Περιβαλλοντική τραγωδία στο νησί Γκραν Κανάρια, εκτός ελέγχου μαίνεται και άλλη φωτιά

Περιβαλλοντική τραγωδία στο νησί Γκραν Κανάρια, εκτός ελέγχου μαίνεται και άλλη φωτιά

Το δημοφιλές για τους τουρίστες νησί Γκραν Κανάρια βρίσκεται στο έλεος της τρίτης κατά σειρά πυρκαγιάς σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών.

Η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου, με τις αρχές να κάνουν λόγο για μια "περιβαλλοντική τραγωδία", καθώς έχει μετατρέψει σε στάχτη προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, αυτή η δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το Σάββατο (17/08) στα κεντρικά της νήσου, έχει ήδη κάψει 60.000 στρέμματα γης και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι φλόγες φθάνουν, σε ορισμένες περιοχές, σε ύψος 50 μέτρων, εμποδίζοντας τους περίπου 1.000 πυροσβέστες κι άλλα σώματα που έχουν αναπτυχθεί να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης, ακόμα και με τη βοήθεια 14 εναέριων μέσων που επιχειρούν στο σημείο. Αύριο αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή επιπλέον πυροσβεστικά ελικόπτερα. Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων "είναι η σημαντικότερη που έχει ποτέ οργανωθεί στα Κανάρια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια" δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

"Μεγάλες στήλες καπνού καλύπτουν την περιοχή (...), είναι πιο περίπλοκο να επιχειρήσουμε με εναέρια μέσα και αδύνατο, την παρούσα στιγμή, να εισέλθουμε (στην πληγείσα περιοχή) με επίγεια μέσα" εξήγησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ανχελ Βικτόρ Τόρες.

"Πρόκειται για μια περιβαλλοντική τραγωδία" είπε με ανησυχία, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προστασία των κατοικημένων περιοχών. "Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση" επισήμανε ο Λουίς Πλάνας. "Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμες, (όμως) αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σβήσουμε την πυρκαγιά τις επόμενες 48 ώρες" προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, οι αυξημένες θερμοκρασίες, ο αέρας και η "βροχή" στάχτης ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες εστίες φωτιάς, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η μάχη με τις φλόγες. Το κύριο μέτωπο βρίσκεται στο φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα δάσος με πεύκα.

"Είναι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου στη νήσο, (...) το περιβαλλοντικό κόσμημα του Γκραν Κανάρια" υπογραμμίζει η Λουρντ Ερνάντεθ, μια ειδικός στις δασικές πυρκαγιές της WWF, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αρχές χρειάστηκε να προχωρήσουν σε νέες εκκενώσεις στην καρδιά του νησιού, που βρίσκεται στα ανοικτά του Μαρόκου.

Περίπου 100 άνθρωποι χρειάστηκε να "αμπαρωθούν" σε ένα κτίριο στην Αρτενάρα, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να εγκαταλείψουν το χωριό. Συνολικά, τουλάχιστον 9.000 κάτοικοι χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τις αρχές. Δεν υπάρχουν θύματα.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Εκλογές» στα κατεχόμενα: Το σταυροδρόμι του αδιεξόδου και τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό-Η επιμονή Τατάρ και το «αντίβαρο» Ερχιουρμάν

«Εκλογές» στα κατεχόμενα: Το σταυροδρόμι του αδιεξόδου και τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό-Η επιμονή Τατάρ και το «αντίβαρο» Ερχιουρμάν

Η κάλπη της επόμενης Κυριακής στα κατεχόμενα δεν είναι μια απλή «εκλογική διαδικασία». Είναι, στην ουσία, μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο πολιτικά και ιδεολογικά οράματα: από τη μια, εκείνο της διχοτομικής μονιμότητας που προωθεί η Άγκυρα και ο εκλεκτός της Ερσίν Τατάρ, και από την άλλη, η προσπάθεια – έστω και αδύναμη – για επιστροφή στο διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, που εκπροσωπεί ο Τουφάν Ερχιουρμάν.

BEST OF TOTHEMAONLINE