Ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια και την τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου
Κρίσιμη χαρακτηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης τη συνάντηση που θα έχει απόψε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γούνκερ, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός. Κι αυτό συνέβη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, λίγο μετά την πρόσκληση που του απηύθυνε η κα. Μέρκελ για να συναντηθούν οι δυο τους την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, στο Βερολίνο.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση αυτής της 6μερούς, τελικά, συνάντησης πριν δει την κα. Μέρκελ, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει σήμερα μία κατ’ αρχήν συμφωνία για πολιτική στήριξη της Ελλάδας «που θα καταστήσει λιγότερο πιεστική» την κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί της τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση ο Α. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, «ειδικά μετά το ναυάγιο με τα τεχνικά κλιμάκια και της τήρησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».
Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, θα ζητήσει από τους δανειστές να δώσουν στην Αθήνα τις ανάσες που χρειάζεται, προκειμένου να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για την οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους.
Οι εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες , θα ζητήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι σαφέστερος από το «γενικού περιεχομένου» πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup την 20η Φεβρουαρίου, να εγκαταλείψει «το πνεύμα της δημιουργικής ασάφειας» που περιέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, και να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα όπως «απλοποίηση του Κράτους, αποκρατικοποιήσεις, και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγή και την ανάπτυξη».
Από την άλλη, οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Αθήνα αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και ιδιαίτερα θα επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης ότι ο κ. Ντράγκι αλλά και «άλλοι κύκλοι της Ευρωζώνης», επιχειρούν «τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας» για να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι «αυτό δεν θα γίνει», αλλά και οι εταίροι, πρωτίστως η κ. Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνουν αμετακίνητα ότι «η Ελλάδα θα βοηθηθεί, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται».
Χαρακτηριστική ήταν σήμερα η δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπεύθυνου του οικονομικού επιτελείου της, Γιάννη Δραγασάκη, ότι «μπορεί να ξεμείνουμε από ρευστό», και, αναφερόμενος στους δανειστές, «δεν μας αφήνουν να κυβερνήσουμε».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, εκτός της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, και αναλόγως της τροπής που θα πάρει η σχετική συζήτηση, θα ζητήσει από τους εταίρους απόψε να σεβαστούν τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη, και θα τους μεταφέρει την ενόχλησή του για το ότι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Ομάδα των Βρυξελλών, Ντέκλαν Κοστέλο, με επιστολή του μετά τη τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων από τους τρεις θεσμούς, ζήτησε την ανάκληση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν μονομερείς ενέργειες.
«Σε περίπτωση που διαφανεί συναινετικό κλίμα, και θετική αντιμετώπιση των θέσεών μας, ιδίως στο χρηματοδοτικό, ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να θέσει ζητήματα που έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν οι εταίροι ότι ενοχλούν την κυβέρνηση», δήλωσε η ίδια πηγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις