεταφερθεί περί τις 60.000 πρόσφυγες και αιτούμενους ασύλου.
Τέλος η Νατάσα Μπερτώ υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο ως προς το προσφυγικό, "υπάρχουν επείγουσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα, κυρίως να εξασφαλίσουν την πιο γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων, πιο αποτελεσματικές διαδικασίες απόδοσης ασύλου, αύξηση των επιστροφών και ένα διοικητικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την λειτουργία και την παρακολούθηση της ικανότητας υποδοχής, και της παροχής των σχετικών συνθηκών". Κατέληξε δε λέγοντας ότι παρά τις όποιες αστοχίες, η κατάσταση βελτιώνεται σταθερά και με βελτίωση των υποδομών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις