Σε συμφωνία επί της αρχής για τους στόχους σε σχέση με το Ιράν, τη Λιβύη, την κατάσταση στο Χονγκ Κόνγκ, την Ουκρανία και την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατέληξαν οι ηγέτες της G7, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε γραπτή τους δήλωση "οι ηγέτες της Ομάδας των 7 θέλουν να υπογραμμίσουν τη μεγάλη ενότητά τους και το θετικό πνεύμα των συζητήσεων". Σημειώνουν δε ότι "η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των 7 που διοργάνωσε η Γαλλία στο Μπιαρίτς κατέληξε σε επιτυχείς συμφωνίες από τους ίδιους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε διάφορα σημεία που συνοψίζονται παρακάτω".
Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές "η G7 δεσμεύεται για ένα ανοιχτό και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο και για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας".
"Η G7 ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας" και ως εκ τούτου, "η Ομάδα των 7 θέλει να επανεξετάσει τη λειτουργία του ΠΟΕ για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, να επιλύσει τις διαφορές πιο γρήγορα και να εξαλείψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές".
"Η G7 δεσμεύεται να καταλήξει το 2020 σε συμφωνία για την απλούστευση των κανονιστικών φραγμών και τον εκσυγχρονισμό της διεθνούς φορολογίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ", αναφέρουν οι ηγέτες.
Σε ό,τι αφορά το Ιράν οι ηγέτες τονίζουν τα εξής: "συμμεριζόμαστε πλήρως δύο στόχους: να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".
Σε σχέση με την Ουκρανία αναφέρεται ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα διοργανώσουν μια σύνοδο κορυφής στη Νορμανδία τις επόμενες εβδομάδες για να επιτύχουν απτά αποτελέσματα.
Αναφορικά με τη Λιβύη, οι ηγέτες δηλώνουν ότι "υποστηρίζουμε μια εκεχειρία στη Λιβύη που θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός" και "πιστεύουμε ότι μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Λιβύης".
"Καλούμε για μια καλά προετοιμασμένη διεθνή διάσκεψη που θα συγκεντρώνει όλους τους ενδιαφερόμενους και τους περιφερειακούς παράγοντες που σχετίζονται με αυτή τη σύγκρουση" και "υποστηρίζουμε εν προκειμένω το έργο των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης για τη σύσταση διασυνοριακής διάσκεψης.
Τέλος για το Χονγκ Κονγκ η G7 επιβεβαιώνει "την ύπαρξη και τη σημασία της κοινής δήλωσης Κίνας-Βρετανίας του 1984 για το Χονγκ Κονγκ και ζητεί να αποφευχθεί η βία".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις