Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι το κράτος στην Κύπρο "αποτυγχάνει να προστατεύσει τις πολύτιμες περιοχές Natura 2000 και τις καταστρέφει, εθελοτυφλώντας μπροστά στους ίδιους τους νόμους του".
Αναφέρεται σε τρεις περιπτώσεις ‘ντροπή’ για την προστασία του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο, καλώντας τις αρχές της Δημοκρατίας -αλλά και των Βρετανικών Βάσεων- να αλλάξουν πορεία, πριν να είναι αργά.
Η πρώτη περίπτωση αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλις Χρυσοχούς. Όπως αναφέρει, παρόλο που η οικολογική αξιολόγηση του έργου κατέληξε ξεκάθαρα στο ότι το έργο θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές και μόνιμες επιπτώσεις για τη φύση, και παρόλο που υπάρχει ξεκάθαρη εναλλακτική λύση βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο αγνόησε όλους αυτούς τους παράγοντες καθώς και τα αρμόδια τμήματα και αποφάσισε την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου για «επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος». Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο τεράστιος αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα διέρχεται από πέντε κοιλαδογέφυρες και δύο σήραγγες, θα διασχίσει ένα άθικτο και υψηλής οικολογικής αξίας τοπίο, συμπεριλαμβανομένης της προστατευόμενης περιοχής «Κοιλάδα Έζουσας». Εμβληματικά είδη πουλιών, προστίθεται, όπως ο Σπιζαετός (Aquila fasciata), το Διπλογέρακο (Buteo rufinus), ο Ζάνος (Falco peregrinus), η Κράγκα (Coracias garrulus) καθώς και τα ενδημικά είδη Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca) και Τρυπομάζης (Sylvia melanothorax), θα υποστούν ένα σημαντικό πλήγμα, κυρίως λόγω ενόχλησης και απώλειας σημαντικού βιότοπου.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά αιολικό πάρκο εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 «Κόσιη-Παλλουρόκαμπος». Όπως αναφέρεται, από το 2006 είναι σε ισχύ Υπουργική Εντολή που δεν επιτρέπει τη χωροθέτηση αιολικού πάρκου εντός περιοχών Natura 2000, ωστόσο το εν λόγω αιολικό πάρκο έχει πάρει το πράσινο φως από τις Αρμόδιες Αρχές. Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται για ένα αριθμό ειδών πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του Διπλογέρακου Buteo rufinus, με τουλάχιστον τρία ζευγάρια να φωλιάζουν στην περιοχή και ότι οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων σε αρπακτικά όπως το Διπλογέρακο είναι ευρέως γνωστές και τεκμηριωμένες.
«Οι θανατηφόρες συγκρούσεις με τα γιγαντιαία περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό αρπακτικών πουλιών, αφού αυτά αναπαράγονται με αργότερους ρυθμούς από άλλα είδη πουλιών», προστίθεται.
Η τρίτη περίπτωση αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο της ΑΗΚ σε σημαντική περιοχή για τα πουλιά και πλησίον δύο περιοχών Natura 2000 στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου. Όπως αναφέρεται, παρά τις αρνητικές θέσεις τόσο αρμόδιων τμημάτων όσο και περιβαλλοντικών ΜΚΟ σχετικά με τη χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου, και χωρίς να έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει δώσει το πράσινο φως για το έργο στην περιοχή. Προστίθεται ότι η περιοχή στην οποία θα τοποθετηθεί το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο είδη αρπακτικών πουλιών, τον Μαυρομμάτη (Falco eleonorae) και το Μαυροφάλκονο. Το φωτοβολταϊκό πάρκο, συμπληρώνει ο Σύνδεσμος, έκτασης 160.500 τετραγωνικών μέτρων και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δύο αυτά είδη πουλιών και θα επηρεάσει τη συνεκτικότητα του αγροτικού τοπίου της περιοχής.
Τέλος αναφέρεται ότι ο Πτηνολογικός στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο συμπληρώνει ότι αυτές πρέπει να βασίζονται και να είναι σε συνέργεια με άλλες πολιτικές του Κράτους, όπως η προστασία των περιοχών Natura 2000, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής την ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις