ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Βολές' Συλλούρη: Συλλουρης : Ο παράγοντας 'Άγκυρα' χειραγωγεί την τ/κ ηγεσία και δεν αποβλέπει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού

'Βολές' Συλλούρη: Συλλουρης : Ο παράγοντας 'Άγκυρα' χειραγωγεί την τ/κ ηγεσία και δεν αποβλέπει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού

Ο παράγοντας «Άγκυρα» βρίσκεται εκεί ενώπιόν μας, χειραγωγώντας την τουρκοκυπριακή ηγεσία και αποδεικνύοντας με κάθε της κίνηση ότι δεν αποβλέπει σε μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά αντιθέτως έχει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο του νησιού δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο των Πεσόντων Οπλιτών του 398 Τ.Π. κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην εκκλησία Αγίου Νεκταρίου στην Ποταμιά.


 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Πρόεδρος της Βουλής,  είπε ότι «η Τουρκία, με την πλέον προκλητική συμπεριφορά, διαμηνύει καθημερινά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτό που ονομάζει ‘δικαιώματά της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην τολμήσει να αναμειχθεί, απειλώντας με ‘ένταση’ στην περιοχή».
 
Πρόσθεσε πως «είναι ολοφάνερο, ότι η διαπραγμάτευση με έναν τέτοιο αντίπαλο είναι μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η στάση της Τουρκίας, η οποία δρα αυθαίρετα προς εξυπηρέτηση των επεκτατικών της βλέψεων, περιορίζει τις οδούς δράσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά και στέκεται ως ένα εμπόδιο απροσπέλαστο σε κάθε προσπάθεια για δίκαιη επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και επαναφορά της έννομης τάξης στο νησί».
 
Ανέφερε πως «το αίσθημα αδικίας που βιώνουμε καθημερινά ενισχύεται και οι μέρες του ’74 ζωντανεύουν ξανά, κάθε φορά που η τουρκοκυπριακή πλευρά, κατευθυνόμενη βεβαίως από την Άγκυρα και την τουρκική κυβέρνηση, απορρίπτει θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και αντ’ αυτού προβάλλει παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις, αναφορικά με τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας,».
 
«Και είναι πράγματι αυτό που ξεπερνά κάθε λογική και κάθε ηθικό φραγμό: ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που αντί στις διαπραγματεύσεις να συζητάμε την απαλλαγή της χώρας μας από την κατοχή και την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους κατόχους, έχουμε ενώπιόν μας την Τουρκία η οποία ζητά να επωφεληθεί του πλούτου της ΑΟΖ μας, καταπατώντας κάθε όριο αξιοπρέπειας και νομιμότητας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Πρόσθεσε ότι «παρόλα αυτά, το είπαμε, το επαναλάβαμε και είναι η αλήθεια : η διασφάλιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και η δικαίωση του ιστορικού μας παρελθόντος, δεν αποτελεί επιλογή για εμάς, αλλά εθνική επιταγή, επομένως, όσο άνιση και αν φαίνεται η μάχη μας έναντι της ισχυρότατης Τουρκίας, οφείλουμε να μην παραιτηθούμε, να μην ολιγωρήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τιμώντας τους προκατόχους μας και ταυτόχρονα σεβόμενοι το μέλλον των παιδιών μας».
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ανεξάρτητα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για λύση με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία. Μια λύση και η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της δημοκρατίας».
 
Μια λύση, συνέχισε, «η οποία θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του κράτους μας, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού».
 
Για τα εσωτερικά του κράτους, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «έστω και με την πληγή της κατοχής, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των κρατικών μηχανισμών, καθώς και η εν γένει κοινωνική και πολιτειακή αναβάθμιση».
 
Πρόσθεσε ότι «η εξυγίανση των θεσμών και η εξάλειψη οιωνδήποτε στοιχείων κακονομίας και διαφθοράς, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για τη δόμηση μιας ευνομούμενης και υγιούς κυπριακής κοινωνίας, η οποία θα δύναται να αποτελέσει ένα κράτος πρότυπο και ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε κάλεσε σε όλους για ανάληψη «έχοντας κατά νου ότι οι πράξεις και οι αποφάσεις μας δεν καθορίζουν μόνο τις δικές μας ζωές, αλλά και τις τύχες των επερχόμενων γενεών ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «δεν χωράει καμιά έκπτωση και καμιά υποχώρηση σε αυτά που διεκδικούμε και σε αυτά που μας ανήκουν διότι είναι με αγώνες και ακατάλυτη προσπάθεια, που το δίκαιο αποκαθίσταται και ο ήλιος παίρνει ξανά τη θέση που του αξίζει».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top