ΚΥΠΡΟΣ: Ελπίδες για ευρωπαϊκές κυρώσεις στις προκλήσεις Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Ελπίδες για ευρωπαϊκές κυρώσεις στις προκλήσεις Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Κύπρος και Ελλάδα συντονίζονται και μετά από την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή (16/06), προσδοκούν σε κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία.  

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου. Μια αρχική εικόνα για τοο συγκεκριμένο ζήτημα θα έχουμε και από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα (17/06) και Τρίτη (18/06), στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη (20/06) και Παρασκευή (22/06). 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη επιβεβαιώσει την έναρξη των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό καταδεικνύει και η μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία προς το γεωτρύπανο, καθώς τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα για τη διαδικασία γεώτρησης. 

Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας είναι η γεώτρηση που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το έτερο τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” τον Ιούλιο στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - Κοινή επιχείρηση με ΗΠΑ - Tην ονόμασαν «Lion's Roar»

LIVE: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - Κοινή επιχείρηση με ΗΠΑ - Tην ονόμασαν «Lion's Roar»

Αναφορές για έκρηξη που ακούστηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ επικαλούμενα μαρτυρίες αυτοπτών, την ίδια ώρα σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, καθώς οι αρχές προειδοποίησαν για «την πιθανότητα εκτόξευσης πυραύλων». Λίγη ώρα αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν, ενώ όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΤnews στο Τελ Αβίβ, Γιώργος Σιδέρης ο Υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ κήρυξε ειδική και άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.