Μπορεί τελικά η κοινοβουλευτική ομάδα και η Γραμματεία του ΔΗΚΟ να κατέληξαν όπως μη αποδεχθούν την αναπομπή του Προέδρου για τις εκποιήσεις, ωστόσο η συζήτηση των 17 στελεχών του κόμματος που διήρκεσε από τις 09:00 το πρωί της Πέμπτης 25/07 μέχρι τις 13:30 το μεσημέρι ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Του Μιχάλη Μενελάου
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει δεύτερες σκέψεις και να προτείνει την αποδοχή της αναπομπής από το Προεδρικό, επιβεβαιώθηκαν.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε προβληματισμούς σε σχέση με τις συνέπειες διεθνώς, σε περίπτωση που μπει φρένο στον υφιστάμενο ρυθμό εκποιήσεων. Στήριξε τη θέση του σε ενδεχόμενα μέτρα (διεθνείς αξιολογήσεις κτλ. - βλ. MOODY’S) που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία.
Με την έκφραση της πιο πάνω θέσεις, όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΔΗΚΟ. Χαρακτηριστική είναι και η θέση που εκφράστηκε από το Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή προέχει να εστιάσουμε στον κόσμο και όχι στις τράπεζες.
Πανομοιότυπες ήταν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων. Εδώ να σημειωθεί πως θετικά απέναντι στην αναπομπή –εκτός από τον Νικόλα Παπαδόπουλο- τάχθηκαν και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος όπως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο Γεν. Γραμματέας Άθως Αντωνιάδης και ο Χρύσης Παντελίδης.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκαν έντονα κάποιες θέσεις, κανείς δεν ξέφυγε. Εν τέλει υιοθετήθηκε η θέση περί μη αποδοχής της αναπομπής στην έκτακτη Ολομέλεια του Κοινοβουλευτικού Σώματος τη Δευτέρα (29/07).
Υπενθυμίζουμε πως τροπολογία του ΔΗΚΟ ενσωματώθηκε στην πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις, με την οποία αναστελλόταν η διαδικασία εκποιήσεων όταν επρόκειτο για κύρια κατοικία και ο οφειλέτης δυνητικά πληρούσε τα κριτήρια για ένταξη στο Σχέδιο Εστία.
Οι αλλαγές που έκανε η Βουλή είναι η διαγραφή πρόνοιας για τον συνυπολογισμό των τόκων και τυχόν δικαστικών εξόδων ως εξασφαλισμένα από αρχική υποθήκη ακινήτου πριν τη διάσπασή της σε διακριτές νέες υποθήκες, η διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος σε στέγη στο πλαίσιο πλειστηριασμού κατ’ αναλογίαν των διατάξεων του βασικού νόμου, ο ενυπόθηκος δανειστής να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές για το ενυπόθηκο ακίνητο αντί απλώς να υπάρχει η δυνατότητα να παρέχει ενημέρωση εάν το επιθυμεί, η διαγραφή της πρόνοιας για τον συνυπολογισμό των τόκων και τυχόν δικαστικών εξόδων ως εξασφαλισμένα από αρχική υποθήκη ακινήτου πριν τη διάσπασή της σε διακριτές νέες υποθήκες και η επιμήκυνση της προθεσμίας εξόφλησης οφειλόμενων ποσών από την ημερομηνία επίδοσης της ειδοποίησης από 30 σε 45 ημέρες.
Ακόμη άλλαξε η επέκταση του χρόνου που διατηρείται η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης στο 80% της αγοραίας αξίας από 3 μήνες σε 6 μήνες όπως και η διατήρηση του 50% της αγοραίας αξίας ως επιφυλασσόμενης τιμής στο διηνεκές και ο διορισμός των δύο εκτιμητών θα γίνεται από τον προκαθορισμένο κατάλογο που διατηρεί ο διευθυντής Κτηματολογίου για να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των εκθέσεών τους για τον καθορισμό της αγοραίας αξίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις