Το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού, κάτι που αναμφισβήτητα θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα, που προκύπτουν από το απαράδεκτο στάτους κβο στην Κύπρο, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στη δημοσιότητα η επιαστολη Αναστασιάδη στον ΓΓ ΟΗΕ - Απαντά στην πρόταση Ακιντζί
Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και απεστάλη μετά την επιστολή του κ. Ακιντζί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ την 13η Ιουλίου, στην οποία ο Τ/κ ηγέτης υπέβαλε πρόταση για το θέμα των υδρογονανθράκων.
Στην επιστολή του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει την πρόταση Ακιντζί και εκφράζει τη βαθύτατη του λύπη για το γεγονός ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.
Συγκλίσεις, σημειώνει, οι οποίες μεταξύ άλλων, προνοούν ότι πρώτον, η ομόσπονδη Κύπρος, μετά τη λύση, θα εξακολουθήσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλα τα θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται από την εν λόγω Σύμβαση. Δεύτερον, ότι τα χωρικά ύδατα, η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, η συνορεύουσα ζώνη και η ΑΟΖ (με την έννοια που τους αποδίδεται από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας) καθώς και η θαλάσσια οριοθέτηση και η διευθέτηση οποιωνδήποτε διαφορών σχετικά με αυτές τις θαλάσσιες περιοχές με γειτονικά κράτη, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τρίτον, ότι όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελέσουν ομοσπονδιακούς πόρους που θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά συνέπεια τυχόν έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του κράτους θα διατεθούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι οι συγκλίσεις αυτές συνιστούν ένα πλήρες πλαίσιο στο οποίο έχουν ήδη συμφωνηθεί όλα τα θέματα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.
Τονίζει ακόμη ότι η τουρκική πλευρά δεν αμφισβήτησε ποτέ αυτές τις συγκλίσεις και ότι είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο το θέμα των υδρογονανθράκων δεν τέθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγματευτικής διαδικασίας από το 2012 έως τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.
Σημειώνει ακόμη ότι ως ακολούθως, ούτε εσείς (ο ΓΓ του ΟΗΕ) δεν το θεωρήσατε ποτέ αναγκαίο να συμπεριλάβετε το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των έξι σημείων που εάν υπήρχε συμφωνία επ΄αυτού, θα άνοιγε τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Αναφέρει ακόμη ο Πρόεδρος ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί ισχυρίζεται ότι στοχεύει στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, κάτι που επικαλείται η Τουρκία ως πρόσχημα για τις παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζει ο Πρόεδρος στην επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στο σύνολό του, έχει θέσει σε ισχύ, μέσω σχετικής νομοθεσίας, το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων) στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, για τη διαχείριση τυχόν μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.
Ο Πρόεδρος τονίζει ότι η νομοθεσία αυτή διασφαλίζει ότι τα έσοδα θα προορίζονται για τις μελλοντικές γενιές όλων των Κυπρίων και ότι οποιαδήποτε χρήση των εσόδων είτε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους είτε για τη χρησιμοποίησή τους από την Κυβέρνηση ως εγγύηση για την εξασφάλιση δανείων, απαγορεύεται αυστηρά.
Αναφέρει ακόμη ότι οι τουρκικές αξιώσεις μειώνουν και περιορίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου κατά 44% εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κυπριακού λαού, τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ.
Υπενθυμίζει την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία για έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία η ΕΕ επανέλαβε και χαιρέτισε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019 και την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί.
Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, παράλληλα με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και αν προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.
Τονίζει ότι το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η λύση του Κυπριακού, που θα δώσει αναμφισβήτητα απαντήσεις σε όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα που προκύπτουν από το απαράδεκτο στάτους κβο και προσθέτει ότι αυτό που πρέπει να προηγηθεί είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί σε αντίθεση με την πρόταση για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου 2019, πρότεινε τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης με τη μορφή του Κραν Μοντανά υιοθετώντας κατ `ουσίαν μία από τις προτάσεις που έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει γραπτώς στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 14 Ιουνίου 2019.
Δηλώνει ετοιμότητα να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κ. Λουτ, προκειμένου να συζητήσουν τις προϋποθέσεις για τη σύγκληση μιας άτυπης και διαδικαστικής φύσεως διάσκεψης, με τη μορφή και τη σύνθεση του Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια ανεπίσημη διάσκεψη, πλήρως και σωστά προετοιμασμένη, θα οδηγήσει στην επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνεπάγεται ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός κατάλληλου και ευνοϊκού για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες δραστηριότητες της στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ / ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, καθώς και τα σχέδιά της σχετικά με την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, για το οποίο αναφέρθηκε σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 26 Ιουνίου 2019.
Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κοινοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στα 27 άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στους ηγέτες των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Η επιστολή κοινοποιήθηκε, επίσης, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις