Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας έλαβαν το λόγο μετά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2483 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξήγησαν την ψήφο τους, στέλνοντας παράλληλα και πολιτικά μηνύματα.
Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Rodney Hunter, πολιτικός συντονιστής στην αμερικανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία, αφού ευχαρίστησε τη Βρετανία για το συντονιστικό της ρόλο στις διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου, είπε πως με το ψήφισμα αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας στέλνει σημαντικό μήνυμα στα συναφή μέρη και ηγέτες των κοινοτήτων, πως πρέπει να εργαστούν με αίσθηση επείγοντος για να ξεκινήσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις οι οποίες θα εκπληρώσουν τις ελπίδες του κυπριακού λαού, να επανενωθεί η Κύπρος σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.
«Η εντολή καθιστά σαφές ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν πολιτικές λύσεις και δεν μπορούν να υποκαθιστούν μία ενεργή πολιτική διαδικασία», είπε ο κ. Χάντερ.
Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για την έλλειψη προόδου στα δύο χρόνια από την Διάσκεψη για την Κύπρο.
«Όμως πιστεύουμε πως μία διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί. Οι ηγέτες των κοινοτήτων πρέπει να επιδείξουν ότι διαθέτουν το πολιτικό θάρρος και βούληση για να μετατρέψουν τα λόγια ετοιμότητας σε δράση, εμπλεκόμενοι στην υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία».
Είπε πως η τελική διευθέτηση θα απαιτήσει περισσότερο από απλά τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων και σημείωσε ότι οι απευθείας επαφές των δύο πλευρών δεν υποδηλώνουν αναγνώριση, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνονται ως τρόπος οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για βελτίωση του κλίματος και την προετοιμασία των κοινοτήτων για τη μελλοντική διευθέτηση. Υπό αυτό το νόημα, ο Ρόντνεϊ Χάντερ αναφέρθηκε στον αυξημένο ρόλο των γυναικών στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Στην κοινή διακήρυξη του 2014, συνέχισε, "οι ηγέτες των κοινοτήτων περιέγραψαν το στάτους κβο ως απαράδεκτο. Συμφωνούμε και πιστεύουμε ότι ισχύει και σήμερα. Το ψήφισμα αυτό αποτελεί ομόφωνη έκφραση της υποστήριξης το Συμβουλίου προς τους ηγέτες, για να αναλάβουν το αναγκαίο πολιτικό ρίσκο και να εμπλακούν ουσιαστικά με αίσθηση επείγοντος. Ελπίζουμε ότι θα επιταχύνει την πολιτική διαδικασία που θα επανενώσει την Κύπρο και φέρει μία βιώσιμη ειρήνη στους Κυπρίους».
Καταλήγοντας, ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος ανέφερε πως προσβλέπει στην επόμενη έκθεση του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένων και των εισηγήσεών του για την περαιτέρω ενθάρρυνση των πλευρών και άλλων ενδιαφερομένων να σεβαστούν την εντελλόμενη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την οριοθέτηση της ουδέτερης ζώνης, σε μία προσπάθεια περαιτέρω αποκλιμάκωσης των εντάσεων.
ΡΩΣΙΑ
Ο πρώτος αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Ντμίτρι Πολυάνσκι, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας του στο ψήφισμα 2483 για την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο υπό αμετάβλητη μορφή, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή διαδραματίζει βασικό ρόλο ενισχύοντας τη σταθερότητα που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για έναν άμεσο διάλογο, μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων.
Επικαλούμενος αναφορά του ΓΓ σε μία από τις εκθέσεις του, ο κ. Πολυάνσκι είπε πως δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για το γεγονός ότι μετά τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, η «περίοδος συλλογισμού»έγινε παρατεταμένη.
«Ωστόσο, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στους Κύπριους. Σκοπός της αποστολής είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια και να παρακολουθεί την τήρηση της ουδέτερης ζώνης. Όσον αφορά την πολιτική διευθέτηση, είναι καθιερωμένο ότι μόνο οι ίδιες οι κυπριακές κοινότητες μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ενοποιημένο κράτος διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να το κάνουν αυτό μέσω ενός απευθείας διαλόγου».
Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό πολύ ευαίσθητο και τόνισε ότι «οι εξωτερικές παρεμβάσεις, οι επιβαλλόμενες έννοιες, η πίεση και οι τεχνητές προθεσμίες είναι απολύτως απαράδεκτες. Μια τέτοια προσέγγιση σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει σε μια επίπονη διαδικασία αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων».
Αναφερόμενος στον υποβοηθητικό ρόλο του διεθνούς παράγοντα στην διευθέτηση του κυπριακού, ο κ. Πολυάνσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει ωριμάσει η ιδέα για να αυξήσει το προφίλ του το Σ.Α. σε αυτή τη διαδικασία.
«Είναι καλά γνωστό ότι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της διευθέτησης είναι αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας και για τις δύο κοινότητες. Είναι αυταπόδεικτο ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων που αφορά τρία ξένα κράτη δεν συνεισφέρει στην αναζήτηση από τους Κύπριους μιας ανεξάρτητης λύσης. Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής: το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο έχει σε μεγάλο βαθμό κατέστη αναχρονιστικό. Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ενοποιημένης Κύπρου θα είναι εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μακροπρόθεσμα, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις τελικές συμφωνίες στις οποίες θα έρθουν οι πλευρές».
Καταλήγοντας, ο Ρώσος πρέσβης απηύθυνε έκκληση «σε εκείνους που επιδιώκουν να σπρώξουν την Κύπρο σε γεωπολιτικές παρεμβάσεις που συμβαδίζουν με τις προσπάθειες απομάκρυνσης των παραδοσιακών παικτών από την Ανατολική Μεσόγειο, να σταματήσουν να το κάνουν αυτό. Μια τέτοια τακτική μπορεί να συνεπάγεται επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης σε αυτήν την μάλλον ευαίσθητη περιοχή. και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προωθήσει τον διακανονισμό στην Κύπρο”.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις