ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολές Χαραλαμπίδου σε Γ. Ελεγκτή και Γ. Εισαγγελέα για 215.000 ευρώ –Να επιστρέψουν χρήματα Χατζηγιάννης και λοιποί

Επιστολές Χαραλαμπίδου σε Γ. Ελεγκτή και Γ. Εισαγγελέα για 215.000 ευρώ  –Να επιστρέψουν χρήματα Χατζηγιάννης και λοιποί

Το ενδεχόμενο να επιστρέψουν χρήματα στο δημόσιο οι αξιωματούχοι της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας εγείρει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη που έστειλε την Παρασκευή (19/07), ζητά να πληροφορηθεί κατά πόσον είναι εφικτό οι αξιωματούχοι της πρώην ΣΚΤ να επιστρέψουν τα χρήματα που κακώς αποφάσισαν να καταβάλουν σε δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να λάβουν νομικές συμβουλές για τις καταθέσεις τους στην ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Παράλληλα, η κα Χαραλαμπίδου απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με αντικείμενο ενδεχόμενη διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (19/07) ο «Φιλελεύθερος». Στο σχετικό ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Χατζηστυλιανού, παρουσιάζονται οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ (εταιρεία που διαχειρίζεται τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού) σε ερωτήματα που έθεσε η Χαραλαμπίδου.

Όπως προκύπτει, οι αξιωματούχοι της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, όχι μόνο δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό για να σταματήσει η κατρακύλα του οικονομικού οργανισμού που διαχειρίζονταν, αλλά χρέωσαν το κράτος με νομικές συμβουλές όταν κλήθηκαν να λογοδοτήσουν γι’ αυτό.

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου»: «Όπως συνάγεται από τα στοιχεία που απέστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έστω με τρεις μήνες καθυστέρηση, ο Συνεργατισμός χρεώθηκε με το ποσό των €215.000 για νομικές συμβουλές που έλαβαν αξιωματούχοι της Συνεργατικής Τράπεζας. Κοντολογίς, οι εν λόγω αξιωματούχοι, οι οποίοι σήμερα ελέγχονται για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, χρέωσαν τη Συνεργατική Τράπεζα, δηλαδή το κράτος, για να δώσουν κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε το κράτος! Έγνοια τους, όπως φαίνεται, ήταν να μην εκτεθούν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, εξού και αποτάθηκαν για νομικές συμβουλές, όχι στο Νομικό Τμήμα της Συνεργατικής Τράπεζας, αλλά στο γνωστό δικηγορικό γραφείο Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης, για να τους προετοιμάσει κατάλληλα με τις καταθέσεις που θα έδιναν στην Ερευνητική Επιτροπή».

Στο δημοσίευμα σημειώνονται ακόμη τα ακόλουθα: «Όπως προκύπτει από τα πρακτικά που απέστειλε η ΚΕΔΙΠΕΣ στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, το θέμα της νομικής αρωγής προς τους αξιωματούχους της Συνεργατικής Τράπεζας που θα κατέθεταν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής συζητήθηκε σε συνεδρία της Επιτροπείας στις 13 Ιουλίου 2018: «Η Επιτροπεία αποφάσισε ότι όλοι οι αξιωματούχοι της τράπεζας που θα κληθούν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα μπορούν να τύχουν νομικής και άλλης τεχνοκρατικής αρωγής από εξειδικευμένους συμβούλους, καθώς επίσης και τα γραπτά κείμενα που τυχόν θα υποβληθούν. Ο γενικός διευθυντής (σ.σ. Νικόλας Χατζηγιάννης) να προχωρήσει σε διακρίβωση των εξόδων με τους νομικούς και άλλους συμβούλους της τράπεζας, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία».

Σε άλλο σημείο, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Εν ολίγοις, τα μέλη της Επιτροπείας αποφάσισαν για τους εαυτούς τους, καθώς αυτοί ήταν οι αξιωματούχοι που κλήθηκαν από την Ερευνητική Επιτροπή να καταθέσουν ενώπιόν της. Μάλιστα, η Επιτροπεία ζήτησε από τον κ. Χατζηγιάννη να προχωρήσει άμεσα. Από τα τρία δικηγορικά γραφεία που ήταν οι νομικοί σύμβουλοι της Συνεργατικής Τράπεζας επιλέγηκε ο Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης. Τα άλλα δύο δικηγορικά γραφεία ήταν τα Τάσσος Παπαδοπούλος & Συνεργάτες ΔΕΠΕ και Γεώργιος Ζ. Γεωργίου και Συνεργάτες. Ωστόσο, όπως συνάγεται από τα πρακτικά, δεν κατατέθηκε οτιδήποτε σε σχέση με το κόστος αυτών των νομικών συμβουλών».

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι η Διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ επιβεβαίωσε στην κ. Χαραλαμπίδου ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για να πληρωθούν από τη Συνεργατική Τράπεζα και τα δικηγορικά έξοδα ύψους €25.000 των ιδιωτικών αγωγών που καταχώρησαν τα τρία μέλη της Επιτροπείας της Τράπεζας και, συγκεκριμένα, οι Γιώργος Χατζηνικόλας, Γιώργος Κίττου και Νικόλας Χατζηγιάννης εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, με τις οποίες υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος ο διορισμός του Γιώργου Γεωργίου στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top