Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Σλοβακίας

Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Κύπρου - Σλοβακίας

Τουρκικές προκλήσεις, Κυπριακό, θέματα ΕΕ, διμερείς σχέσεις στην ατζέντα συνάντησης ΥΠΕΞ Κύπρου-Σλοβακίας.

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το Κυπριακό, ζητήματα που δεσπόζουν στην ατζέντα της ΕΕ, και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Σλοβακίας είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν τη Δευτέρα, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας  Miroslav Lajčák, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα το πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια των διευρυμένων διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Σλοβακίας και θα εξετάσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις επί θεμάτων που δεσπόζουν στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η Στρατηγική Ατζέντα 2019 – 2024, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Άμυνα και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Περαιτέρω, οι κ. Χριστοδουλίδης και Lajčák θα συζητήσουν σχετικά με τις προτεραιότητες και το έργο της Σλοβακικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πρόοδο στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις εν εξελίξει τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα ενόψει και των σχετικών συζητήσεων που αναμένεται να συνεχιστούν το προσεχές διάστημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένης της συμμετοχής της Σλοβακίας στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), οι δυο Υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν και θέματα που σχετίζονται με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Lajčák θα προβούν σε δηλώσεις μετά το πέρας των διαβουλεύσεων τους.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Συνάντηση ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα με φόντο τις επαφές της με Ερντογάν - «Η θέση της ΕΕ ταυτόσημη με της ΚΔ»

Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για να εξεταστούν τα όποια θετικά βήματα όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά, ανέφερε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

BEST OF TOTHEMAONLINE