Το θέμα της δημιουργίας «μηχανισμών» με στόχο την πιο συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και επίλυση προβλημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και τα αρνητικά περιστατικά, που εισηγήθηκε στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, είναι ένα από τα «αγκάθια» του σχεδίου ψηφίσματος το οποίο εξετάζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, το λεκτικό του σχεδίου ψηφίσματος - που είναι συντομότερο και πιο συγκεκριμένο από το προηγούμενο – έχει στόχο να ενισχύσει την εντολή του ΓΓ και την προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ να πετύχει συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς. Επίσης εισηγείται τη δημιουργία μηχανισμών για αρκετά διαφορετικά ζητήματα, διευρύνοντας την σχετική αναφορά του προηγούμενου ψηφίσματος και ζητά από τον ΓΓ να υποβάλλει νέα έκθεση καλών υπηρεσιών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναπτύξει επ’ αυτού τις απόψεις της και μέσω συνεχών επαφών του μονίμου αντιπροσώπου Ανδρέα Μαυρογιάννη με τα μέλη του Σ.Α. επιζητεί να βελτιώσει το λεκτικό του σχεδίου, το οποίο αν τελικά συμφωνηθεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτη, θα υιοθετηθεί στις 24 Ιουλίου, αντί της 30ής που έχει προγραμματιστεί από την Περουβιανή προεδρία του Σ.Α.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, καταγράφοντας στην πρόσφατη έκθεσή του τις θέσεις των δύο πλευρών για τους στρατιωτικούς μηχανισμούς, αναφέρει ότι «ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει ενισχυμένους ή καινούργιους μηχανισμούς, η Ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επιφυλακτική για κάθε νέα ρύθμιση που θεωρεί ότι παρέχει αναγνωρισμένο καθεστώς στην άλλη κοινότητα, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών».
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ενημερώνοντας τα μέλη του ΣΑ και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ, που υποστήριξε τη διεύρυνση των μηχανισμών σε θέματα επιβολής του νόμου και της λαθρομετανάστευσης. Πάντως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν υπάρχει σαφήνεια στις θέσεις της Γραμματείας.
Αρκετές αναφορές υπήρξαν στις διαβουλεύσεις του Σ.Α. στο ζήτημα της «έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ επανέλαβε την έκκληση του ΓΓ για αυτοσυγκράτηση. Αρκετά από τα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κάποιοι ευρωπαίοι αναφέρθηκαν στις αποφάσεις των υπουργών της ΕΕ. Θετική χαρακτηρίστηκε και η ρωσική στάση.
Λίγο πιο έντονα από τις προηγούμενες φορές, η αμερικανική πλευρά έθεσε το ζήτημα του επείγοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως θα πρέπει να δουν να θέτονται και κάποιες προθεσμίες και μετά να δει το Σ.Α. πως θα προχωρήσει. Επανέλαβαν επίσης τις γνωστές θέσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και πως αυτές δεν αποτελούν υποκατάστατο στην πολιτική διαδικασία.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις