Η κρισιμότητα των στιγμών μας καλεί σε μια πορεία εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης και μας προτρέπει σε ενότητα και ομοψυχία, δήλωσε την Κυριακή 28/7 ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Ο κ. Φωτίου μιλούσε στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Χαράλαμπου Καμπούρη, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Κακοπετριάς
«Το θέμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι του 1974 και ποτέ δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για την διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας «οι ευθύνες της Τουρκίας είναι για το θέμα αυτό τεράστιες. Αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού». Αρνείται επίσης, είπε, «να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που ακόμα παραμένουν άγνωστοι».
Και αυτό, σημείωσε ο κ. Φωτίου, «για να αποκρυβούν οι ευθύνες για τις μαζικές εκτελέσεις μεγάλου αριθμού συλληφθέντων συμπατριωτών μας».
«Σαράντα πέντε σχεδόν χρόνια μετά η αλήθεια δεν μπορεί να αποκρύβεται. Είναι απλή και πρέπει να λάμψει. Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά», είπε.
Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες μας, όπως τις συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και στην προσπάθεια επίτευξης λύσης του εθνικού μας προβλήματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο διερχόμαστε μια περίοδο από απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και απειλές που ασφαλώς και επιβάλλεται να τερματιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς εκβιασμούς και απειλές, αλλά με πραγματική καλή θέληση και βούληση να αποδώσουν το αποτέλεσμα που ευχόμαστε.
Στόχος μας, σημείωσε, μια λύση που πάνω από όλα, θα πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και να δημιουργεί τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας που θα επιτρέπουν την ειρηνική συμβίωση όλων των νόμιμων πολιτών μας σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα και με τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής.
«Η κρισιμότητα των στιγμών μας καλεί σε μια πορεία εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης και μας προτρέπει σε ενότητα και ομοψυχία», είπε και πρόσθεσε: «Η πατρίδα είναι πάνω από όλους και από όλα».
Αναφερόμενος στον Χαράλαμπο Καμπουρη, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι ο 24χρονος τότε νέος της Κακοπετριάς εντάχθηκε στο 70 Τάγμα Μηχανικού ως έφεδρος την 20η Ιουλίου. Το πρωινό της 6ης Αυγούστου, όταν αποστολή του Μηχανικού για επίστρωση ναρκοπεδίων στην περιοχή Λαπήθου-Καραβά, συνέπεσε χρονικά με την επιχείρηση των Τουρκικών στρατευμάτων για κατάληψη των δυο κωμοπόλεων.
Οι άνδρες του Μηχανικού, πρόσθεσε, αφέθηκαν από τον υπεύθυνο αξιωματικό της αποστολής τους να διανυκτερεύσουν μπροστά από τη γραμμή άμυνας της Εθνικής Φρουράς, ενώ θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και να αποχωρήσουν. Και αυτό, παρά τις σαφείς οδηγίες της ανώτερης διοίκησης του τάγματος σε επιτόπια επίσκεψη της.
Έτσι, είπε ο κ. Φωτίου, όταν άρχισε η Τουρκική επίθεση, οι άνδρες που μετείχαν στη συγκεκριμένη αποστολή του τάγματος, βρέθηκαν κυριολεκτικά μέσα σε μια πραγματική κόλαση φωτιάς από την οποία προσπάθησαν να διαφύγουν αβοήθητοι και όπως- όπως. Από την κόλαση εκείνη, κατάφεραν τελικά να σωθούν μόνο οι 17 από τους 48 άνδρες που έλαβαν μέρος στην αποστολή. Μεταξύ των διασωθέντων και ο υπεύθυνος αξιωματικός της αποστολής, ο οποίος είχε διανυκτερεύσει αλλού. Όλοι οι άλλοι, περιλαμβανομένου και του Χαράλαμπου Καμπούρη, χάθηκαν.
Τα λιγοστά οστά του εντοπίστηκαν διάσπαρτα και κατατεμαχισμένα μαζί με ακόμα 19 παλικαριών μας, όλων πολύ λίγα μέχρι ελάχιστα, σε περιοχή της Λαπήθου την περίοδο 2014-2015, είπε.
Εξάλλου, σε ομιλία του νωρίτερα σήμερα στο μνημόσυνο των πεσόντων και αγνοουμένων της Κοινότητας Αρναδίου Αμμοχώστου, στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, στο Ζύγι, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι «από τους αγώνες του λαού μας και έχοντας ως στόχο τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στο νησί μας, οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα, τα οποία να κατευθύνουν με υπευθυνότητα και πνεύμα ενότητας τις σκέψεις, τις πράξεις και γενικότερα την πολιτική μας συμπεριφορά».
Ιδιαίτερα στο χρονικό αυτό διάστημα, πρόσθεσε, με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης, αλλά και με τις παράλληλες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο που συγκεντρώνουν την προσοχή μας με στόχο μας την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων οι οποίες να έχουν την προοπτική να αποδώσουν το ποθούμενο αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις οποιεσδήποτε απειλές και τους εκβιασμούς από μέρους της Τουρκίας.
Οι πεσόντες της Κοινότητας Αρναδί της Επαρχίας Αμμοχώστου είναι οι Χριστοφής Λοΐζου, Γεωργίος Κουμπαρής, Παναγιώτης Χριστοδούλου Ψαθά και Κυριακού Εγκωμίτη. Οι Αντώνης Χριστοδούλου Ψαθάς και Σίμος Μιχαήλ Αδάμου εξακολουθούν να αγνοούνται από την ημέρα που έπεσαν στα χέρια Τουρκοκυπρίων ενόπλων εξτρεμιστών κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις