Το Ιράν διενεργεί έρευνα μετά την κατάσχεση του υπό βρετανική σημαία τάνκερ

Το Ιράν διενεργεί έρευνα μετά την κατάσχεση του υπό βρετανική σημαία τάνκερ

Eνα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο που έχει κατασχεθεί από το Ιράν είναι αγκυροβολημένο σήμερα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν και μια έρευνα έχει ανοίξει μετά τη σύγκρουση αυτού του τάνκερ με αλιευτικό σκάφος, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές.

Ο Αλλαχμοράντ Αφιφιπούρ, γενικός διευθυντής του Λιμενικού και Ναυτιλιακού Οργανισμού της επαρχίας Χορμοζγκάν, όπου βρίσκεται το λιμάνι, δήλωσε ότι το Stena Impero είχε "συγκρουστεί με αλιευτικό σκάφος κατά την πορεία του. Και σύμφωνα με τον νόμο, μετά το ατύχημα είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τα αίτια".

"Η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος άρχισε σήμερα (Σάββατο) από τους εμπειρογνώμονες" υπό την εποπτεία της Λιμενικής και Ναυτιλιακής Αρχής της επαρχίας Χορμοζγκάν", πρόσθεσε ο αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή ότι κατάσχεσε αυτό το δεξαμενόπλοιο, του οποίου η ιδιοκτήτρια εταιρία Stena Bulk είναι σουηδική, στο Στενό του Χορμούζ για "μη σεβασμό των διεθνών κανονισμών και των κανόνων της ναυσιπλοΐας". Ο Αφιφιπούρ, τον οποίο επικαλείται το Fars, δήλωσε ότι μετά τη σύγκρουση, οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος "ήρθαν σε επαφή με το βρετανικό πλοίο, αλλά δεν έλαβαν απάντηση". Στη συνέχεια, ενημέρωσαν τη λιμενική αρχή της Χορμοζγκάν "σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες".

Τα 23 μέλη του πληρώματος είναι όλα στο πλοίο, διευκρίνισε. "Δεκαοχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο καπετάνιος, είναι ινδικής εθνικότητας και οι άλλα πέντε είναι φιλιππινέζικης, λετονικής και ρωσικής εθνικότητας.

Το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την κατάσχεση "δύο πλοίων" από το Ιράν.

Ο Βρετανός ιδιοκτήτης του δεύτερου πετρελαιοφόρου, του Mesdar, με σημαία Λιβερίας, είχε αναφέρει ότι ένοπλοι άνδρες είχαν ανεβεί στο πλοίο, το οποίο όμως αφέθηκε ελεύθερο και ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή.

Μέσω του Στενού του Χορμούζ διακινείται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης παγκοσμίως. Η περιοχή του Κόλπου και του Στενού του Χορμούζ βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλη γεωπολιτικής έντασης, μεσούσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ενισχύσει την εκεί στρατιωτική τους παρουσία.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, φαίνεται να ολοκληρώνει τις τελευταίες του αποφάσεις πριν παρουσιάσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν και οι ανακοινώσεις αναμένονταν την χθεσινή ημέρα, τελικά μετατέθηκαν, με το Προεδρικό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κορμός των αλλαγών έχει ουσιαστικά κλειδώσει, με τις τελευταίες ώρες να αφιερώνονται στις τελικές ισορροπίες. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η Τίνα Παύλου, η οποία φέρεται να αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή για το Υπουργείο Υγείας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται και ως άνοιγμα του Προέδρου προς στελέχη που προέρχονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η πιθανή μετακίνηση της κ. Παύλου στο Υπουργείο Υγείας φέρνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη στο Υπουργείο Μεταφορών, θέση που αναμένεται να αφήσει ο Αλέξης Βαφεάδης. Στο κυβερνητικό σχήμα φέρεται επίσης να εντάσσεται η Εύη Τσολάκη, η οποία προορίζεται για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η Κλέα Παπαέλληνα αναμένεται να μετακινηθεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, διαδεχόμενη τη Βασιλική Κασσιανίδου. Για το Υπουργείο Γεωργίας, μετά την αποχώρηση της Μαρίας Παναγιώτου, συνεχίζει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκη. Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν τον Παναγιώτη Παλατέ να αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, γεγονός που, εφόσον υλοποιηθεί, αφήνει κενή τη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη. Την ίδια ώρα, τα σενάρια που ήθελαν τον Χρίστο Αγγελίδη να αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού φαίνεται να απομακρύνονται, διατηρώντας ανοιχτό το ζήτημα της παραμονής ή μη του Κώστα Κουμή. Αντίδραση από τον ΔΗΣΥ

BEST OF TOTHEMAONLINE