Την τοποθέτησή του σε ότι αφορά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να «απαντήσει» στις αναφορές κομμάτων και αντιπολίτευσης.
Τις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) τις κακοδιαχειρίστηκαν και τις χρεοκόπησαν άλλοι αφού δαπάνησαν δεκάδες εκατομμύρια από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη, δήλωσε ο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις σημερινές αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών από την υφιστάμενη Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία και γραφικές παραστάσεις για την διακύμανση των τιμών των αεροπορικών ναύλων τόσο πριν όσο και μετά την κατάρρευση και το κλείσιμο των ΚΑ για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, όπως είπε, «και να μην έχουμε τόσο κοντή μνήμη και να έχουμε ξεχάσει το κόστος λειτουργίας των ΚΑ το οποίο φορτωνόταν ο Κύπριος φορολογούμενος».
Συγκεκριμένα, κληθείς, ύστερα από συνάντηση με τον Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή Ομίλου CNP Cyprus Τάκη Φειδία, να σχολιάσει τις αναφορές κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις σημερινές αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών από την σημερινή Κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «τις ΚΑ τις κακοδιαχειρίστηκαν και τις χρεοκόπησαν αφού δαπάνησαν δεκάδες εκατομμύρια από το υστέρημα του φορολογούμενου πολίτη, άλλοι, οδηγώντας στην αναπόφευκτη κατάληξη με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε ότι όλες αυτές οι ενισχύσεις που έδιναν οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια ήταν παράνομες».
Χωρίς αμφιβολία και τώρα επαναλαμβάνω πως η απάντηση δεν είναι τα κρατικά μονοπώλια σε τέτοιους ανταγωνιστικούς τομείς, υπογράμμισε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η απάντηση είναι να δουλέψουν οι δυνάμεις της αγοράς, προσθέτοντας πως γι΄ αυτό υπάρχουν θεσμοί όπως είναι η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) που καλείται να ελέγξει και να επιβεβαιώσει αν πράγματι λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς. Αυτή θα ήταν η δική μου απάντηση, κατέληξε.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία και γραφικές παραστάσεις, από τον Ιανουάριο του 2015, περίοδο κατά την οποία η εταιρεία Cyprus Airways σταμάτησε τις εργασίες της, ο Δείκτης Αεροπορικών Μεταφορών Επιβατών (ΔΑΜΕ) παρουσίασε σημαντική μείωση και από το 2016, χρονιά κατά την οποία εμφανιστήκαν στην αγορά οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες, ο Δείκτης παραμένει σταθερός (Γράφημα 1).
Αναλύοντας όμως τον Δείκτη σε επιμέρους προορισμούς διαπιστώνεται ότι, υπάρχουν σημαντικές μεταβολές ανάλογα με τον κάθε προορισμό.
Συγκεκριμένα, το κόστος των εισιτηρίων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέραν της αναμενόμενης εποχικότητας, παρουσιάζει σημαντική αύξηση τον Ιούνιο του 2019 (Γράφημα 2 και 3).
Αντίθετα, πτωτική πορεία, ακολουθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς το Λονδίνο και Μάντσεστερ (Γράφημα 1).
Συγκρίνοντας με τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο Δεκέμβριος 2016 - Μάιο 2019, παρατηρείται ότι η χρονοσειρά ακολουθεί την ίδια τάση αλλά σε πιο χαμηλό επίπεδο τιμών (ΓΡΑΦΗΜΑ 4).
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις